Cześć, szukałem dużo na YT na ten temat ale jedyne co znalazłem to jak usunąć wokal z piosenki, a ja chcę zrobić na odwrót. Jakieś pomysły?
Nie da się, najprościej mówiąc
Czyli jak kolega wyżej ma rację to poszukaj na google.
http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=dosy%C4%87+trudne+zabiegi&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest
da się pobrać wersje sam instrument/wokal itp. :P podaj tytuł piosenki to zobaczę co da się zrobić
Nie wiem jak to zrobić, sam się zastanawialem. Ale słyszałem, że istnieje taka opcja. Dla zaawansowanych.
Generalnie to chciałem się po prostu nauczyć to robić, ponieważ trenuję wokal i fajnie byłoby każdą piosenkę umieć tak oddzielić, a jak na razie to zainspirował mnie motyw - http://www.youtube.com/watch?v=7JzvdbOSgCM 5:05. Majstersztyk
Musisz mieć rozpisany numer na ślady. Inaczej NIE MA BATA tego się nie zrobi.
Ragnus-->michalek dobrze mówi, wpisujesz tytuł piosenki i dodajesz instrumental, w większości przypadków można znaleźć takie wersje na YT.
Bart czytanie ze zrozumieniem się kłania. On potrzebuje samego wokalu a nie muzyki. No i w skrócie mówiąc, rzeczywiście nie da się tego zrobić tak, żeby to było czyste i nie zniekształcone. No chyba, że masz dostęp do master record'ów :P
No to skoro umiesz oddzielić podkład muzyczny z kawałka, to to robisz i to co zostanie to będzie acapella. simple
Kolejny z dodatnim, i jeszcze legend. Sprawdza się teoria że ranking jest jak dwudzieste ósme konto xircoma - nie liczy się.
ŁOPATOLOGICZNIE, bo widze że niektórzy mają problem (a tym co nie mają, chwała) POTRAFIĘ oddzielić wokal od kawałka, by powstał instrumental. Ale chcę oddzielić wszystko od wokalu, by było ACAPELLA.
SIMPLE. Pozdawaliście w ogóle testy gimnazjalne? O maturach już nie mówię...
Nie ma takiej możliwości.
Deal with it.
jak się nie da ??!?!?!
oczywiście że się da...tylko trzeba mieć odpowiednie przygotowanie:
:D:D
Krok 1:
Na początek potrzebujemy dwóch wersji utworu - jedną normalną z wokalem, a drugą - instrumentalną. Ważne jest aby format, poziom głośności obu ścieżek etc. się zgadzał, dzięki temu otrzymamy niemal idealnie czystą acapellę. W przeciwnym wypadku efekt nie będzie już taki idealny...
Krok 2:
Ładujemy te dwie ścieżki do jakiegoś programu do obróbki audio, może też być jakiś sekwencer.
Krok 3:
Teraz robimy "czary-mary" Odwracamy fazę pierwszej ścieżki w lewo bądź też w prawo. Fazę drugiej ścieżki odwracamy w przeciwnym kierunku.
Następnie odtwarzamy całość i mamy naszą acapelle - proste, prawda?
Może się zdarzyć że zostaną np. resztki basu, ale to już nie problem, obcinamy niskie częstotliwości, dzięki czemu tłumimy bas, a acapella jest jeszcze czystsza. Większe komplikacje mogą wystąpić gdy zostanie coś ze środkowego lub górnego przedziału, w którym znajduje się także wokal... No ale powalczyć można.
Dlaczego tak się dzieje?
Jeśli ktoś uważnie słuchał na lekcjach fizyki, to może sobie skojarzyć, że mamy tu do czynienia ze zjawiskiem wygaszenia, na skutek interferencji fal o przeciwnej fazie. Dwa sygnały się znoszą nawzajem, a zostaje tylko ich różnica, czyli nasza acapella.
EDIT:wkurwia mnie tylko to że wypowiadają się osoby które kompletnie nie mają pojęcia w tym temacie :/
[ERROR] >>> trolololololo
Tyle mojego komentarza...
meryphillia <----
co?
źle napisałem ?
to działa jeśli umiesz się posługiwać programami do obróbki dźwięku...
ja tak robię i jest gitara :D
trochę czasochłonne ale działa
W jakim programie i jak obraca sie te fazy w lewo i prawo ? ; >