Zalozylem w zagranicznym banku konto i karte kredytowa.
Na karcie mam 0.00$ gdy chcialem sobia ja doladowac i przelalem na karte 200$ z rachunku to zamiast 200$ na plusie pojawilo mi sie - 200$.
Szybko przelalem kase z powrotem z karty kredytowej i znowu pojawilo sie 0.00$.
Czy to znaczy jak masz kwote na karcie kredytowej na minusie to dobrze?
Nigdy nie mialem karty kredytowej wiec prosze o odpowiedz.
Dzieki
Karty kredytowej sie nie doladowywuje. Na tym polega caly pomysl. Bank dajac Ci karte obiecuje udzielic Ci kredytu do wysokosci limitu tej karty. Raz w miesiacu (lub czesciej/rzadziej) masz kredyt zaciagniety w danym okresie splacic. Jesli go nie splacisz to bank naliczy odsetki. Reszta jak w normalnym kredycie. To - 200$ po Twoim "doladowaniu" oznaczalo, ze to Ty udzieliles kredytu bankowi. Co jest bez sensu.
Tzn. Że jakbyś nagle z tej karty coś kupił za 201 zł to miałbyś 1 zł do spłacenia z odsetkami.
Jak masz kredytówkę na minusie to nie grożą ci odsetki.
Wpłaciłeś tam 200 zł, więc poszło na minus bo tyle możesz użyć jako twoja kasa. Jak zrobisz na plusa to będą odsetki.
Nie umiem tego wytłumaczyć inaczej. Mam nadzieję, że pomogłem jak to działa... :)
Może znajdę inny sposób: Masz 500 zł do spłaty a ty tam wpłaciłeś 1000 zł. Wtedy będziesz miał -500 zł. Co to oznacza? Że to bank jest ci winien 500 zł a nie ty jemu. Już rozumiesz o co mi chodzi?
A co do waluty to może to być euro, funty czy przez ciebie wspomniane dolary. :)
To nie ma znaczenia.
Ok dzieki za odpowiedz. Czyli w skrocie minus jest dobry:)