Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak odzyskać bootloader Windows 7

04.03.2013 22:49
emil kuroń
1

Jak odzyskać bootloader Windows 7

Zreinstalowałem sobie Windowsa XP, ale że miałem też (na oddzielnej partycji) Windowsa 7 to teraz nie mam do niego dostępu, bo uruchamia się od razu XP'ek. Dodam, że za pomocą zestawu narzędzi Hiren's Boot 15.2 po wybraniu "Boot [...coś tam coś tam ... :D] Windows XP/Vista/7" uruchamia się normalnie ekran wyboru. Próbowałem naprawiać z płytki (zarówno "naprawa automatyczna", ta bez wiersza poleceń, jak i poprzez komendę bootrec.exe /rebuildbcd , ale w przypadku tej komendy wywala mi że znalazł "0 systemów" czy coś w ten deseń).

Da się jakoś to naprawić bez używania Hiren's Boot'a ? Może poprzez inną komendę w wierszu poleceń z pomocą płytki Win7 ?

04.03.2013 22:51
HubertT
2
HubertT
46
Łowca Androidów

Dobrze kombinujesz, odpal z płyty instalacyjnej do wiersza poleceń i spróbuj wpisać:

bootrec /fixmbr

Jak nie pomoże, napisz, wytoczymy większe działa.

04.03.2013 22:57
QamilekQ
3
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Mi wystarczyło to co kolega podał w [2]

04.03.2013 23:01
emil kuroń
4
emil kuroń
68

ok, sprawdzę czy pomoże ;]

04.03.2013 23:36
emil kuroń
5
emil kuroń
68

Teraz mi się Windows 7 uruchamia, ale bezpośrednio. Nie mam możliwości wyboru między Win7 i XP... :p

Ehh...

Aha, dałem tę partycję (z Windowsem 7) jako aktywną (w Zarządzaniu dyskami). Dobrze, czy ma być ta z Windows XP ?

No i nie mam już tej partycji z Win XP zaznaczonej jako "System". Jest tylko "Partycja podstawowa"... A przed tym odzyskaniem Windowsa 7 była też jako systemowa... WTF ?

05.03.2013 00:25
emil kuroń
6
emil kuroń
68

Ok, mam już dwa systemy ;)

Jakby ktoś miał kiedyś taki problem [5] to 'powiem' jak to zrobiłem:

Skorzystałem z programu EasyBCD 2.2.

Wybrałem "Dodaj nowy wpis". No i tam już wybrałem z listy Windowsa XP i wpisałem nazwę i partycję na którym jest system. No i "Dodałem wpis". ;] Po restarcie mam już Ekran rozruchu z dwoma systemami.

Fajny program swoją drogą. Polecam.

Temat zamknięty. :)

Dzięki.

05.03.2013 07:13
HubertT
7
HubertT
46
Łowca Androidów

@up

Dobry program, faktycznie ułatwia sprawę.

Trochę spękałem jak miałbym opisywać polecenia bcdedita bo bałem się że ktoś sobie coś popsuje bo źle cudzysłów wstawi :)

Dzięki!

Forum: Jak odzyskać bootloader Windows 7