Witam!
Potrzebuję zakupić laptop, ale się już nie znam, więc potrzebuję pomocy.
Laptop potrzebny w celach czysto rozrywkowych. To znaczy, że używany będzie w zasadzie do swobodnego poruszania się w sferze internetu. Do swobodnego oglądania filmów w serwisach takich jak chociażby Disney+, czy HBO. Od święta wykorzystywany będzie do tworzenia jakiś dokumentów tekstowych. Absolutnie nie będzie używany do grania w jakiekolwiek gry, bo od tego mam konsolę.
Moje wymagania, o ile mogą być realne, to chciałbym, aby komputer miał już system operacyjny (nie wiem, jaki - jestem otwarty na propozycje), żeby w miarę sprawnie działał, jak najdłuższy czas działania na jednym ładowaniu akumulatora, podświetlana klawiatura, napęd optyczny. Dwie ostatnie wymienione rzeczy mogą być, ale nie muszą.
Mój budżet to maksymalnie 4 000 zł. Chociaż, mówię, że nie jestem w temacie cen, ani tego co faktycznie można otrzymać za daną kwotę, to wydaje mi się, że laptop, który w zasadzie jest mi potrzebny do swobodnego oglądania filmów i odwiedzania stron internetowych chyba nie musi posiadać, nie wiadomo czego. Więc jeśli jest to sensowne oraz przede wszystkim możliwe chciałbym zamknąć się w kwocie do 2 000 zł.
Mówimy tu tylko o sprzęcie nowym, a nie używanym.
Czy ktoś może coś mądrego doradzić? Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pytanie czy koniecznie musi to być laptop? Znajomy ma kompa właśnie do takich rzeczy i ma stacjonarkę podłączoną do TV + bezprzewodową klawiaturę i myszkę
A jaka wielkość matrycy cię interesuje? Pamiętaj też że im większy matryca tym droższy laptop.
Do dwóch 2000zł nie kupisz dobrego laptopa. Za tą cenę co najwyżej zgarniesz laptopa z 4GB ramu. Prockiem co ma 4 rdzenie i 4 wątki, a i to nie zawsze. No i dysk będzie miał 250GB. Na takich laptopach praca na dłuższą męta nie jest zbyt przyjemna. Przerabiałem ten temat jak kupowałem siostrzenicy na komunie komputer i w tedy takie realia były że za w miarę dobrego laptopa musiało się wyłożyć około 2500zł, ale to dobrze trzeba było poszukać.
Prawdę mówiąc, to nie wiem. Nie potrzebuję, żeby była ogromna, ale na tyle duża żeby móc komfortowo w podróży obejrzeć film, a nie zastanawiać się nad tym, co dzieje się na ekranie. Chyba 15-stka wystarczy...
Mówię, to komputer przenośny z przeznaczeniem do celów rozrywkowych, takich jak chodzenie po stronach internetowych, czy płynne, oglądanie filmów w serwisach i to w miarę możliwości w jak największej rozdzielczości. Tutaj nie chodzi o komputer do pracy. Niech działa na ile to możliwe szybko i stabilnie, płynnie, żebym z nerwów nie rzucił nim o podłogę... :P
Jeśli to nie ma być maszyna typowo do pracy i grania to może jakiś fajny tablet? Będzie jeszcze bardziej mobilny i wygodny do użytku nawet w komunikacji, a w razie potrzeby zawsze mysz i klawiaturę można podpiąć. Na dodatek masz taki budżet że naprawdę kupisz sobie przyzwoitą "macajkę".
Sam jakiś czas temu kupiłem mamie 10" Samsunga za około tysiaka i do internetu, a także oglądania sprawuje się idealnie. Do tego ma całkiem niezły dźwięk wydobywający się z czterech głośników.