Problem polega na tym, że program do sterowania oświetleniem (edycji grafiki) czyli GrandMA2 w wersji pc (grandma2 i grandma2 3D połączone i zsynchronizowane) pokazują mi, gdy już trochę wymagam od programu tylko koło 11fps, gdzie widząc zużycie 11% Ramu i 5% procesora trochę mi szkoda, że nie działa z większą wydajnością :(
Mój sprzęt PC: Ryzen 7 3800x, asus rtx 2080 super ventus oc, 32gb ram ddr4 G.Skill Aegis, msi b450 gaming plus max, ssd
Czy są jakieś sposoby na to, by zwiększyć wydajność programu (do edycji grafiki)?
z góry serdeczne dzięki!
To specjalistyczny program. Pomocy szukalbym na forum/u tworcow tego programu.
ps. Oni slyna z pomocy telefonicznej 24h. Niestety tylko w jezyku angielskim.
Wątpię by dało się coś tu wyczarować. W takich programach liczy się moc jednego/dwóch rdzeni + turbo.
https://antyweb.pl/wiele-rdzeni-w-procesorze-tez-daliscie-sie-nabrac/
Ten artykul jest mocno juz nieaktualny. Duzo opisywanych tam programow dostalo latki, albo zostalo mocno przebudowane do dostosowania sie do procesorow wielordzeniowych. Przykladem niech bedzie photoshop/3dmax/blender etc. etc. No, ale mozesz miec racje, ze ten program wykorzystuje tylko 1 rdzen, a reszta jest nieuzywana. Jak duza moze byc ilosc ludzi korzystajacej z takiego programu. Przebudowanie/napisanie na nowo aplikacji, aby korzystala lepiej z wielu rdzeni jest kosztowne i niebezpieczne. Nowe bugi etc etc. Przy malej bazie uzytkownikow moze byc tez nieoplacalne.