Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaką krzywdę Polakom wyrządzili Rumuni!?

24.05.2013 17:47
1
Ptosio
182
Legionista

Jaką krzywdę Polakom wyrządzili Rumuni!?

O wielu lat cbos prowadzi badania stosunku Polaków do innych narodowości i niezmiennie najbardziej znienawidzoną nacją eurpejską nie są wcale żadni Niemcy, Ukraińcy czy Rosjanie, ale...Rumuni :O Co więcej, dystansują oni też z łatwością Żydów czy Arabów!

Co jest tego przyczyną? Nieporozumienie wynikiające z tego, że większość ludzi jest za tępa, by odróżnić Rumuna od Cygana? Chyba tylko to? Bo zaszłości historycznych chyba żadnych nie ma, z Rumunią zachowywaliśmy zazwyczaj poprawne stosunki, a kontakty osobiste Polak też będzie miał średnio dużo częściej z Ukraińcem czy Białorusinem niż Rumunem. O co tu chodzi?

Skoro ponad 40% Polaków darzy Rumunów niechęcią (a Słowaków tylko 13%, mimo że tam też jest mnóstwo Cyganów), to pewnie są też tacy ludzie na GOLu, więc może wyjaśnią przyczyny tej antypatii?

http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_012_13.PDF

24.05.2013 17:49
Bullzeye_NEO
😡
2
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

a o draculi slyszal?

24.05.2013 17:53
Maziomir
3
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Dodać pewnie trzeba, że te 40% Polaków ma głowę jedynie po to, aby nią jeść. Ale dobrze, że powstają takie tematy - może ktoś wzbogaci dzięki nim swoją świadomość? Przyczyny nie umiem wyjaśnić poza faktem, że wpisuje się to w klimat ksenofobii i że przez pewien czas Rumunia była dla Polaków synonimem biedy, a ta kojarzy się z głupotą. Nie była to wina samych Rumunów, a właśnie zaszłości historycznych. Efektem był swego czasu najazd obywateli rumuńskich, choć w większości narodowości romskiej, jak można było zauważyć, na ulicę większych miast polskich tuż po upadku komuny. Nie wiem jak ten temat wygląda obecnie. Nie znam też osobiście żadnego Rumuna, ale z pewnością byłbym dla każdego wyjątkowo miły, choćby w ramach wstydu za rodaków, którzy mają taką opinię.

24.05.2013 17:56
Hellmaker
4
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Może dlatego, że znakomita część tych "aktywnych" Cyganów, tych, którzy się zwalili do Polski po przełomie, a która jest najbardziej widoczna i najbardziej nachalna była właśnie z Rumunii? Być może dodatkowo to, że rozpowszechniło się określenie Rom, które przedtem było praktycznie niespotykane (surowy zakaz wśród ortodoksyjnych Cyganów mówienia w swoim języku do gadjo, a określenie Rom jest właśnie z tego języka).
Romowie, Rumunowie, Rumuni ... jedna bajka ...
Może oba te powodu, może jeszcze coś innego?
Dzięki temu utarło się Rumun=Cygan, a jak wiadomo nie pałamy miłością do tego narodu.

Mazio ---> "Dodać pewnie trzeba, że te 40% Polaków ma głowę jedynie po to, aby nią jeść." - mi się bardziej podoba Pratchettowskie: "Ma mózg tylko po to, żeby mu się czubek głowy nie zapadł do środka" :)

24.05.2013 17:59
😈
5
odpowiedz
zanonimizowany920698
0
Pretorianin

Ja tylko lojalnie uprzedzam przed tym co możecie napisać w tym wątku na temat cyganów. Okazuje się, jak na ironię losu, że są bardzo wrażliwi na punkcie swojego wizerunku i uwielbiają ganiać internautów po sądach za wykrzykiwanie niewygodnej prawdy :D

24.05.2013 18:00
6
odpowiedz
Child of Pain
191
Legend

[5]
Ba, zaraz znajda sie obroncy i zaczna wyzywac od rasistow.

24.05.2013 18:01
😈
7
odpowiedz
zanonimizowany771529
31
Generał

Polska dla Polaków.

24.05.2013 18:03
Stra Moldas
👍
8
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Rumuni fajni są. Ja do Rumunów nic nie mam. :)

24.05.2013 18:03
Bullzeye_NEO
📄
9
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977
24.05.2013 19:54
10
odpowiedz
Ptosio
182
Legionista

@Bullzeye_NEO

No właśnie, a mimo to Słowacy to nasz najulubieńszy naród!

Ja tylko lojalnie uprzedzam przed tym co możecie napisać w tym wątku na temat cyganów. Okazuje się, jak na ironię losu, że są bardzo wrażliwi na punkcie swojego wizerunku i uwielbiają ganiać internautów po sądach za wykrzykiwanie niewygodnej prawdy :D

Spoko, spoko, najpierw musieliby się nauczyć czytać:)

W ogóle nie chciałbym, żeby temat zszedł na "Romów", bo powody niechęci do nich są chyba dla każdego w miarę oczywiste.

Chodzi o IMO niczym nieuzasadnioną niechęć do Rumunów, którzy są normalnym narodem europejskim, może nie do końca znanym ze wszechobecnej uczciwości i zamiłowania do porządku na wzór Skandynawów (ale umówmy się, Polacy też nie:P), ale na pewno niezasługującym na doświadczanie takiej nienawiści ze strony Polaków. Może warto pomyśleć o jakiejś akcji edukacyjnej czy o czymś w tym rodzaju?:P

24.05.2013 22:14
secretservice
11
odpowiedz
secretservice
55
Generał

To takie bezmyślne stereotypy w rodzaju Polak = złodziej w Niemczech.

24.05.2013 23:52
12
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Odpowiedź jest prosta: niewykształcony, ograniczony do własnej ćwierci miasta Polak, utożsamia obywatela Rumunii z przedstawicielem złodziejskiej koczowniczej społeczności Cyganów albo Romów. Nie ma naprawdę nad czym moim zdaniem dyskutować, można jedynie zapłakać nad tym ciemnym ludem.

25.05.2013 00:37
13
odpowiedz
zanonimizowany858571
9
Generał

Polak ciemny bo nie lubi Rumuna ale Niemiec uwazajacy Polaka za zlodzieja spoko? Kazdy narod ma jakies tam swoje stereotypy. Tzn. kazdy narod jest ciemny? A moze w tych stereotypach jednak cos jest? Przemysl zanim zaczniesz na sile cisnac wlasnym rodakom "cebulakom" co jest ostatnio bardzo modne.

25.05.2013 00:52
😊
14
odpowiedz
b212
134
Generał

No sorry, ale skoro w Rumunii nawet ponad 10% społeczeństwa stanowią Romowie, to kogo dziwi taki wynik sondażu?

Dodam, że w Polsce nie jest to nawet 0,025% a jedna romska familia potrafi zrobić w okolicy więcej syfu, niż dwie kamienice żuli. I choć jest ich tak mało to na pewno każdy z Was w Polsce na Roma trafił, niejeden z Was pewnie nawet miał z nimi jakieś zatargi. A teraz wyobraźcie sobie, że jest ich kilkadziesiąt razy więcej...

Byłem w Rumunii i serio jest ich tam od cholery i nie są wcale lepsi, niż ci u nas. Na Słowacji nie spotkałem żadnego Roma, nigdzie, żyją w takich miastach-gettach jak Amisze w USA. Natomiast w Rumunii, well, albo masz spluwę, albo szybkie nogi... :)

25.05.2013 01:16
15
odpowiedz
zanonimizowany486144
68
Generał

Idioci nie wiedzą, że Rumuni to nie Romowie. Stąd całe nieporozumienie.

25.05.2013 01:19
16
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Rumuni oczywiscie wiele wspolnego z Romami nie maja, poza tym, ze sporo Romow u nich mieszka. Faktem jest, ze chyba wiekszosc Rumunow Romow nie znosi. Zaszlosci historyczne z Polska? Nieznaczne. Poprzedniczkami Rumunii byly takie panstwa jak Hospodarstwo Woloskie i Hospodarstwo Moldawskie. To drugie przez pewien czas bylo lennem Polski. Wojny jakies tam toczylismy, ale na niewielka skale. Warto tez dodac, ze nasi gorale maja rowniez korzenie woloskie (rumunskie). Innym faktem jest to, ze Rumuni byli sojusznikami Hitlera i ze ich rezim nie wahal sie zgladzic swoich Zydow, w przeciwienstwie do Bulgarow, ktorzy swoich Zydow ochronili.

25.05.2013 01:31
17
odpowiedz
Lookash
155
Legend

sir Qverty -- Ojejku jejku, tylko że akurat tutaj nie chodzi o żadne stereotypy, tylko o zwykłą niewiedzę, z której wynika utożsamianie Cygana z Rumunem. Polak ciemny, bo nie odróżnia, a nie że nie lubi, bo ja sam nie trawię Cyganów, nie wiem, kto trawi. Nie rozumiem, co mi z Niemcami wyjeżdżasz i wkładasz do ust jakieś stwierdzenia, kiedy ja nic na ten temat nie napisałem.

25.05.2013 01:50
Kozi89
18
odpowiedz
Kozi89
107
Legend

W zeszłym roku będąc w Rumunii poznałem miejscową rodzinę, która mnie i 3 koleżanki gościła w swoim mieszkaniu przez 2 dni. Ludzie poznani na ulicy, niezwykle mili, otwarci i towarzyscy. Nie sądzę bym w Polsce, w dużym mieście mógł liczyć kiedykolwiek na tyle serdeczności co tam otrzymałem. Rumuni lubią Polaków, piją równie dużo co my, za to jeżdżą bardzo po bałkańsku. Sami narzekają na cyganów bo jest tam ich naprawdę dużo, a niedouczeni Polacy utożsamiają Rumunów z Romami właśnie. Gospodarczo są kilka lat do tyłu i jest tam parę naprawdę dziwnych rzeczy, które się na pewno nie zmienią. Trochę oni do Rosjan podobni, trochę do włochów, a i ze Słowianami ich trochę łączy. Ciekawy naród.

25.05.2013 04:07
19
odpowiedz
Kiss
122
Generał

Jak moglas to robic z cyganem...

25.05.2013 07:35
20
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

Pochwalę się:
Miałem w UK przez okres 1.5 miesiąca za sąsiadów rodzinę romską (cyganie z polski, bo po polsku tez rozmawiali). Po 1 miesiącu na chybcika i nie zwracając uwagi na koszta szukaliśmy nowego mieszkania i przeprowadziliśmy.
Dalej nie będę komentował bo zostanę wyzwany od rasistów, moherów, etc.

25.05.2013 08:44
21
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

Sami Rumuni tej cygańskiej swołoczy też nie lubią.

25.05.2013 09:18
Mastyl
22
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Proste - cyganie rumuńscy zapracowali na taki wizerunek kraju.

25.05.2013 09:58
Belert
23
odpowiedz
Belert
182
Legend

Kozi89 : wez Kozi89 nie p.... bo zaraz bede szlochal z wzruszenia :)
Dobrze wiesz ze sa miejsca w rumunii gdzie jakbys pojechal nawet z znajomymi romami to i tak bys wyskoczyl z kasy , aparatu a przy tym cieszylbys sie ze ci jaj nie upitolili.
Wiekszosc zebrzacych w polsce to rumunscy cyganie.99% ?

25.05.2013 10:02
Bullzeye_NEO
📄
24
odpowiedz
Bullzeye_NEO
235
1977

z mojego doswiadczenia wiem, ze wiekszosc zebrzacych w polsce to kibice cracovii

25.05.2013 10:11
25
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

Belert - Pierdolisz, jak byłem w Rumunii to biedna rumuńska rodzina oddała mi swoje ostatnie pieniądze żeby tylko mnie ugościć, nie to co w Polsce.

25.05.2013 10:20
Maziomir
😊
26
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Belert pierdoli ogólnie i nie jest to przynależne do jakiegoś jednego tematu.

25.05.2013 10:37
yakuz
😁
27
odpowiedz
yakuz
111
YUM YUM

Pierdolisz, jak byłem w Rumunii to biedna rumuńska rodzina oddała mi swoje ostatnie pieniądze żeby tylko mnie ugościć, nie to co w Polsce.

25.05.2013 10:45
28
odpowiedz
zanonimizowany918141
16
Konsul

a mi oddali swoja córkę co bym sam w obcym kraju nie spał.

25.05.2013 12:03
Mastyl
👍
29
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

[28] - :D

25.05.2013 12:10
nagytow
30
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Chca zabrac Polakom ich angielskie miejsca pracy w UK!

25.05.2013 12:56
Predi2222
😉
31
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

To takie bezmyślne stereotypy w rodzaju Polak = złodziej w Niemczech.

Czy ja wiem czy to taki stereotyp :P

"Jedź do Polski,twój samochód już na ciebie czeka" XD

25.05.2013 13:06
32
odpowiedz
zanonimizowany918141
16
Konsul

Mastyl > nie ma sie z czego śmiać SWĘDZI JAK CHOLERA

25.05.2013 13:11
33
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

stereotypy tez skads sie biora.

25.05.2013 13:19
SlyCooper
34
odpowiedz
SlyCooper
58
Kurszok
25.05.2013 14:46
Mada Fakir
😁
35
odpowiedz
Mada Fakir
87
Sweet Transvestite

[31] Dlaczego Ruscy zawsze w Niemczech kradną po dwa samochody?
Wracają przez Polskę xDDD

25.05.2013 23:13
36
odpowiedz
Ptosio
182
Legionista

b12 - Pełno ich także na Węgrzech, a Węgrzy ponoć bratanki i w ogóle cacy:)

Trzeba pomyśleć, co zrobić, żeby Bogu ducha winni Rumuni nie cierpieli za nie swoje grzechy. Na początek wypadałoby bezwzględnie wywalić z języka to dziwaczne określenie "Rom" i zastąpić je normalnym polskim słowem Cygan. Przydałoby się też, gdyby Rumuni rozkręcili jakąś akcję informacyjną, choć pewnie wtedy co bardziej postępowi obrońcy "praw człowieka" przylepiliby im łatkę faszystów i rasistów. No, ale zawsze lepiej być rasistą niż Cyganem :P

Jakieś inne pomysły?

25.05.2013 23:24
37
odpowiedz
zanonimizowany918141
16
Konsul

zabrać cyganom akordeony i łachy do żebrania w zamian rozdać łopaty i zagnać do roboty.

ps. w wawie pod budynkiem sądy żebrze typek ( na oko 17 -19 lat) w charakteryzacji staruszki

25.05.2013 23:31
😈
38
odpowiedz
zanonimizowany649466
114
Senator
25.05.2013 23:50
39
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Podłoże tego problemu tkwi w tym, że człowiek z zasady na podstawie jednostki przypisuje pewne cechy większej grupie społecznej. Zawsze pamiętamy te nieprzyjemne sytuacje, zapominając często o pozytywnych.

Innymi słowy: ktoś nas okradnie we wsi X - mieszkańcy wsi X to złodzieje; pewna grupa Romów pracuje na wizerunek - wszyscy Romowie to zło. Dobrze, że jeszcze dzieci się uchowały - jak jedno ukradnie batona, to nie mówimy, że wszystkie dzieci kradną. Chociaż per analogiam powinniśmy tak uznać.

"Jak to zwykle bywa, ja i moje otoczenie jesteśmy piękni i wspaniali! To o Polakach to stereotypy wszystko! Nie jesteśmy rasistami, tolerujemy niższe rasy! Rasizmu nie powinno być w Polsce! Tak jak murzynów.."

Do każdego tematu warto próbować podejść z pewnym dystansem. Poczynania jednostki, czy nawet i setek, będących w gruncie rzeczy marnym odsetkiem, nie przesądzają o całości. O wiele łatwiej to przerysować, pokazać jaki wielki kontrast występuje. Kontrast dobrze widać, z daleka.

Jestem pewien, że większość z was widziało problemy z Romami czy innymi grupami społecznymi w telewizorze. Porządnie spreparowane i wyolbrzymione. Jasne, nie uważam, że mnożący się na potęgę Cyganie, nie mogą stać się problemem, nie mniej staram się nie oceniać człowieka po pochodzeniu. Przecież jadąc za granicę, nie lubicie jak patrzy się na was z góry ze względu na pochodzenie. Skreślanie człowieka na starcie jest przymiotem ludzi tępych.

25.05.2013 23:54
40
odpowiedz
zanonimizowany918141
16
Konsul

rozumiem że znasz uczciwie pracujących cyganów

26.05.2013 00:05
Sizalus
41
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Jeżeli Wikipedia podaje prawdziwe dane, to jedynie 2,5% ludności Rumunii to Cyganie. Mnie również zatem dziwi ten sondaż. Miałem okazję poznać kilku Rumunów i wywarli na mnie pozytywne wrażenie. Z Cyganami zaś było zupełnie odwrotnie. Myślę, że warto rozgraniczyć te dwa pojęcia.

26.05.2013 00:19
42
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

do tworcy tematu... wiesz ze cygan to nie jest poprawne slowo? mimo ze wsrod romow sa cyganie, to nie znaczy ze kazdy "rumun" jest "cyganem".
nawet bardziej... nawet jak powiesz do Cygana cyganie to go obrazisz.
to jak mowic do murzyna nigger.

wiec ogolnie przyjelo sie ze cygan jest slowem rasistowskim i obrazliwym.

wiec jesli juz to romowie, a nie cyganie.

26.05.2013 00:22
Sizalus
43
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Przecież pomijając poprawność polityczną to Romowe = Cyganie, ale Romowie =/= Rumuni.

26.05.2013 01:19
44
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Jeśli ktoś uważa, że lepiej być faszystą niż Cyganem, Polakiem, czy Węgrem to można mu tylko współczuć. Wiedza o historii Cyganów wśród polskich niewykształconych, prymitywnych faszystów jest znikoma.

Cyganie to był lud, który po dotarciu na Bałkany nieźle sobie radził. Na dworze węgierskim było honorem mieć Cygana w charakterze rzemieślnika, rymarza, kowala, kołodzieja czy płatnerza. Wyroby cygańskie, zwłaszcza rzemiosła wojskowego, uważane były za najlepsze w Europie. W Andaluzji z kolei Cyganie stworzyli bogatą kulturę Flamenco.

Wszystko się dla Cyganów zmieniło w XIX wieku, gdy w Europie szalały nacjonalizmy. I niech sobie niewykształcony, przygłupiasty faszysta sprawdzi dlaczego.

26.05.2013 07:40
Belert
45
odpowiedz
Belert
182
Legend

bo trzeba odroznic biedna rumunska rodzine od biednej romskiej rodziny .Pracowalem kiedys w wakacje w hotelu " dla ruskich" i mielismy tam przyjemnosc przyjmowac rumunskich romskich zlodzieji- ci to sobie zyli - pizza hut codziennie i rumunskich romskich zebrakow ( tylko raz hotel potem byl zdewastowany - srali w pokojach itp a na koniec gonili sie z siekierami ) .Przykro mi ale z rumuskimi romami przez 3 miesiace mialem codzienny kontakt .I nie byl to mily kontakt.

Bullzeye_NEO : co latałes im po piwo?A potem nie dali lyka tylko but na pozegnanie ....tacy jestesmy :))

Maziomir: z tego co pamietam twoje wypowiedzi na ogol nic nie wnosza do tematu?Zreszta jak zwykle ,zeby cos wniesc do dyskusji trzeba miec choc odrobine mózgu :))

26.05.2013 08:59
46
odpowiedz
Child of Pain
191
Legend

Widze lewicowe tendecje w tym watku ktore nie odrozniaja dyskryminacji od zlych kontaktow z zebrakami.

26.05.2013 09:04
47
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

Ahaswer - ale mnie np. mało interesuje hitoria cyganów. Mnie interesuje jak ta "nacja" zachowuje się teraz. I wbrew pozorom nie są to jedynie tańce, śpiewy i kolorowe ubrania.
Kto mieszkał w bezpośrednim sąsiedztwie rodzin cygańskich, lub miał takich za sąsiadów to jest w pełni tego świadomy.
Kto dalej musi się z nimi meczyć - szczere wyrazy współczucia.

26.05.2013 09:05
48
odpowiedz
zanonimizowany918141
16
Konsul

Cyganie to nieroby i żadne wykształcony multikulti pederasta tego nie zmieni

26.05.2013 09:54
Belert
49
odpowiedz
Belert
182
Legend

z tego co znimi rozmawialismy z nimi ( do moemntu totalnej zadymy tym razem z rumunskimi zlodziejami , kurcze dobrze ze pala szturmowa miala petle na reke bo mialem juz ja tak spocona ze mi wypadala z reki...ehhh... wesole czasy.)to u rumunskich romow jest podzial na zlodzieji i zebrakow , pozatym nie zajmuja sie niczym innym .Chodzeniem do szkoly tez.

30.05.2013 12:56
50
odpowiedz
Ptosio
182
Legionista

@Dessloch
wiesz ze cygan to nie jest poprawne slowo?

Oczywiście, że jest, to normalne polskie określenie ich grupy. Co mnie obchodzi, że dla Cygana jest obraźliwe? Dla Polaka też "curva" brzmi obraźliwie, ale przecież nie zakażemy używania tego słowa Hiszpanom:)

Jeśli Cygan brzmi pejoratywnie, to nie dlatego, że samo słowo jest obraźliwe, ale ze względu na to, co się pod nim kryje.

@Sage

Chodzi o cechy kulturowe. Niepoprawnym byłoby stwierdzenie "Polacy/Rumuni to złodzieje", bo zwyczajnie nie jest to prawda. Mimo że wśród Polaków może być wielu złodziei, złodziejstwo nie jest u nas powszechnie społecznie akceptowane. Można natomiast powiedzieć "Polacy na Święta stroją choinkę", bo mimo że NIE WSZYZSCY Polacy ZAWSZE to robią, to należy to do polskiej kultury. Ok, gdyby zaliczyć do "złodziejstwa" np. ściąganie serialów z internetu, wtedy faktycznie możnaby zaryzykować stwierdzenie "Polacy to złodzieje", bo ta praktyka cieszy się do pewnego stopnia przyzwoleniem i gdyby ktoś doniósł w tej sprawie na znajomego na policję, spotkałoby go społeczne wykluczenie, ale ogólnie rzecz biorąc dużo łatwiej bronić tezy "Cyganie to żebracy/złodzieje", niż "Polacy ...".

Innym faktem jest to, ze Rumuni byli sojusznikami Hitlera

Podobnie jak Węgrzy i na Węgrzech też jest mnóstwo Cyganów, a jednak Węgrów nikt tu chyba nie nienawidzi, ani z Cyganami nie myli. Dlaczego?

30.05.2013 13:25
Widzący
51
odpowiedz
Widzący
247
Legend

Węgrzy w przeciwieństwie do rumunów swoich żydów zewidencjonowali, oznakowali i wysłali do Oświęcimia

Forum: Jaką krzywdę Polakom wyrządzili Rumuni!?