Tak jak w tytule, pamietam ze kiedys bylo to 300 zl. Czy cos w tym przypadku sie zmienilo?
5 stów
500 zł jeśli nie posiadasz w ogóle prawa jazdy, a 300zł jeśli nie masz wymaganej kategorii.
O wlasnie chodzilo mi o posiadanie nieodpowiedniego prawka. A jakies punkty dodatkowo?
A oprócz tego jeszcze jakaś sprawa w sądzie, czy płacisz 500 zł i możesz sobie dalej jeździć jakby nigdy nic?
Bo to raczej niewielka kwota zważywszy, że sam kurs na prawko kosztuje ze 3 razy tyle, a szanse na kontrole jak się jeździ w miarę normalnie są minimalne.
Policjant może, ale nie musi skierować sprawę do sądu. Więc teoretycznie możesz mieć większy problem niż te 500zł.
Sprawy w sądzie raczej nie wszczynają. Trzeba tylko załatwić kogoś z odpowiednim prawem jazdy do kontynuowania podróży. Bardziej bolesne konsekwencje mogą pojawić się w razie spowodowania wypadku, gdy ubezpieczyciel będzie domagać się regresu za wypłacone odszkodowanie.
Punktów żadnych się nie dostaje. Z tego co mi wiadomo, to dopiero przy recydywie sprawa może trafić do sądu i wtedy może zapaść wniosek o niemożliwości wyrobienia prawka na jakiś tam okres czasu. Ale co do tego 100% pewności nie mam. Już od kilku lat nie interesuję się tym, bo wyrobiłem wszystkie potrzebne mi kategorie :)
Jeszcze warto wspomnieć, że jak się trafi policjant który ma gorszy dzień to zabiorą pojazd na parking i policzą za dobę na parkingu strzeżonym + dojazd, co razem z mandatem pewnie wyjdzie coś w okolicach 1k zł.
Tak więc średnio opłacalny biznes to latanie bez prawka. A jeszcze gorzej jest jak spowodujesz wypadek, wtedy konsekwencje naprawdę szarpną po kieszeni.