Cześć
Mam pytanko czym najlepiej nagrać filmik z gameplaya. Wiem że jest program fraps czy action! (ale mi nie działa) , ale chciałbym dowiedzieć się co polecacie.
Bandicam
Fraps. Zwłaszcza, że w najnowszej wersji nie dzieli już plików na party po 4 GB.
Da się we frapsie ustawić format wideo? i żeby na górze nie pisało www.fraps.com?
michalbayern --> Formatu się nie da ustawić. Obraz jest nieskompresowany i potem i tak musisz go przekonwertować, więc to akurat nie jest problemem. A loga na górze pozbędziesz się kupując pełną wersję.
a w czym fraps jest lepszy od bandicama? W bandicamie można ustawić rozdzielczość (a nie tak jak w frapsie full i half size), jakość.. no i oczywiście nie ma takich dużych spadków FPS.
szymon0096 --> Potestowałem tego Bandicam i uważam, że jest znacznie gorszy od Frapsa. Filmiki nieskompresowane są znacznie większe, a skompresowane wyglądają znacznie gorzej i mają znacznie większe zapotrzebowanie na moc procesora i RAM, niż w wypadku Frapsa. W chwili obecnej posiadam na dysku ponad 200 GB wolnego miejsca na dodatkowym dysku. Starczy mi to na nagranie ok 200 minut materiału 720p w 29.97 FPS. Skoro materiał i tak muszę potem pociąć, dokleić komentarze itp., to będę go musiał kompresować przed wysłaniem w sieć. Więc tak czy siak tracę czas na konwertowanie, kompresowanie itd.
A ponieważ wszystko zgrywam na zewnętrzny dysk, kompresja jest zerowa, to nie mam żadnych spadków FPS, a jeżeli mam je w jakiejś grze, to jest to jakiś błąd w programie, który szybko zostaje poprawiony w kolejnej aktualizacji.
A czym najlepiej nagrywać gameplaye.
Gdy nagrywam Bandicamem Mass Effect 3 to nagrywa mi w około 18 FPS gdy normalnie mam ok. 32
Dziś tylko FRAPS lub DXtory
Ten pierwszy jeżeli zależy ci an jakość a ten drugi jeśli chcesz nagrywać z komentarzem i nie mieć problemów z synchro
A może PlayClaw? Nie testowałem tego, ale wygląda naprawdę nieźle, przynajmniej "na papierze".