No witajcie,
Jako, że jesteśmy w trakcie wysypu sprzętu na rynku słuchawek, chciałbym się was poradzić. Wszystkie telefony nad którymi się zastanawiam są w tytule - ale nie wiem, który z nich wybrać. Wiem, wiem - Lumia 820 jeszcze nie weszła na rynek, ale jej specyfikacja jest już znana(podobnie jak cena w przedsprzedaży - http://windows-phone.pl/9559-przedsprzedaz-smartfonow-z-windows-phone-8/).
Generalnie rzecz biorąc skłaniam się ku Lumii. Czasu mam sporo - nigdzie mi się nie śpieszy :]
Bierz iPhona 5. Będziesz zadowolony.
No tak, zapomniałem prawie - może się przyda:
Telefon będzie wykorzystywany głównie do Internetu(mile widziana obecność aplikacji WordPressa oraz jakiejś porządnej przeglądarki). Tym bardziej skłaniam się tu ku Lumii, bo mam konto na Live.com - w przypadku WP8 mógłbym mieć teoretycznie ułatwione manipulowanie całym tym tałatajstwem.
Rzecz jasna zależy mi też na wygodzie pisania sms oraz dobrej jakości rozmowach :)
[ed.]
BTW.
@Narmo -> zrobili coś w końcu z tymi mapami? Ponoć był też jakiś problem z WiFi - to drugie akurat o tyle ważne, że gdy przy serfowaniu po Sieci będę korzystał głównie z WiFi właśnie...
[ed.2]
@Narmo -> jasne, dzięki :]
zrobili coś w końcu z tymi mapami?
Oczywiście. Jest już dostępna kompatybilna z iOS6 wersja Google Earth.
Zaraz wpadnie fanboj Battle-toad (bo pan gwiazdka już jest) i wmówi Ci, że Apple jest najlepsze. Jak już zrobi Cię w konia, to nie mów, że nie ostrzegałem.
zrobili coś w końcu z tymi mapami?
Na iOS masz mnóstwo alternatyw i to nie tylko od google'a. Poza tym problem z mapami jest moim zdaniem trochę wyolbrzymiony. Konkurencja nie ma do czego się przyczepić w iOS, więc każdą, nawet drobną wpadkę wyolbrzymia.
Nowe mapy mają trochę lepszy interfejs użytkownika i bywają dokładniejsze od map google. Mapy mojej okolicy mają zdjęcia satelitarne znacznie wyższej rozdzielczości i sieć dróg jest dokładniejsza, bo mapy google wciąż odstają od map z nawigacji samochodowych.
Jak na pierwszą wersję map aplikacja jest OK, tym bardziej, że to pierwsze podejście Apple do takiego zadania. Z każdym tygodniem powinno być tylko lepiej, bo co jak co, ale Apple posiada odpowiednie zasoby, by pozbyć się tej rysy na swoim wizerunku.
Lumia - ten telefon zarządzi na dzielni!
No popatrz, przed Battle-Toadem wpadł fanboj CyberTron i próbował wmówić ci, że Apple to gówno. Jak już zrobi cię w konia, to nie mów, że nie ostrzegałem.
"Pan Gwiazdka" ma akurat mnóstwo argumentów uzasadniających jego radę, w przeciwieństwie do ciebie, który twierdzisz, że Apple jest beznadziejne "bo tak". Wróć jak będziesz miał do powiedzenia coś inteligentniejszego.
[9]
co prawda pod wzgledem aplikacji jest ubogo w WP 7.5 ale szybkoscia zjada iOS i andoroid razem wziete
w W8 kwestia aplikacji sie powinna znacznie poprawic wiec jak powychodza telefony z tym systemem i troche sie rozbuduje market aplikacji to beda to najlepsze telefony na rynku
Bierz iPhone'a 5, to najwydajniejszy obecnie telefon na rynku, na dodatek ma świetną baterię.
Niedowiarkom i znawcom pt. "ale Galaxy S III ma 4 rdzenie, a srajfon tylko 2" polecam:
http://www.gsmarena.com/apple_iphone_5-review-822.php
@Valem: zgadzam się, że WP jest bardzo szybki i płynny, aczkolwiek nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Pod względem płynności iOS przoduje na rynku juz od dawna i pewnie jeszcze długo tak zostanie. To jest system, na którym działają 3 aktualnie sprzedawane modele telefonów, z czego wszystkie są jednego producenta. Oznacza to, że iOS jest zoptymalizowany idealnie pod te trzy modele (przy czym na wszystkich jest praktycznie taki sam). Jest to całkowite przeciwieństwo Androida, który jest nogą upychany prawie we wszystkich aktualnie produkowanych smartfonach. A Windows Phone stoi gdzieś pośrodku, jednak z dużym wskazaniem na stronnictwo iOS-a.
Podsumowując: WP7.5 jest szybki i płynny, ale iOS-a jednak nie przebija.
Podsumowując: WP7.5 jest szybki i płynny, ale iOS-a jednak nie przebija.
a miales do czynienia z jakims telefonem na WP czy tylko tak sobie piszesz bo "cos slyszales"? nie mam na mysli oczywiscie telefonu pokroju lumii 610, a 800 i jej podobne
Przez jakiś czas (kilka tygodni) używałem Lumii 710. Telefon naprawdę bardzo fajny, ale iP wg mnie jednak go przebija. Nie pisałbym własnej opinii na podstawie czegoś, co gdzieś wyczytałem, ja nie z takich :)
@Jeremy Clarkson -> nie, z Androida tylko Nexus - tylko w jego przypadku mogę być pewien, że mam najnowszego Andka - oficjalny support Google całkiem kuszący ;)
Tylko, że w przypadku iOS oficjalny support Apple to norma.
Znowu w przypadku WP istnieje ryzyko, że przy update do 9(?) "ósemka" skończy tak jak teraz 7.5 - kup nową słuchawkę albo mamy Cię w tyłku.
Z drugiej strony, kusi mnie właśnie WP - raz, bo jeszcze nigdy go nie miałem(iPhone miałem, Andkiem trochę też się bawiłem - choć krótko), dwa, że - jak wspomniałem poprzednio - mam konto na Live.com, a WP8 i Live powinny całkiem fajnie współgrać.
[ed.]
literówka
a miales do czynienia z jakims telefonem na WP czy tylko tak sobie piszesz bo "cos slyszales"? nie mam na mysli oczywiscie telefonu pokroju lumii 610, a 800 i jej podobne
A używałeś iOS 6 ?
Miczkus >> WP7.5 nie skonczy się bynajmniej na 7.8
MS ostatnio wspomnial, ze ta gałąź systemu będzie nadal udoskonalana.
Także wydaje mi się, że tego samego można sie spodziewać po WP8.0
Źródło: http://www.dobreprogramy.pl/Pierwsze-Lumie-nie-zostana-w-tyle,Aktualnosc,36123.html
Jak chcesz za rok, przy aktualizacji do iOS7, odkryć, że twój telefon został sztucznie wykastrowany z wielu funkcji, bież iphone5.
Ja firmie Apple już dziękuję, za obrażającą mnie strategię opychania lemingom nowych wersji swoich sprzętów. Jako następny telefon biorę Lumię 920.
Jak chcesz za rok, przy aktualizacji do iOS7, odkryć, że twój telefon został sztucznie wykastrowany z wielu funkcji, bież iphone5.
Można wiedzieć co masz na myśli? Ja mam iPhone 4 z pełnoprawnym iOS6 na pokładzie, jedyna funkcja, której nie ma to Siri. "Wykastrowany" został tylko jeden model: iPhone 3GS z procesorem 600MHZ i 128MB RAM. I mimo takiej specyfikacji i swojego wieku nadal jest wspierany przez producenta. Inni producenci posiadaczy telefonów, które niegdyś były bezpośrednimi konkurentami iP3GS mają już głęboko w d****.
Podsumowując: twój argument przeciwko iOS6 jest jednym z najglupszych jakie słyszałem.
@autor: mam nadzieję, że moja wypowiedź powyżej przekonała cię do zignorowania postu DarkStara. Takim ludziom po prostu nie warto wierzyć.
Podsumowując: twój argument przeciwko iOS6 jest jednym z najglupszych jakie słyszałem.
Szczególnie w porównaniu do producentów telefonów z androidem, którzy często dany model mają w dupie już w momencie jego premiery.
Darkstar to kolejny oszolom nie majacy kompletnie pojecia jak sprawa ma sie u konkurencji. Posiadajac roczny telefon na androidzie siedzisz i obgryzasz paznokcie w nadzieji na to, ze producent laskawie wypusci aktualizacje na nasz model. A jak juz aktualizacja wyjdzie z kilkumiesiecznym poslizgiem to znow siedzisz i obgryzasz paznokcie bo nie jestes pewien czy nowa wersja w ogole raczy sie uruchomic.
Polityki apple a producentow sprzetu na androidzie nie da sie w tej kwestii nawet porownac. Google ze swoimi nexusami jeszcze jako tako daje rade, cala reszta zalicza poslizgi lub w ogole nie supportuje starszych modeli.
Google ze swoimi nexusami jeszcze jako tako daje rade, cala reszta zalicza poslizgi lub w ogole nie supportuje starszych modeli.
Nawet nie muszą być starsze. W przypadku LG czy Motoroli to jest święto we wsi jak któryś z ich telefonów dostanie chociaż jedną aktualizację. Z kolei Samsung i HTC dbają jako tako tylko o swoje flagowe modele vide Galaxy S. Ale wiadomo, lepiej wydawać 1500 niczym się nie różniących telefonów rocznie niż zapewnić wsparcie tym co już są na rynku.
Brak mi słów, wystarczy napisać neutralnego personalnie posta, a już lemingi skaczą ci do gardła...
Apple specjalnie kastruje starsze wersje telefonów z szumnie zapowiadanych i reklamowanych funkcjonalności po to, żeby wywalać "stare" i ustawiać się w kolejkach po nowe. Jak inaczej można to wyjaśnić, skoro nie ma żadnych technologicznych przesłanek uzasadniających wycinkę (piszę o modelu 4)?
Wykastrowane funkcje są jednymi z najfajniejszych dla tego telefonu:
- Siri
- FaceTime przez 3G
- nawigacja turn by turn
- mapy 3D
Reszta zmian w iOS6 to lifting (mi się średnio podoba) nie mający żadnego znaczenia.
iOS ma smigac - jezeli "smigania" na starszych modelach nie da sie uzyskac to funkcje sa wywalane. I tyle.
Generalnie 4ka juz jest stara - zona ma 4s i calkiem inaczej ta 6 dziala.. Pewnie specjalnie :p
Wybacz, ale argument ze "śmiganiem" można łatwo zbić sprawdzając dostępne na 4 aplikacje.
- mapy 3d -> na 4 śmiga Infinity Blade na Unreal Engine, albo Google Earth i setki innych wymagających aplikacji
- nawigacja turn by turn -> od zawsze dostępne są: Navigon, Tom Tom, Automapa...
- Siri i FaceTime3G to esencja tego, co napisałem w poście wyżej. Nie ma żadnych technologicznych przesłanek, aby wykastrować te funkcje.
1) Twój post bynajmniej nie był neutralny. To ty jesteś Lemingiem który rzucił się z motyką na słońce.
2) Czwórka jest juz starszym modelem i maja prawo ograniczyć jej funkcje. A w Androidzie tak nie jest? Oczywiście, ze nie, bo tak "stare" telefony z Androidem w ogóle nie dostają aktualizacji. Dlaczego? Bo producent ma je głęboko. Każda inna firma ma taką politykę, a akurat Apple najbardziej dba o starsze modele swoich słuchawek. A przy przejściu na iOS7 iPhone 5 napewno będzie miał wszystkie funkcje, jakiekolwiek ograniczenia mogą pojawić sie dopiero przy Ósemce. No więc w dalszym ciągu twierdzę, że twój argument jest głupi i bezsensowny. Jakieś pytania?
[28] siri nie ma oficjalnie na 4 (mozna uzywac przez jailbreak) bo dopiero w procesorze A5 zastosowano modul wyciszajacy szumy z otoczenia przy rozpoznawaniu mowy (iphone 4 to procesor A4)
mapy 3d - moze im sie po prostu ich nie chcialo optymalizowac pod 4 :)
natomiast co do facetime 3g to sie zgodze, dziwne czemu nie ma, no ale znowu z pomoca przychodzi jailbreak
Pewnie mają prawo, bo klikając "accept" przy aktualizacjach zapewne zgodziłem się na mały podpunkt gdzieś nisko "Zastrzegamy sobie prawo do wykastrowania Twojego telefonu z nowych funkcji przy aktualizacji jedynego dostępnego dla naszych telefonów systemu operacyjnego, chociaż spokojnie mógłby je udźwignąć. Jeżeli chcesz je mieć, zapraszamy do sklepu".
Nie mam żadnych pytań, ale jako świadomy konsument, nie godzę się na traktowanie mnie w taki sposób. Gdyby napisali gdzieś, że dany model będzie można zaktualizować w pełni działającym systemem do wersji X, to nie miałbym żadnych pytań. Niestety tak nie jest, system można zaktualizować, ale działa tylko to, co do tej pory.
Gdyby Microsoft oświadczył, że kafelki w W8 będą tylko na nowych procesorach, a aktualizacja na starszych właściwie nic nie zmienia, to płacz byłby nieziemski. W przypadku Apple ludzie sami sobie wyjaśniają, że przecież telefon stary (chociaż śmigają na nim bardzo wymagające programy, Siri na 4 po jailbrake działa jak złoto) i idą do kolejki po nowy.
Ja się z tym nie zgadzam, jestem na maksa zły na politykę firmy Apple, dlatego następnym telefonem będzie Lumia 920 z W8. Zobaczymy, czy Microsoft będzie sobie podobnie leciał w kulki, mam nadzieję, że nie.
DarkStar --> Ja się z tym nie zgadzam, jestem na maksa zły na politykę firmy Apple, dlatego następnym telefonem będzie Lumia 920 z W8. Zobaczymy, czy Microsoft będzie sobie podobnie leciał w kulki, mam nadzieję, że nie.
Niestety MS i Nokia nie są lepsze - długo nie informowali, czy Lumie 800 i 900 dostaną update do W8. A ponieważ telefony są nowe i zdolne do udźwignięcia W8, wszyscy byli przekonani, że aktualizacje będą. A tu psikus - po długim okresie milczenia informacja, że aktualizacji nie będzie...