Cześć.
Szukam programu, który sprawdzi wydajność komputera i wskaże co należy wymienić w pierwszej kolejności.
Obecnie jest:
I3-4160
4GB RAM
HD 7700
Zastanawiam się czy komp dusi się przez RAM czy grafikę. Procek wydaje się być najwydatniejszym podzespołem, który właśnie wymieniłem. Większość gier przycina się co 2-3 sekundy. Coś na styl utrzymania 20 klatek i co 2 sek zawiecha na sekunde.
Zainwestuj w pierwszej kolejności w zasilacz ;) ok. 700w. 2.płyta głowna 3.procesor 4.karta graf. 5.RAM
[2] lol świetna porada, skoro nawet potwory takie jak GTX980 nie potrzebują 700W.
Dodatkowo niby nowa płyta główna, czyli wywalanie kasy w błoto, bo już ma platformę na LGA1150.
Ta grafika to jaki model konkretnie?
Nie szukam porady co wymienić :) Tylko programu, który przetestuje sprzęt i wskaże "wąskie gardło" :)
Grafika Saphirka HD 7770 1GB - z testów tych modeli ta miała najlepsza wydajność swojego czasu :)
[2]
Gratuluje bystrości umysłu, nie wiesz jaki mam zasilacz i płytę, ale tak to już jest, że ludzie wciskają swoje iluzoryczne porady tylko po to, aby poczuć się lepiej.
@up http://www.systemrequirementslab.com/cyri/
Wpisuj tu nazwy gier, w które chcesz zagrać i ci będzie pokazywać co pasuje wymienić.
Mi się wydaje, że kartę graficzną. Ale jak kupisz dobrą kartę graficzną to może kuleć procesor. Trzeba było kupić core i5.
[5]
Link, który podałeś to tylko teoria i nie tego szukam, ale dziękuje za chęci.
Mogłem kupić core i5...Mogłem, tak samo jak mogłem kupić core i7, albo lepiej, mogłem kupić najlepszy i najdroższy zestaw i wszystkie gry świata, wtedy nie musiałbym zakładać tego wątku.
Jaki jest sens doradzać z czymś co się już wydarzyło ? Nie pomyślałeś, że mnie po prostu nie stać było na core i5 i dlatego wybrałem ekonomiczniejszego i3 ?
Nic nie wymieniać. Żaden z podzespołów nie powoduje tego, że masz zwis co jakiś czas, to nie jest efekt nie wyrabiania sprzętu. Trzeba szukać gdzieś indziej powodu.
[6] Skoro chcesz wymieniać coś to chyba masz na to kasę. A skoro nie stać cię na core i5 to trzeba było nic nie kupować. A skoro kupiłeś core i3 to pozostań przy tym i już nic nie wymieniaj, bo nic nie opłaca się już wymieniać. Najwyżej sobie dokup drugie 4 GB RAM-u.
Nie pomyślałeś, że mnie po prostu nie stać było na core i5 i dlatego wybrałem ekonomiczniejszego i3 ? Niestety ale nie mam zdolności przewidywania dlaczego ludzie kupują daną rzecz taką a nie inną.
Mowisz o mikroprzycieciach? 1s to w sumie troche duzo, ale moze tylko tak orientacyjnie powiedziales. Tez sie z tym kiedys borykalem na 7850, dodatkowo niektore tekstury lekko migaly. Karta bedac w moim posiadaniu trafila w sumie 3 razy do reklamacji. Za trzecim wymienili na nowa, ale juz nawet nie odpalalem tylko sprzedalem i przerzucilem sie na 660ti. Problem zniknal. Juz sie nie nabiore na karty od ati :P
Być może to "mikroprzycięcia". Sekunda zacięcia to tylko dla orientacji. Bo niby gry działają płynnie, o tyle ile płynnie można nazwać 20-25 klatek w nowych grach, z tym, że co 2-3 sekundy gra po prostu zawiesza się na chwile i często przy tym wraz z zacięciem zapętla się dzwięk. Do tego dysk okrutnie mieli - system stawiany na nowi i to samo. Dysk niby szybki Barracuda 7200.