Nowe konsole są bardzo zbliżone swoją budową do PCtów co według niektórych, daje szansę na więcej tytułów dla PCta. Do tej pory na PC nie pojawiało się wiele świetnych konsolowych gier, jak myślicie, czy coś się z tym zmieni? Mam kilku znajomych zastanawiających się nad inwestycją w nową konsolę lub w grafikę/procka dla PCta.
Moje zdanie jest takie gdyby nie Dota 2 starcraft 2 World of Warcraft
Pc by mi tylko służył to inetu ale do póki wychodzą takie gry jak wymieniłem na Pc
nie widzę powodu do kupna konsoli
Jako miłośnik gier strategicznych nie potrzebuję konsoli.
[2]
Aha, czyli jeśli nie gram w żadną z wymienionych gier, to nie mam czego na PC szukać (w grach).
4 to jest moje zdanie
ale w sumie tak (jeszcze diablo dodać inne rtsy i mmo i moba i E sportowe gry ) Ponieważ wszystkie pozostałe gry wychodzą również na konsole na których gra się wygodniej
konsola też jest omijana na eslu itp
Jaka przyszłość? Kolorowa jak zawsze :)
Co do wygody... Co kto lubi. Duży monitor/telewizor pad/pad i wychodzi na to samo.
4 po prostu mi chodziło że konsola jest lepsza dla casual l player
A Pc jest dobry jeżeli interesują cię granie 1 albo w gry mmo 2 albo jakieś granie na Esl itp
(Dota 2 Sc2 lol Cs itp)
albo FPP/TPP normalnie, z myszką, a nie, pożal się Swarogu, padem i jego precyzyjnym, wygodnym sterowaniem prawym analogiem...
"budowa" konsol nie ma znaczenia. Niektóre gry na Pcta się spozniala lub nie wychodzą ze wzgledow ekonomicznych, a nie problemów z przeniesieniem gry na inna platforma.
Np. kto normalny kupi GtaV na konsole za 250zl jeśli jednocześnie będzie wersja Pc za 100-150zl z lepsza grafika i frameratem?
Wiec co się zmieni? Nic.
Dziwie się, ze ludzie ciagle lykaja te bajki w stylu "nie będzie wersji PC bo nas nie stać/ciężko jest przenieść". W dzisiejszych czasach gra przeniesiona w stylu tzw: "z dupy" i tak wyciągnie te 30fps+. Zwazywszy na to, ze nowoczesny Pc ma 10krotnie wieksza wydajność od ps3/xboxa i około 2krotnie wieksza wydajność od ps4/Xone
@9
A to widzisz, nie wiedziałem, że jest różnica cenowa w grach na PC i konsole. Teraz wszystko zmienia postać rzeczy i mój punkt widzenia. Dzięki za post!
Podejrzewam, że w ramach oszczędności kiedyś gry na PC będą wyglądały tak samo jak ich niedorobione wersje, na ciągle nienadążające za czasem i możliwościami , konsol, i będą podobnie gównianie sterowalne, jak gry na nie. Nadal pozostaną jednak wolne od konieczności połączenia uziemienia z kaloryferem najbliższej stacji odkażania chemicznego, oraz konfesjonałem celebryty.
PC jest na chwilę obecną priorytetową platformą, jeśli chodzi o gry Indie. Antichamber, The Swapper, Amnesia 1 i 2 to rewelacyjne gry dostępne tylko na PC i jeżeli Vita i PS4 nie staną się nową mekką dla tego typu gier, jak chce SONY, to blaszak będzie wciąż najlepszym wyborem, jak lubimy tytuły niezależne. Poza tym są jeszcze rewelacyjne strategie CoH 2 i nodchodzące nowe części Total War.
"Np. kto normalny kupi GtaV na konsole za 250zl jeśli jednocześnie będzie wersja Pc za 100-150zl z lepsza grafika i frameratem? "
Oczywiście mówisz tu na naszym rynku. Bo na zachodzie to wiadomo, że gra rozejdzie się np. w 10 mln egzemplarzy na konsolach(jeśli nie więcej) a na PC będzie dobrze jak dobije chociaż do 5 mln( łącznie z dystrybucją na steamie).
"Zwazywszy na to, ze nowoczesny Pc ma 10krotnie wieksza wydajność od ps3/xboxa i około 2krotnie wieksza wydajność od ps4/Xone"
A są jakieś gry o statusie exclusive na PC robione od podstaw na tę platformę i wykorzystujące te wszystkie nowe możliwości komputerów?
marcing805 - Oczywiście mówisz tu na naszym rynku. Bo na zachodzie to wiadomo, że gra rozejdzie się np. w 10 mln egzemplarzy na konsolach(jeśli nie więcej) a na PC będzie dobrze jak dobije chociaż do 5 mln( łącznie z dystrybucją na steamie).
Do tych 5mln to trochę by trwało ^^
A są jakieś gry o statusie exclusive na PC robione od podstaw na tę platformę i wykorzystujące te wszystkie nowe możliwości komputerów?
Owszem są, najwięcej na rynku. Ilość bije wszystkie konsole razem wzięte. Co roku tak jest.
W tym roku będą takie gry jak np:
- ArmA 3 - chyba nie trzeba przedstawiać
- Grim Dawn - gra twórców Titan Questa
- Wasteland 2 - gra która jak będzie taka jak ją zapowiadają, może stać się kultowa jak pierwsze Fallouty
- Amnesia (w sumie nie wiem która część) - wiadomo co to :)
- Shadowrun Returns - cyberpunk, gameplaye są świetne jak się lubi gry z rzutem izometryczym
- Routine - gra może się okazac naprawdę dobra, takie sci-fi, horror stawiający na klimat, niestety kto wie co z tego wyjdzie
- Rome Total War 2 - wiadomo co to
- Mount and Blade 2 - jedynka ma rzeszę fanów, mój znajomy już od paru miesięcy gra tylko w tą grę (warband czy jak to się zwało), a tu już dwójka się szykuje.
- Survarium - STALKERy dobrze się przyjęły na PC, a to kolejna gra studia z nie odpowiedzialnego
To tylko kilka, a jest ich znacznie więcej.
Ba w tym roku już kilka gier nawet wyszło: Wyżej wspomniany CoH2, Trackmania 2 (nie śledziłem, wiec nie wiem jak się zwala), Expeditions: Conquistador (na GOLu dali ocenę 6, ale wszędzie oceniają ja wyżej, średnia na MC to 77/100), The Night of the Rabbit (bardzo solidna przygodówka twórców Whispered World), Crusader Kings II: The Old Gods (dodatek do gry, który wprowadza nową kampanie), Van Helsing (dobrze przyjęty h'n's).
Że tak powiem, blablabla. Więcej mi się nie chce wymieniać, a wiedz, że jest ich jeszcze trochę.
Na konsole oczywiście też są exy i na kilka czekam, ale PC ma ich strasznie wiele, jedne będą dobre inne nie, ale to samo jest z exami na konsolach. Jedne są dobre inne nie.
Tak więc, jaka przyszłość jest na PC?
Dla mnie dobra, póki wychodzą na nie gry które chcę grać, to nie widzę problemu by dalej go używać do grania.
Jest PC, obok konsole, wiec jak na jednym nie chce się grać, to gra się na drugim i na odwrót.
Moje zdanie jest takie:
To że nowe konsole są bardziej zbliżone do PC-ta będzie oznaczać że deweloperzy chętniej będą robić gry na wszystkie trzy główne platformy (PS4, XONE, PC) i będzie się to również przejawiać w tym że jakość wersji PC-towych będzie dużo lepsza, przez co pewnie i zyski będą większe, ponieważ mniej ludzi może takie gry będzie piracić...
Hmm, powiem tak, mam PC, PSP i miałem X360 i gram od ponad roku tylko na starym PC, a to dzięki exclusive'om i steamem. Gry w które najwięcej gram to Diablo 3, World of Tanks, Civ V, Patapon 3 (PSP), na chwilę obecną żaden ex z X360 nie wciągnął mnie na tyle co choćby podane tu gry w które gram > rok. Nie powiem na konsolach są fajne tytuły, ale jak mam do wyboru kupić grę na te 10h na steam za ~5Euro po promo albo na konsolę za ~ 100 zł to wybór jest wiadomy, warunki do grania takie same bo telewizor/monitor wykorzystywane te same, pad tak samo, na Pc nawet lepiej bo lepsza grafika i wiele gier strategicznych które też lubię a na konsolach nie ma.
Nie potępiam konsol ale po prostu uważam że akurat dla mnie PC jest bardziej opłacalnym sprzętem do grania :)
Zauważyliście jak skoczyły ceny gier na nowe konsole? Teraz wszystkie gry po 65/75 euro ;o
"Ponieważ wszystkie pozostałe gry wychodzą również na konsole na których gra się wygodniej"
Zgiń, przepadnij.