Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak przyrządzić mącznika młynarka?

30.05.2013 13:51
Fett
1
Fett
245
Avatar
Image

Jak przyrządzić mącznika młynarka?

Od jakiegoś czasu tu i tam czytam o tym, że coraz popularniejsze jest zażeranie się owadami wszelakiego gatunku. Z racji, że wychodzę z założenia że dobra świnia wszystko zje, pomyślałem że może warto spróbować. Z tym, że nie chce mi się zapierniczać do Warszawy tylko po to żeby zeżreć robaka.

No i tak. Z racji hodowli jaszczurek mam dostęp do wręcz nieograniczonej ilości larw mącznika młynarka. A podobno dobry.
Ktoś wie jak przyrządzić? Smażenie z czosnkiem w jajecznicy wydaje mi się biedne. Zamarynować w beszamelanie i zapiec? A może dusić w mleku kokosowym z ziołami? A może jednak ta pospolita jajecznica?

edit. obrazek zmieniony na prośbe

30.05.2013 13:53
cswthomas93pl
😍
2
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Proszę Cię, usuń ten obrazek

30.05.2013 14:21
boskijaro
👍
3
odpowiedz
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

Tytuł wątku 10/10

30.05.2013 14:28
4
odpowiedz
Montera
63
Legend

Smacznego...

30.05.2013 14:28
Will Barrows
5
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

glupi jestes?

30.05.2013 14:32
Flyby
😱
6
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

Cholernie wielki ten mącznik. On muczy?

W ogóle to wolałbym jeść jaszczurki a nie jakieś tam robale. Chociaż rozumiem że to konsumpcja z wyprzedzeniem - zjedz robale zanim one zjedzą ciebie..

30.05.2013 14:34
7
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

nie wiesz co mowisz...
jaszczurki sa mniej smaczne niz robale.
robale przynajmniej sa chrupkie i maja charakterystyczny smak.

jaszczurki sa paskudne w smaku, a przynajmniej nie jadlem dobrej.

30.05.2013 14:37
jaxon
😜
8
odpowiedz
jaxon
93
Infidel

...wodnika szuwarka?

30.05.2013 14:40
Flyby
😊
9
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

Eee ..tam ;) Je się tylko ogonki jaszczurek - one im odrastają. Tania hodowla białka, trzeba Fetta spytać dlaczego hoduje jaszczurki. Może się przyzna.. robalami tylko głowę zawraca..

30.05.2013 14:47
Fett
10
odpowiedz
Fett
245
Avatar
Image

A po co można hodować jaszczurki? :)

Nie no serio pytam. Ktoś na pewno kiedyś jadł mącznika

Flyby - nie taka tania. Obecnie przeliczając mącznika na wagę wychodzi, że to jedno z najdroższych mięs na świecie

30.05.2013 14:47
11
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

ogonki jaszczurek\gekonow sa w niektorych gatunkach trujace... wiec tez trzeba uwazac

Fett:
normalnie pieprz, sol i uprazyc na patelni. chili tez moze byc, bo same owady sa raczej mdle, szczegolnie jak sie je prazy

30.05.2013 14:50
Fett
12
odpowiedz
Fett
245
Avatar

Dessloch - ale z czymś się to przecież podaje :) średnio mi się uśmiecha wyjadania samych robali łyżką z miseczki

30.05.2013 14:52
Flyby
😊
13
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

A co nie jest trujące? Wszystko zależy od tego co jak mocno truje i w jaki sposób ;) Za takie atrakcje, gdzieś tam w Azji, płaci się dodatkowo..
Przykro mi Fett, zeżarłem w życiu tyle świństw że dotąd mi się odbija - mącznika nie jadłem.
Na wszelki wypadek życzę smacznego.

30.05.2013 14:53
Mutant z Krainy OZ
👍
14
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Idź na całość, upraż na patelni, wsyp do miski, dosyp płatków i zalej mlekiem. Połączysz i robaki i obrazek z pierwszego posta.

30.05.2013 14:55
Jeremy Clarkson
😍
15
odpowiedz
Jeremy Clarkson
137
Prezenter

Jak można coś takiego zjeść?

30.05.2013 14:55
Mutant z Krainy OZ
16
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

A jak można zjeść zad krowy?

30.05.2013 14:56
Fett
17
odpowiedz
Fett
245
Avatar

Mutant - no to już wolałbym z jajecznicą :)

Jeremy Clarkon - A jak można jeść parówki? Jest mnóstwo bardziej obrzydliwych rzeczy, które ludzie jedzą na codzień

30.05.2013 15:04
Jedziemy do Gęstochowy
18
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
183
KENDO DROGA MIECZA

Nienawidzę robactwa od dzieciństwa, dla mnie mogłyby wyginąć wszystkie naraz ( no może pszczoły i motyle bym zostawił), nienawidzę ich oglądać a co dopiero jeść.

30.05.2013 15:05
19
odpowiedz
Aurelius
71
Weteran

Wersja 1:
Na masło wrzuć listki świeżej szałwii, chwile podsmażaj.
Dodaj mączniki młynarki (wcześniej odpowiednio smakowo karmione - np. curry, cynamonem, trawą cytrynową, kokosem, liśćmi limonki kaffir, korzennymi przyprawami itp.).
Po chwili dodaj oliwę, sporo posiekanego czosnku i chilli, podsmaż.
Dodaj ugotowany wcześniej pełnoziarnisty makaron, wymieszaj i podawaj z serem dojrzewającym bursztyn.

Wersja 2:
250 g mączników (też warto kilka dni wcześniej nakarmić je czymś pysznym), oliwa z oliwek, spaghetti, 1 cebuli, 2 listki laurowe, 1 gałązka majeranku i tymianku, 8 łyżeczek masła, 4 łyżeczki siekanych migdałów, pietruszka, sól, pieprz, bazylia i ricotta.
Przed przygotowaniem robaki należy włożyć do zamrażarki na 60 minut, potem wyczyszczone i osuszone przyrumienić na patelni na oliwie. Makaron zagotować dodając oliwę, majeranek, tymianek i cebulę. Następnie przyprawić na patelni masłem, solą i pieprzem, dodać pietruszkę, migdały, bazylię i ricottę. Potem posypać mącznikami.

Smacznego!

30.05.2013 15:09
20
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

niekoeniecznie z czyms. Dobre jako posypka na pure ziemniaczane... czy do salatki zielonej z pomidorami...
z tego porzadnego posilku nie zjesz nigdy, to raczej dodatek do smaku

ja np jadlem z sorbetem malinowym i fajnie sie komponowalo

30.05.2013 15:36
Fett
21
odpowiedz
Fett
245
Avatar

Jak się odważę to wypróbuje na dniach :)

Forum: Jak przyrządzić mącznika młynarka?