Zreinstalowałem sobie Windowsa XP, ale że miałem też (na oddzielnej partycji) Windowsa 7 to teraz nie mam do niego dostępu, bo uruchamia się od razu XP'ek. Dodam, że za pomocą zestawu narzędzi Hiren's Boot 15.2 po wybraniu "Boot [...coś tam coś tam ... :D] Windows XP/Vista/7" uruchamia się normalnie ekran wyboru. Próbowałem naprawiać z płytki (zarówno "naprawa automatyczna", ta bez wiersza poleceń, jak i poprzez komendę bootrec.exe /rebuildbcd , ale w przypadku tej komendy wywala mi że znalazł "0 systemów" czy coś w ten deseń).
Da się jakoś to naprawić bez używania Hiren's Boot'a ? Może poprzez inną komendę w wierszu poleceń z pomocą płytki Win7 ?
Dobrze kombinujesz, odpal z płyty instalacyjnej do wiersza poleceń i spróbuj wpisać:
bootrec /fixmbr
Jak nie pomoże, napisz, wytoczymy większe działa.
Teraz mi się Windows 7 uruchamia, ale bezpośrednio. Nie mam możliwości wyboru między Win7 i XP... :p
Ehh...
Aha, dałem tę partycję (z Windowsem 7) jako aktywną (w Zarządzaniu dyskami). Dobrze, czy ma być ta z Windows XP ?
No i nie mam już tej partycji z Win XP zaznaczonej jako "System". Jest tylko "Partycja podstawowa"... A przed tym odzyskaniem Windowsa 7 była też jako systemowa... WTF ?
Ok, mam już dwa systemy ;)
Jakby ktoś miał kiedyś taki problem [5] to 'powiem' jak to zrobiłem:
Skorzystałem z programu EasyBCD 2.2.
Wybrałem "Dodaj nowy wpis". No i tam już wybrałem z listy Windowsa XP i wpisałem nazwę i partycję na którym jest system. No i "Dodałem wpis". ;] Po restarcie mam już Ekran rozruchu z dwoma systemami.
Fajny program swoją drogą. Polecam.
Temat zamknięty. :)
Dzięki.
@up
Dobry program, faktycznie ułatwia sprawę.
Trochę spękałem jak miałbym opisywać polecenia bcdedita bo bałem się że ktoś sobie coś popsuje bo źle cudzysłów wstawi :)
Dzięki!