Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak bardzo dokładnie "wyczyścić" komputer przed sprzedażą??

02.11.2014 22:30
1
zanonimizowany1022106
9
Legionista

Jak bardzo dokładnie "wyczyścić" komputer przed sprzedażą??

Witam,
jak w temacie. Chodzi mi o wyczyszczenie systemu operacyjnego (Win. 8 / 8.1), przeglądarek (zapisane hasła, zakładki itp.) i wszelką moją działalność na komputerze czyli zainstalowane gry (resztki plików bo dawniej instalowanych grach), niektóre programy, notatki, zapisane pliki z internetu. Nie jestem bardzo zaznajomiony z tym system dlatego proszę was o pomoc. Komputer ma być sprzedany, ale nie mogę na nim zrobić format systemu. Czym mogę się posłużyć przy tym "sprzątaniu"? Na co zwrócić uwagę? gdzie szukać plików i informacji o swojej działalności na komputerze? Jeżeli przy aktualizacji systemu zakładałem konto to jak ma się teraz wylogować?
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam!

02.11.2014 22:43
2
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

htp://download.komputerswiat.pl/akcesoria-i-narzedzia/oczyszczanie-dysku/ccleaner(dodaj t do htp)
Sądzę że ten program powinien cię zainteresować.

02.11.2014 23:17
DeVitoo
3
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Dodałbym do tego podwójny format dysku twardego i zainstalowanie ustawień fabrycznych. Daj znać tylko o tym osobie kupującej żeby się nie dziwiła, że windows dziwnie chodzi- nie będzie miał update'ów

02.11.2014 23:22
Marcio
4
odpowiedz
Marcio
119
Legend

Jak chcesz mieć 100% pewność to po prostu sprzedaj komputer bez dysku.
Jeśli jednak dysk też chcesz sprzedać to poprzeglądaj programy, które kilkukrotnie nadpisują dane na dysku. Sam format (w szczególności jeśli jest ustawiony na "szybki") nie bezpieczną metodą

03.11.2014 00:28
5
odpowiedz
zanonimizowany1022106
9
Legionista

Chodzi o to iż jest to laptop który zakupiony był w sklepie z zainstalowanym jednorazowo systemem. Nie otrzymałem żadnej płyty. Dlatego tez jak się domyślam po ewentualnym formacie nie będę miał już dostępu do tego systemu jak i stracę gwarancję którą komputer jeszcze posiada.
Jakieś rady?

03.11.2014 00:37
DeVitoo
6
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Powinieneś mieć recovery dysk tj dysk z którego system będzie "odbudowywał" softa. Partycja z Twojego dysku

03.11.2014 18:00
7
odpowiedz
zanonimizowany1042924
2
Legionista

Zrobić reinstal systemu, wszystko wymazać i zostawić czysty system. To raczej najsolidniejsza opcja ;)

08.11.2014 10:43
8
odpowiedz
zanonimizowany1022106
9
Legionista

ale jak mam zrobić reinstal Win. 8 jeżeli nie posiadam płyty, ponieważ system został zainstalowany w sklepie?

08.11.2014 10:58
9
odpowiedz
x68
8
Generał

Reinstal systemu zrobisz bez problemu przy pomocy pirackiej wersji Win 8. Nagraj sobie dedykowanym to tego celu na pendrive instalke, tak jest najszybciej i najwygodniej.

Nie używaj tylko żadnych cudownych "aktywatorów" zamiast tego uaktywnij przy pomocy legalnego klucza. To działa, u mojej kobiety na lapku tak zrobiłem i jest wszystko ok.

08.11.2014 11:03
siwy346
10
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

x118-> Dostałeś już odpowiedź na temat tego, że nie masz płyty z systemem. Masz partycję recovery, która zawiera obraz systemu. Uruchamiasz ją jakimiś klawiszem przy starcie, to jaki to klawisz zależy od producenta Twojego laptopa.

Windows 8 ma nawet wbudowane narzędzie, które przywraca system do wartości domyślnych.

Forum: Jak bardzo dokładnie "wyczyścić" komputer przed sprzedażą??