Mam ochotę na coś słodkiego ale nie wiem na co. Jaki słodycz dostępny w polskich sklepach/piekarniach jest waszym ulubionym?
cukier
Czekolad
[8] Mam wstręt od dziecka do chałwy. Naprawdę może to komuś smakować.
Zrób se chleba z dżemem czy coś.
Ja znacznie od słodkich wolę słone rzeczy. Oczywiście nie za dużo bo niezdrowe, ale z drugiej strony cukier też nie za zdrowy. W sumie to wszystko jest niezdrowe... ;(
[9] Może. Ostatnio zrobiłem sobie ciasto chałowe. Poważnie :)
edit:
Jakbyś nie wierzył tu masz linka do przepisu :)
http://arafatka35.bloog.pl/id,333814357,title,Ciasto-chalwowiec,index.html?smoybbtticaid=610b72
emil kuroń - Być może rzeczywiście brzmi to trochę dziwnie, ale jest to chyba poprawne.
słodycz
1. «słodki smak»
2. «coś słodkiego, głównie nektar kwiatów» [głównie=/=wyłącznie]
3. «cecha miłych, czasem mdławych zapachów»
4. «cecha dźwięków łagodnych i harmonijnych»
5. «czyjaś dobroć, łagodność, czułość i delikatność»
6. «coś, co sprawia przyjemność»
W sumie to ciężko wybrać mam
wymienię kilka
-czekolada a zwłaszcza wedlowska mleczna i nadziewana
- baton pierrot,bajeczny oraz 3bit
- bezy
ale wolę i tak czipsy od słodyczy
Chipsy, popcorn, mars, twix... a z wypieków to przede wszystkim babeczki i jabłecznik <mniam>
Cukier
Sól
Jogurt się liczy? Jeśli nie to 3bit
Rewelacyjne było ferrero rosze albo rafaello ale tak drogie, że nie sposob tego kupować.
Świetne tez są belgijskie czekoladki.
Pamiętam też taki baton noname, od dawna go nie widziałem :(
Nie jem słodyczy. Jedynie lody.
Chałw najlepszy!
Ostatnio w Brukseli zakupiłem sobie trochę tamtejszej czekolady, drogo strasznie ale smak nieziemski.
Fett
Kaufland, Rossman (tak, ten od kosmetyków :), Intermarche, Piotr i Paweł, Tesco
w sumie niewiele jest sklepów gdzie tego nie ma
czekolada z nadzieniem malinowym/truskawkowym co sie az tak rozwalaja te kostki chyba wedla
i marcepan w czekoladzie oo tak
Ostatnio bardzo smakuje mi Czekolada Belgijska z Biedronki (zwłaszcza biała). A z klasyków Kinder Czekolada i Jajko z Niespodzianką.
Narobiliście mi smaka....................... idę zrobić chleba ze smalcem.
szarlotka
Nussbeisser czyli czekolada z orzechami lub jak to nazywa moja siostra - „czekolada z okienkiem".
I tylko oryginalna bo to, co sprzedaje Alpen Gold to jest g*wno w papierku jak nie gorzej...
Prócz tego wszystko, co zawiera rodzynki. Tak jak ludzie ich nie lubią tak ja je uwielbiam.
No i oczywiście lody - gałkowe, włoskie czy z pudełka.
Sorbet próbowałem ale nie podszedł mi.