Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki laptop kupić?

17.08.2022 20:11
Ace_2005
1
Ace_2005
190
Bo tak!

Jaki laptop kupić?

Witam!

Potrzebuję zakupić laptop, ale się już nie znam, więc potrzebuję pomocy.

Laptop potrzebny w celach czysto rozrywkowych. To znaczy, że używany będzie w zasadzie do swobodnego poruszania się w sferze internetu. Do swobodnego oglądania filmów w serwisach takich jak chociażby Disney+, czy HBO. Od święta wykorzystywany będzie do tworzenia jakiś dokumentów tekstowych. Absolutnie nie będzie używany do grania w jakiekolwiek gry, bo od tego mam konsolę.

Moje wymagania, o ile mogą być realne, to chciałbym, aby komputer miał już system operacyjny (nie wiem, jaki - jestem otwarty na propozycje), żeby w miarę sprawnie działał, jak najdłuższy czas działania na jednym ładowaniu akumulatora, podświetlana klawiatura, napęd optyczny. Dwie ostatnie wymienione rzeczy mogą być, ale nie muszą.

Mój budżet to maksymalnie 4 000 zł. Chociaż, mówię, że nie jestem w temacie cen, ani tego co faktycznie można otrzymać za daną kwotę, to wydaje mi się, że laptop, który w zasadzie jest mi potrzebny do swobodnego oglądania filmów i odwiedzania stron internetowych chyba nie musi posiadać, nie wiadomo czego. Więc jeśli jest to sensowne oraz przede wszystkim możliwe chciałbym zamknąć się w kwocie do 2 000 zł.

Mówimy tu tylko o sprzęcie nowym, a nie używanym.

Czy ktoś może coś mądrego doradzić? Dziękuję wszystkim za pomoc.

17.08.2022 20:30
Persecutor
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Pytanie czy koniecznie musi to być laptop? Znajomy ma kompa właśnie do takich rzeczy i ma stacjonarkę podłączoną do TV + bezprzewodową klawiaturę i myszkę

17.08.2022 20:33
Ace_2005
2.1
Ace_2005
190
Bo tak!

Dla mnie najistotniejszą rzeczą jest to, aby komputer był przenośny. Ma służyć mi przede wszystkim w wyjazdach, więc stacjonarka odpada. Zapomniałem o tym napisać.

17.08.2022 21:11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1374709
1
Legionista

A jaka wielkość matrycy cię interesuje? Pamiętaj też że im większy matryca tym droższy laptop.

Do dwóch 2000zł nie kupisz dobrego laptopa. Za tą cenę co najwyżej zgarniesz laptopa z 4GB ramu. Prockiem co ma 4 rdzenie i 4 wątki, a i to nie zawsze. No i dysk będzie miał 250GB. Na takich laptopach praca na dłuższą męta nie jest zbyt przyjemna. Przerabiałem ten temat jak kupowałem siostrzenicy na komunie komputer i w tedy takie realia były że za w miarę dobrego laptopa musiało się wyłożyć około 2500zł, ale to dobrze trzeba było poszukać.

17.08.2022 21:19
Ace_2005
3.1
Ace_2005
190
Bo tak!

Prawdę mówiąc, to nie wiem. Nie potrzebuję, żeby była ogromna, ale na tyle duża żeby móc komfortowo w podróży obejrzeć film, a nie zastanawiać się nad tym, co dzieje się na ekranie. Chyba 15-stka wystarczy...

Mówię, to komputer przenośny z przeznaczeniem do celów rozrywkowych, takich jak chodzenie po stronach internetowych, czy płynne, oglądanie filmów w serwisach i to w miarę możliwości w jak największej rozdzielczości. Tutaj nie chodzi o komputer do pracy. Niech działa na ile to możliwe szybko i stabilnie, płynnie, żebym z nerwów nie rzucił nim o podłogę... :P

post wyedytowany przez Ace_2005 2022-08-17 21:22:54
17.08.2022 22:38
WolfDale
4
odpowiedz
WolfDale
84
~sv_cheats 1

Jeśli to nie ma być maszyna typowo do pracy i grania to może jakiś fajny tablet? Będzie jeszcze bardziej mobilny i wygodny do użytku nawet w komunikacji, a w razie potrzeby zawsze mysz i klawiaturę można podpiąć. Na dodatek masz taki budżet że naprawdę kupisz sobie przyzwoitą "macajkę".

Sam jakiś czas temu kupiłem mamie 10" Samsunga za około tysiaka i do internetu, a także oglądania sprawuje się idealnie. Do tego ma całkiem niezły dźwięk wydobywający się z czterech głośników.

post wyedytowany przez WolfDale 2022-08-17 22:44:02
18.08.2022 00:17
Alba_Longa
5
odpowiedz
Alba_Longa
100
Generał
Forum: Jaki laptop kupić?