Witam.
Dziś przedstawiam dla zainteresowanych jak pozbyć się box rekomendacji facebooka z GOLa, który to, przynajmniej dla mnie, jest wyjątkowo irytujący i de facto kompletnie bezużyteczny.
Oto on:
http://i.imgur.com/Y8A2bky.png
Nie będę tutaj oryginalny, większość zapewne sposób zna, dla tych co nie wiedzą lub się nad tym nie zastanawiali, a nie chcą czekać pół roku na aktualizację GOLa i jednocześnie box fb jest dla nich równie przydatny co karaluchy w łazience, oto opis.
Najprościej po prostu zablokować konkretne linki za pomocą dodatku AdBlock Plus, który jest dostępny dla firefox oraz chrome.
Jeżeli nigdy nie korzystaliście z tego dodatku to musicie go zainstalować, myślę, że tu każdy z google sobie poradzi.
Jeżeli ktoś nie chce używać dodatku w jego pierwotnej formie czyli blokady reklam na każdej stronie to nie ma problemu, nie musi, ale dodatek po prostu można użyć do blokady konkretnych linków i też z tego skorzystamy.
Opis dla fx, ale pod chrome będzie podobnie.
1. Po wejściu na GOL z działającym już adblockiem na stronę gdzie jest box rekomendacji fb (dowolną) wybieramy z menu dodatku - Otwórz listę blokowanych elementów.
2. Na dole strony w tym momencie wyświetli się lista wszystkich elementów blokowanych (czerwony), dopuszczonych (zielony), jak i neutralnych (normalny kolor).
3. I uwaga na tej liście szukamy linku fb powiązanego z działaniem rekomendacji, ALE nie w kolorze zielonym, tylko w kolorze NEUTRALNYM.
Tak wygląda prawidłowy link do blokady:
http://i.imgur.com/rY3Mpqq.png
Czyli ten z linkiem facebook.com/plugins/recommendations_bar.php itp.
Liczy się tylko ten człon, reszta jest nieważna, można wybrać dowolny link z tym członem.
Jeżeli go nie ma lub jest tylko ZIELONY to odświeżamy stronę (F5) z otwartą listą, wtedy powinien się pojawić szukany link.
4. Po zaznaczeniu linku wciskamy ENTER lub wybieramy z prawego menu Zablokuj ten element...
Wyświetli się takie okno: (prawie)
http://i.imgur.com/yRrSUFw.png
Na dole po prawej można przełączyć na widok zaawansowany, wtedy będziecie mieli dokładnie takie same okno.
Jeżeli wypełnicie tak jak na obrazku to będzie blokowany tylko plugin rekomendacji na stronie gryonline.pl, i właśnie oby ograniczyć to do jednej domeny potrzebny jest widok zaawansowany.
Jeżeli chcecie możecie nie podawać i nie zaznaczać domeny, wtedy na każdej stronie będzie to zablokowane.
Możecie też zamiast pierwszej opcji w wyborze wzorca linku do blokady wybrać opcję 2, wtedy będą blokowane wszelkie pluginy z fb.
Na koniec pozostaje dodać filtr i odświeżyć stronę, żegnaj o rekomendacjo fb...
Jeżeli ktoś chce to w podobny sposób może usunąć wszelkie inne zewnętrzne pluginy, wystarczy znaleźć odpowiedni link i przyblokować.
Strona też będzie ładować się szybciej bez tego cudu.
Może opis długi, ale chciałem być dokładny, tak naprawdę to kilka kliknięć i prościzna.
Pozdro.
Wiem, ale nie wskażesz tym chyba linku, po za tym, po co kolejny dodatek, który użyjesz od czasu do czasu, a tu adblock dla kumatych przyda się nie tylko w tej kwestii.