Witam od 2 miesięcy prowadzę swój kanał na youtube i mam jeden konkretny problem ponieważ pod moimi filmami jest cisza często mam sytuacje że mam po 2 wyświetlenia jedno moje testowe żeby zobaczyć jak wyszedł film a drugie albo przypadkowego dzieciaka albo mojego kolegi.
Podsumowując nie wiem jak przyciągnąć odbiorców do mojego kanału więc proszę o pomoc jestem otwarty na propozycje.
Jeśli pomyliłem kategorie to z góry sorry.
Link do mojego kanału [link] Niestety nie mogę go podać ponieważ forum blokuje ale w inny sposób mogę zaprezentować swój kanał mój nick to KromkaTV
Kategoria: moje video, jeszcze możesz ją edytować.
spoiler start
Nagrywaj Minecraft lub/i krzycz do mikrofonu. Sprawdzone.
spoiler stop
Może zacznij od układania sobie jakiegoś konspektu tego co chcesz powiedzieć, bo osobiście tracę zainteresowanie po kilku pierwszych yyyyy..., proponuję też trochę researchu w temacie wymowy bo Tenryu się nie wymawia twardo.
1. Jesteś dzieckiem
2. Twoje materiały nie przedstawiają żadnej wartości, są nieoryginalne i niczym się nie wyróżniają
3. Nie masz dykcji i nie zwracasz uwagi na swoją wymowę (pani od j. polskiego powinna ci pomóc w tej kwestii)
4. Nie masz dobrego sprzętu. Podstawą jest posiadanie dobrej kamery(prezentując siebie łatwiej zwrócić uwagę) i mikrofonu, gry na twoim kanale zacinają się czego wielu widzów nie lubi.
Jedyne kogo mógłbyś zainteresować swoim materiałami to twoi rówieśnicy, ale w tym wypadku masz niesamowitą konkurencję i twoje filmy wypadają blado na tle tych znanych (młodych) polskich youtuberów. Dlaczego twój kolega po szkole miałby spędzać czas oglądając twoje filmy? Popytaj się w klasie co oglądają i dlaczego, może to ci pomoże.
Nie bierz tego do siebie personalnie, po prostu szczera ocena. Nie osiągniesz sukcesu wkładając tak mało wysiłku w swoje filmiki. Sam się dziwie że wysmarowałem tego posta, ale przynajmniej kulturalnie zadałeś pytanie co jest rzadkością wśród młodych(juniorów) na tym forum.
youtube.com/watch?v=L4ruCkHfcm0 tu jest parę wskazówek ;)
Na początek ustaw nazwę kanału, "UCQyhai1z4ljfz6fl6qbwCfw" niezbyt zapada w pamięć. I nagrywaj, pókiś młody, choćby "do szuflady", nie zniechęcaj się przy początkowo małych wyświetleniach, a na kanał wrzucaj to co uznasz za dobre, praktyka czyni mistrza. Przygotuj się dobrze do nagrania i weź do serca uwagi z postów wyżej, powodzenia :)
Pracuj, pracuj, pracuj i zwracaj uwagę na krytykę. :) Na paru fajnych ludzi trafiłem bezpośrednio przez szukajkę, gdy chciałem kupić daną grę, albo po prostu znaleźć materiały do niej dotyczące, dlatego dobra nazwa kanału i filmików też się liczy. Resztę już Ci tu napisali.
Dzięki za tyle odpowiedzi a jeśli chodzi o jeden post to nie rozumiem jedynie co zrobić żeby moje filmy miały jakąś wartość.Czyli co mam robić leprzą jakość czy mam wymyślać bardziej kreatywne serie
Chryste, ile Ty masz lat? 10? Nie za wcześnie na youtubowanie? Masz na kanale 2 minutowy filmik z majnkrafta i oczekujesz tysięcy wyświetleń?
Przede wszystkim nagrywaj to co Ci daje frajdę. I jeśli daje Ci to frajdę, to nie przestawaj, nawet mimo braku widzów. Jednocześnie jak najwięcej się ucz, pracuj nad jakością video, dźwięku, montażu, no i przede wszystkim treści. Staraj się, żeby każdy kolejny filmik był chociaż odrobinę lepszy od poprzedniego.
Widzowie przyjdą z czasem i z rozwojem Twoich umiejętności.
Powodzenia!
Pamiętaj też, że widzowie nie przyjdą sami, szczególnie przy tak mocnej konkurencji i oklepanej tematyce. Dzisiejsze let's playe, to po prostu biznes, w który musisz zainwestować sporo pieniędzy by zaczął się opłacać. Jeśli więc nie masz na start kilkudziesięciu tysięcy złotych to lepiej się za to nie zabieraj. Znajomy parę lat temu zainwestował w to jakieś 20 tys zł (sprzęt, reklama) i też niewiele osiągnął.
Dość długo się zbierałem żeby powiedzieć coś sensownego w tym temacie, bo zadałeś bardzo trudne pytanie.
Jak zdobyć grono widzów na YouTube - innymi słowy, jak przykuć uwagę widza. Czyli problem, z którym boryka się kupa ludzi, od jutuberów począwszy na uber-marketerach Coca-Coli i Pepsi skończywszy :)
Ja sam nigdy nie publikowałem wideo na YT, ale na Twoim miejscu koncentrowałbym się na wartości jaką wnosisz w życie swoich potencjalnych widzów.
Niestety, tworzenie materiałów skutecznie przykuwających uwagę 'ot tak', bez potężnego doświadczenia w branży rozrywkowej jest niemal niewykonalne, zwłaszcza że rywalizujesz o uwagę widza z innymi twórcami na YT, profesjonalnymi serialami, filmami i programami telewizyjnymi.
Zamiast tego polecałbym Ci skoncentrować się na tym, czym ludzie w danej chwili najbardziej się interesują.
Ostatnio była mowa o bugach w THPS5. Jeśli stać Cię na grę, kup ją i nakręć wideo prezentujące te bugi.
Zbliża się nowy Assassin's Creed? Zbierz informacje na temat nowej gry i nakręć film, w którym porównujesz obietnice twórców z tym co widziałeś w poprzednich odsłonach.
Wychodzi nowe GTA, w którym trzeba odstrzelić 200 gołębi lub znaleźć 200 'znajdziek'? Nakręć serię filmików pokazujących gdzie ich szukać (strasznie hardkorowe, ale da się zrobić).
C&C Red Alert trafia za darmo na Origin? Masz temat na gameplay! W przypadku remasterów też można zresztą zrobić porównanie starej i nowej wersji.
Jeśli masz coś ciekawego do dodania w temacie innych wydarzeń (np. Microsoft przejmuje Havok), o tym też można nakręcić filmik.
"Nośne" tematy nie tylko przyniosą Ci więcej ruchu z wyszukiwarek. Po wrzuceniu linków do Twoich wideo na forach, gdzie aktualnie toczy się dyskusja na tematy poruszane przez Ciebie w filmikach, zapewne doczekasz się większej liczby odsłon, bo ludzie zaangażowani w te dyskusje chętniej sprawdzą wideo dotyczące sprawy, którą są zainteresowani.
Last but not least - jeśli chcesz mieć szerszą publikę, naucz się angielskiego. Zacznij już, zaraz.
I mam nadzieję, że jesteś bardzo, bardzo, bardzo młody, bo to oznacza że masz jeszcze mnóstwo czasu na naukę języka i rozkminienie niuansów kontentu wideo w Internecie.
Powodzenia!