Mam te dwa routery.
Tp-link jest podlaczony do lini adsl i przekazuje internet kompowi kablem ethernet natomiast tabletowi i smartfonowi wi-fi.
Mam ten drugi router i bym chcial zeby polaczyl on sie z tp-linkiem i przekazal dalej internet do telewizora i dekodera nki poprzez kabeb ethernet.
Nie mam bladego pojecia jak to zrobic.
No to wsadzasz jedna koncowke do etherneta w routerze ktory ma neta, a druga koncowke wsadzasz do internet w routerze drugim.I od ethernetow do urzadzen :) Simple as that :)
Jesli masz multiroom n'ki , to musisz sie bawic, aby ten dekoder byl w takiej samej puli IP jak dekoder glowny, czyli 192.168.1.X i kolejny tez musi byc 192.168.1.X , jesli bedzie 192.168.0.X to bedzie ci wywalac blad autoryzacji :)
1. Robilem tak i nie wiem jak sie polaczyc do tego drugiego wtedy.
Gdybym tak zrobil to po co bylby mi drugi router? W 1 mam wystarczajaca ilosc portow etehrnet wolnych. Bym polaczyl ten 1 router z tv i nka i tyle.
BEZPRZEWODOWO musze je polaczyc, inaczej to bez sensu.
Chyba, ze najpierw trzeba przewodowo by to zmienic na bezprzewodowo...no ale jak mowie, nie wiem jak wtedy sie polaczyc z drugim routerem...
cos tam czytalem o zmianie adresow lan na inne, ustawienie jakies bramki...no ale nie wiem za bardzo jak to zrobic i czy one w ogole maja takie cos :)
edit: nie ma do tego nic multiroom poniewaz ja w ogole nie mam w nce neta... i o tym jest ten watek.
Jezeli oba routery obsluguja WDS http://pl.wikipedia.org/wiki/WDS to spinasz je ze sobą po mac adresach, a drugi router podlaczasz kabelkiem do tv.
Jezeli nie obsluguja to drugi z routerow musi miec opcje pracy w trybie clienta po wifi, gdzie wklepiesz dane dostepowe do Twojej sieci wifi, a on przekaze dostep dalej, po kablu.
Ja potrzebuje podstawowa funkcjonalnosc jaka jest dostanie sie do ustawien routera gt604t czyli tego bez internetu.
W ogole nie wiem jak to zrobic...
Inne ustawienia to inna para kaloszy.
Oczywiscie gdy zamienie routery to wtedy mam do niego dostep, ale bardzo ograniczony z tego co teraz zauwazylem, bo niektore opcje sie nie wlaczaja nie wiedziec dlaczego. Ten router byl pozyczony i wrocil do mnie, mozliwe, ze ulegl jakiejs awarii? Nie moge w nim na przyklad zrobic automatycznej konfiguracji bo sie laduje w nieskonczonosc...a opcja reset nic nie daje, nie reaguje na ten przycisk.
Rozumiem ze trzymales ten przycisk wcisniety 10-15 sekund?
I tak, musisz go najpierw odpowiednio skonfigurowac po kablu odlaczajac przy tym pierwszy router zeby sie nie gryzly. Gdy juz wszystko bedzie ustawione, podlaczy sie jako klient i dostanie adres z DHCP dzialajacego na pierwszym routerze to wtedy bedziesz sie do niego logowal analogicznie jak do pierwszego ale z innym adresem.
>>> snopek9
To o czym piszesz jest niemozliwe. D-Link gt604t NIE POSIADA trybu Acces Point Client, a tym samym nie jest w stanie podlaczyc sie do innej sieci wifi