Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Istnieje taka gra?

04.04.2015 22:02
pioras55
1
pioras55
112
Generał

Istnieje taka gra?

Witam
Zastanawiam się czy istnieje taka gra w którą mam ochotę zagrać. Podam jej cechy a wy napiszcie czy istnieje chociaż jakaś podobna gra. Chodzi mi o strategię, gdzie mamy możliwość prowadzenia własnego państwa. Mamy jakieś tam wojsko i możemy podbijać sąsiadujące państwa lub przejmować tereny niczyje. Możemy zakładać nowe miasta i je rozbudowywać. Chciałbym w takiej grze stworzyć swoje państwo, i rozbudować je do poziomu potężnego mocarstwa. Oczywiście dochodzi do tego jakaś tam waluta na rozbudowe panstwa i wojska oraz surowce. Akcja gry moze sie dziac w dowolnym momencie, czy to w starożytności czy w sredniowieczu albo w przyszłości. Chcialbym aby rozwoj w takiej grze zajmowal duzo czasu, podobnie jak w grach przeglądarkowych takich jak ikariam czy grepolis. Platforma PC. Znacie taką lub podobną grę?

Ps. Kiedyś grałem w europa universalis, chyba cześć 4, ale tam było to słabo rozbudowane.

04.04.2015 22:14
djeko
2
odpowiedz
djeko
46
Force Majeure

Europa Universalis, Hearts of Iron, Crusader Kings, Victoria oraz wszystko inne na tym bazujące
Total War
Civilization

04.04.2015 22:40
pioras55
3
odpowiedz
pioras55
112
Generał

Szkoda że w tych grach nie można własnego państwa stworzyć, wybrać nazwę, stolicę itd. Niektóre rozgrywają się w małym obrębie czasu i są powiązane z historią, a tego bym nie chciał. Znajdzie się coś jeszcze?

04.04.2015 22:56
djeko
4
odpowiedz
djeko
46
Force Majeure

nie można własnego państwa stworzyć, wybrać nazwę, stolicę itd -> w Civ można, w EU także (domyślam się, że we wszystkich pozostałych też)
małym obrębie czasu -> w Civ masz tysiące lat, w grach Paradoxu można ustawić nielimitowany czas
powiązane z historią -> Civ jest kompletnie losowa, pozostałe po kilkudziesięciu latach gry także

05.04.2015 11:23
pioras55
5
odpowiedz
pioras55
112
Generał

Ok. Więc biorąc pod uwagę moje wymagania, która jest najbardziej rozbudowana w tych kwestiach i którą mógłbym kupić?

05.04.2015 12:09
leem230698
6
odpowiedz
leem230698
129
Lewacki Wojownik

Ja ogromnie polecam Cywilizację V, na pewno nie pożałujesz.

Forum: Istnieje taka gra?