Jak zgrać dysk? Nero się skończył. Zależy mi na darmowym programie, który wyciągnie utwory z CD-Audio bez utraty jakości, w ich pierwotnej wersji/jakości.
To nie odpowiada moim oczekiwaniom, czy o czymś nie wiem? --->
[4] Zapomniałem dodać, że pierwotna wersja była w MP3 i taką chcę mieć teraz.
CDex też chyba nie spełnia oczekiwań. On "wyciąga" je do mp3 ale jakość waha się od 192 do 205kbps czyli coś psuje? Pierwotna jakość była wyższa, ale po odtworzeniu na szybko nie zauważyłem różnicy by były gorsze niż przedtem, czy on tylko tak wpisuje do pliku z nieznanego powodu a jakoś jest ta sama? Jeżeli naprawdę tym programem tracę jakość to czy jest coś innego? Takiego jak Nero (Burning Rom 10 to był chyba) by wyciągnął je w formacie mp3 bez utraty jakości nawet jeżeli to było 320kbps?
A nie zadziała zwykły foobar? Masz playlistę (z tej płyty) i konwertujesz do wave? Nie bawię się w takie rzeczy, ale coś mi się wydaje, że jak masz coś w mp3 i znowu to skonwertujesz do mp3, to nie ważne jaką kolejny plik będzie miał jakość (kbps) i tak coś przytnie (bo będzie przycinał z przycinki).
BTW. Co do znaczy, że ta płyta jest w mp3? Jak po prostu ma nagrane pliki mp3 jako dane, to możesz to sobie kopiuj wklej przekopiować. Jak jest nagrana jako płyta cd, to - jak mówiłem - spróbuj foobarem (a ripperów darmowych jest zresztą zatrzęsienie).
Te Twoje mp3 i tak już dawno są o skaszanionej jakości, bo mp3 to stratny kodek. Chcesz mieć muzę w jakości pierwotnej (jak z orygionalnego, pierwotnego cd), to od początku flac, ape, wave itp.
Jesli chodzi o lossless format to TYLKO EAC, ale Tobie chodzi o zwykle mp3. Windowsowski WMP wystarczy w zupelnosci.
guzol --
A czemu to tylko EAC?
[7] Jak to może być format stratny? Mp3 np. 7mb czy na płycie czy na dysku będzie takie samo. To jest mp3 (a przynajmniej było) nagrane w formacie CD-Audio, na płycie są skróty do... i chcę dojść do tego mp3 co tam było i mieć je z powrotem. I co ma przycinać tak jak napisałeś?
[7] Nie mogę sobie pozwolić na inne formaty, tak jest wygodniej, plik mogę odtworzyć w Winampie, telefonie i innych sprzętach i pliki FLAC zajmują dużo miejsca. Jakby to były dane nie było by tego wątku. Dlaczego Nero "wyjął" mi z płyty normalne mp3 takie jak było od początku (320)?
[8] EAC nie daje rady z MP3 a WMP robi z tego syf 98 kbps jak pamiętam było albo jeszcze gorzej...
=D=2 --
Mówię, że mp3 ogólnie jest stratny. Jak masz np. płytę cd kupioną w sklepie i z tego zrobisz mp3, to masz przyciętą wersję utworu, niższej jakości.
Chcesz mieć jak w oryginale, to musisz już w pierwszym rzędzie posłużyć się wavem, flaciem, apem itp. (formatami bezstratnymi, nie wywalającymi do kosza danych w celu lepszej kompresji).
Teraz, masz te przycięte mp3 i konwertujesz z powrotem, nagrywając z tego mp3 zwykłą płytę, na cd-audio (co jednak nie wróci utraconych, przyciętych danych, zmieni tylko format).
Jak teraz będziesz tą płytę ripował do mp3, to nie jestem pewien, czy Ci znowu tego nie przytnie, choćby pokazywało taką samą jakość w kbps. Więc nie jestem pewien, czy jak Ci wyjmuje kolejne 320, to jest to to samo 320 co wcześniej - pytaj znawców. Niby nie powinno, bo jak całość się mieści w tej jakości, to powinno i teraz się mieścić, ale kto to wie.
A czemu wyjmuje Ci w niższym kbps? Nie wiem, może takie programy, że ripują tylko do takiej jakości (np. dlatego, że to wersje próbne), może w opcjach nie ustawiłeś. Spróbuj foobara. Z plików ape wyciąga mp3, więc pewnie i z płyty cd wrzuconej na playlistę też da się konwertować. Jednak nie ręczę, że to zadziała, ani nie pamiętam jakie jakości w opcjach ma do ustawienia foobar.
[11] W CDex jest tylko zgrywanie do mp3 i on sobie ustala, że tu 195 a tu 204 i tyle a w oryginalnym będzie 320, to może jest to przycięcie? Na to nie mam wpływu, tylko w Nero mogłem wybrać jakość a tu tak jak wyciągnie tak będzie.
Mówię, że ogólnie jest stratny. Jak masz np. płytę cd kupioną w sklepie i z tego zrobisz mp3, to masz przyciętą wersję utworu, niższej jakości.
Powiedzmy, że nagrałem mp3 w formacie CD-Audio i to tam weszło, i tam jest skrót do czegoś, i a to tam nie ma właśnie tego mp3? Tyle, ze ono jest ukryte i nagrane w formie playlisty by odtworzyć na najprostszym sprzęcie? Więc czy nie można tego odwrócić, jak można wpakować mp3 do tego skrótu to ze skrótu już wyjąć nie można?
Spróbuję foobara.
[13] Ale to jaki program? Mam ustawione na język polski.
Spróbuj. Wrzucasz płytkę na playlistę (to odtwarzacz audio), klikasz utworek (albo zaznaczone wszystkie) prawym myszy i masz tam opcję convert (czy jakoś tak). Wyskoczy Ci okienko ustawień na co chcesz konwertować (wybierasz mp3 - będzie w opcjach pewnie niższej jakości, ale jak wybierzesz pojawi się suwak, gdzie możesz to zmienić). Może zadziała.
[13] O jaki program chodzi? Gdzie mam tak zrobić?
O foobara.
Już mam ustawione ale on teraz chce LAME jak mam już jednego w Audacity i nie mogę go użyć... To jakiś inny, jaki? Tam jest tyko LAME a to to samo.
Cały czas czekam z płytą w napędzie.
up
Hmm, dziwne. Ja nic dodatkowego nie ściągałem. Może w przypadku konwersji z cd-audio tego potrzeba.
http://www.free-codecs.com/Lame_Encoder_download.htm
Tutaj ściągasz execa. Wypakowujesz gdzieś. W foobarze podajesz ścieżkę do tego execa jak się domaga. Nie robiłem tego, więc nie wiem jak dokładnie wyglądają opcje.
Jeśli znasz angielski, tu masz opis:
http://www.simplehelp.net/2008/11/06/how-to-use-foobar2000-to-convert-audio-files/
Tutaj masz coś jeszcze po polsku, ale jakoś od innej strony (niemniej pewnie działa):
http://www.noweprogramy.com/index.php?str=artf&no=746
Teraz działa.
A jak chcę nagrać na płycie CD to w jakim formacie lepiej? Płyta mp3 czy dane? Dotychczas nie zauważyłem różnicy ale może jednak?
Teraz działa.
A jak chcę nagrać na płycie CD to w jakim formacie lepiej? Płyta mp3 czy dane? Dotychczas nie zauważyłem różnicy ale może jednak?
Dodało się dwa razy, do usunięcia.
up
Jeżeli to ma być audio-cd to nie masz wyboru:
44100hz, 16bit stereo PCM.
nawet jeżeli korzystasz z programu (np nero ma taką opcję) że wrzucasz mp3 na płytkę audio, to on i tak je konwertuje do w/w formatu, tylko o tym nie mówi głośno.
Jeżeli to ma być do radia z obsługą mp3 to po prostu wrzucasz pliki mp3 na zwykłą płytę (dane)
Używam BurnAware Free. Format to płyta mp3 i jak to wybiorę to na płycie są normalne mp3 chyba tej samej wielkości, jakości (?) i mogę skopiować na dysk i dalej jest chyba to samo?
up