Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak podłączyć laptopa do porządnego zestawu kolumn?

20.01.2013 22:48
1
b212
134
Generał

Jak podłączyć laptopa do porządnego zestawu kolumn?

Nie jestem w ogóle w temacie audio a jestem bardzo ciekaw jak najprościej/najlepiej grać muzykę z laptopa podpiętego do np. zestawu 4-6-8 dość mocnych kolumn (takich jakich używają grajkowie na studniówkach, weselach)? Potrzeba jakiegoś wzmacniacza? Wiem, że potrzebny jest splitter cable lub jakaś dobra karta dźwiękowa typu Echo Indigo do równoczesnego puszczania muzyki i odsłuchu w tym samym czasie. Szukałem jakichś informacji w necie, ale znalazłem albo pociski, że się z laptopa muzyki nie puszcza albo jakieś hardkorowe zestawy, z których niewiele rozumiałem, bo oprócz laptopa stało tam z 5-8 urządzeń a mi chodzi o najprostszą opcję.

Wielkie dzięki za pomoc (pytam z czystej ciekawości, bo brat mi zadał takie pytanie a nie znałem odpowiedzi).

20.01.2013 22:53
Storm
2
odpowiedz
Storm
59
Generał

Laptopem kolumn nie zasilisz więc potrzebny jest wzmacniacz, a od niego po prostu ciągniesz kabel do wyjścia słuchawkowego w laptopie i tyla.

* tak przynajmniej ja korzystam ze swoich kolumn

20.01.2013 22:58
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Jak wyzej Storm napisal - do korzystania z normalnych (pasywnych) glosnikow konieczny jest wzmacniacz.

21.01.2013 00:37
PanSmok
4
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Wszelkiego typu grajkowie maja miksery - to takie cos z wieloma wejsciami i wyjsciami sygnalow roznych. Podpinasz pod to dzwiek z np kompa i dopiero stamtad idzie on na wzmacniacz i w efekcie na kolumny. Mikser moze miec 4 kanaly - a moze miec ich 80 ( jest to wtedy stol mikserski i tak wlasnie sie nazywa ).

21.01.2013 02:35
5
odpowiedz
b212
134
Generał

Dziękuję!

To jeszcze jedno pytanie, bo szukałem i też do końca nie zrozumiałem (mógłby mi ktoś łopatologicznie wyłożyć?).

W domu mam stary wzmacniacz Yamahy RX-V440RDS , ma on moc wyjściową 110W x 6 (czyli po 110W na 6 kolumn, obok mam napisane 1kHz, 0,7%,THD, 4 Ohm), i teraz pytanie - o jakiej mocy kolumny można pod to podpiąć? Teoretycznie uciągnie 6 kolumn po 110W? Bo na Allegro widziałem wzmaki 25W sprzedawane z zestawem kolumn po 200W jedna. Jak to jest? Bo czytam, że się liczy impedancje kolumn itd., ale naprawdę niewiele z tego rozumiem.

Na chłopski rozum, to np. mam 6 kolumn po 200W to kupuję wzmacniacz 6x200W minimum, ale czytałem, że najlepiej jakby był o te 25% mocniejszy, czyli 6x250W zmacniacz i 6x200W kolumny na spokojnie. Tylko, że tu się jakoś liczy impedancja?

21.01.2013 02:58
6
odpowiedz
maciek_ssi
133
false nine

Ogólnie zaleca się by moc znamionowa kolumn była minimalnie wyższa o 20 procent od mocy znamionowej wzmacniacza.
Natomiast impendancja kolumn powinna być równa lub wyższa od wzmacniacza.

Forum: Jak podłączyć laptopa do porządnego zestawu kolumn?