Witam! Interesuje mnie sprawa, czy ciężko jest stworzyć grę komputerową. Nie żeby od razu jakiś fenomen na Frostbite, ale grę o stopniu zaawansowania Morrowinda. Ile to trwa? Czy jest to trudne? Jaka rzecz jest w tym najtrudniejsza? Ciekawi mnie, gdyby np. na podstawie kodu Obliviona stworzyć własną grę, własne questy, modele postaci, krainy, itp. I przede wszystkim - jak karkołomne jest to wyzwanie?
Nie żeby od razu jakiś fenomen na Frostbite, ale grę o stopniu zaawansowania Morrowinda.
Że niby Battlefield jest bardziej rozbudowany od Morrowinda?
Pod względem fabuły - nie. Pod względem grafiki, animacji, dźwięków itp. - zdecydowanie tak
Jak ciężko jest stworzyć grę?
Wystarczająco ciężko, żeby pracowała nad nią grupa specjalistów przed dłuższy okres czasu.
Ciekawi mnie, gdyby np. na podstawie kodu Obliviona stworzyć własną grę
A skąd weźmiesz kod Obliviona?
własne questy, modele postaci, krainy, itp.
Po prostu chcesz zrobić dużego moda do gry.
@up
Z tym kodem Obliviona to był tylko przykład, ale chodziło mi bardziej o silnik a nie o kod.
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś wie, ile mniej więcej czasu zajęło zrobienie Skywind? Oraz z ilu osób składała się drużyna odpowiedzialna za projekt? (z tego co wiem, to skywind nie jest jeszcze dokonczony, ale jest juz w miare poznym etapie rozwoju)
czy ktoś wie, ile mniej więcej czasu zajęło zrobienie Skywind? Oraz z ilu osób składała się drużyna odpowiedzialna za projekt?
Ale zadajesz złe pytania. Nieważne ile jest osób, ważne co potrafią. Z Twoich postów widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz, więc sugeruję zastanowić się dobrze, czego chcesz się nauczyć, a potem do czego chciałbyś nabyte umiejętności wykorzystać. Bo jak Ci powiemy, że Skywind robią 3 osoby, to co Ci to da? Stwierdzisz, że jeszcze dwóch kolegów znajdziesz i zaczniecie robić Skywinda 2.0 ? I wtedy zaczniesz się pytać, jak te trzy osoby robią Skywinda?
pozdrawiam.
an tyle ciężko że możesz sobie odpuścić.
a jak chcesz dokładnych danych to nikt Ci ich nie poda tutaj, bo nikt ich tutaj raczej nie zna.
Jak ciężko? W skali od 1 do 10 powiedziałbym, że 20. Zwłaszcza dla kogoś kto nie ma zielonego pojęcia o robieniu gier, a takie wrażenie właśnie sprawiasz.
Wyobraź sobie, że takiego Battlefielda robi 200 osób przez dwa lata. Potem odpowiedz sobie na resztę pytań.
Wyobraź sobie, że takiego Battlefielda robi 200 osób przez dwa lata. Potem odpowiedz sobie na resztę pytań.
I to osób które siedzą w tym już od lat.
Prowadze małe studio i zajmuję się zawodowo tworzeniem gie ja akurat jestem odpowiedzialny za modele i animacje. W grze najtrudniej jest napisać dobre skrypty (np. ruch AI). Nam przeważnie stworzenie jednej gry zajmuje rok przy 4 osobach. Nie liczą np. muzyków. Najdłużej trwa modelowanie i oprawa graficzna. Teraz pracujemy nad grą która ukarzę się dopiero w 2015 roku.
I to osób które siedzą w tym już od lat.
Niekoniecznie. Są to osoby na różnych poziomach - od juniorów po guru i ninja w swoich dziedzinach.
Polecam bardzo mocno, jeden z najlepszych dokumentów jakie widziałem ever, daje wgląd w developowanie indie gierek, o czymś więcej i tak raczej na razie możesz pomarzyć: http://buy.indiegamethemovie.com
Nie napisałem tego, ale domyślałem się, że np. Skywind nie był tworzony tak:
-Hej ty! I ty! Chodźcie tutaj!
-O co chodzi?
-Zróbmy Morrowinda w Skyrim!
-Ale my nie umiemy
-Luuzik, będze zabawa, zobaczycie!
I stał się Skywind
Tylko to były osoby, które znają się na tym co robią.
Może i zadałem złe pytania, fakt. Moż i rzeczywiście nic o tym nie wiem, to prawda. Ale nie zaszkodzi sobie pomarzyć i ewentualnie w kierunku czegoś takiego się uczyć
" Ale nie zaszkodzi sobie pomarzyć i ewentualnie w kierunku czegoś takiego się uczyć." To prawda pomarzyć zawsze można. Ac o do nauki to musiałbyś się zdecydować jaki kierunek wybrać bo raczej nie zamierzasz uczyć się pisania skryptów z API danego silnika na przykład w C Sharp, uczyć się grafiki i brać lekcji gry na instrumentach wraz z nauką tworzenia muzyki jednocześnie? Sama nauka modelowania, teksturowania,animacji czy nauki ,,gry światłami” zajęła mi około 6 lat. Do tego dochodzą duże koszty kupno licencji silnika najtańsze są od 1500$ kupno programu graficznego p. 3d Max 20 000zł, kupno PhotoShopa, oraz program do obsługi muzyki. Gdybyś chciał sprzedać tę grę to jeszcze dochodzą koszty np.: marketingu, pudełek czy instrukcji.
Z tego co słyszałem, bo sam za bardzo się ani w tym kierunku nie kształcę, ani na tym nie znam to żadna szkoła nie nauczy Cię dobrego programowania. Musisz się sam kształcić w tym kierunku, a jeżeli dotychczas tego nie robisz to albo masz mało samozaparcia albo aż tak Cię to nie jara. Kiedyś byłem na panelu z ludźmi z CDPRed i tam powiedzieli, że prędzej przyjmą samouka, który już coś stworzył niż człowieka po studiach, który de facto i tak nie ma o temacie zielonego pojęcia. Tak więc jeżeli chcesz tworzyć to do roboty. Zacznij od jakiś gierek mobilnych czy czegokolwiek. Coś co nie będzie skomplikowane graficznie, muzycznie, a przede wszystkim technicznie. Nie wiem zacznij od snake'a. Potem dokładaj do swoich umiejętności kolejne elementy na coraz wyższym poziomie zaawansowania i może pewnego dnia dojdziesz do takiego poziomu jak jakub4576 i będzie pracował w jakimś studiu robiąc gry.
czegoś takiego się uczyć
No to do roboty! :)
Na początek warto poznać jakiś język programowania. W game devie zdecydowanie króluje C++, to trudny język, ale jeśli uda Ci się go opanować w zadowalającym stopniu, w przyszłości nauka innych, prostszych języków powinna być łatwiejsza. Nie ma sensu zabierać się za pisanie gier od razu, najpierw poznaj język, napisz trochę kodu pracującego z terminalem/konsolą. To wszystko zajmie Ci sporo czasu, ale jeśli Twój zapał nie minie, będziesz miał zalążek umiejętności niezbędnych do tworzenia gier. Myślę, że wtedy będziesz już w stanie poradzić sobie sam, dowiedzieć się co dalej, z pomocą internetu.
Wybór języka programowania jako startu nauki pozostaje już Twoim wyborem. Na uczelniach przedmioty typu 'podstawy programowania' uczą C++, to taki klasyczny wybór. Sam zaczynałem naukę od C++ i myślę że to był dobry wybór, choć nie jest do idealny język. Wybierz język, kup podręcznik, zacznij naukę.
Pytanie jest takie, czy chcesz założyć własną, małą firmę tworzącą gry (mówię tu o dalekiej przyszłości) gdzie będzie pracować kilka osób i tworzyć gry w całości samemu, czy może chcesz trafić do studia takiego jak CDPRed?
O ile zakładając firmę składającą się z kilku osób możliwe jest tworzenie małych gier chociażby na platformy mobilne, tak dostanie się do CDPRed w tym momencie jest dla Ciebie całkowicie niemożliwe. Najprostszą drogę mają projektanci poziomów i questów, natomiast architekci silników graficznych, czy fizycznych mają najtrudniej. Miałem okazję rozmawiać z osobami pracującymi w CDPRed i pierwszym krokiem do pracy u nich jest nie ukończony kierunek studiów a portfolio, dla projektantów poziomów najprostszym projektem jaki mogą pokazać jest mod/nowa mapa do Wiedźmina2.
Najprostszą drogę mają projektanci poziomów i questów, natomiast architekci silników graficznych, czy fizycznych mają najtrudniej
Myślę, że jedni i drudzy mają podobnie - jak się jest dobrym, to bez problemu znajdziesz zatrudnienie w tego typu firmie.