Jak szukać publikacji?
Piszę publikację na temat mojego pewnego odkrycia, tylko nie wiem czy nie zostało już to wynalezione. O tyle ciężko jest to stwierdzić, że nie znam terminologii która może tu występować i mnie na to naprowadzić. Pytać się też mi nie na rękę bo ktoś może... mi ją UKRAŚĆ!
a jaka dziedzina?
Wpisz w google tytuł swojej pracy i dopisek chomikuj. Jak nie ma na chomikuj to nie ma nigdzie :D
Piszesz publikację i nie znasz terminologii? Bez tego nie masz szans na samodzielne znalezienie interesujących Ciebie materiałów, w takim wypadku musisz napisać coś więcej o swoim pomyśle, jakieś ogólniki, a może ktoś będzie w stanie naprowadzić Cię na cel.
Gdy jednak trafisz na odpowiednią terminologie (wikipedia może tutaj pomóc, jak nie znasz dobrze języka angielskiego to warto poszukać artykułów z danej dziedziny w języku polskim i wtedy przerzucić się na angielską wersję) to istnieje bardzo wiele wyszukiwarek publikacji np. http://arxiv.org/find
Proste zapytanie w Google: Physics papers (lub dissertations, thesis) search wskaże dziesiątki innych takich wyszukiwarek. Powodzenia!
Poszukaj sobie w Google.