Pytanie hipotetyczne - załóżmy że stajesz się posiadaczem kwoty 100 000 zł (np. w wyniku wygranej). I teraz - co z taką kwotą warto zrobić? W sensie jak i gdzie ją ulokować? Pozostawiona sama sobie na nieoprocentowanym koncie po prostu traci na wartości w wyniku inflacji. Lokaty bankowe i konta oszczędnościowe oferują oprocentowanie na poziomie 3 % w skali rocznej, czyli w zasadzie jest to jedynie obrona przed inflacją. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z inwestowaniem ? Mówi się że warto kupić np. kawalerkę pod wynajem - nie wiem jak u was, ale we Wrocku najmniejsze kawalerki (20 - 30 m2) to koszt od 150 000 tys w górę, przy koszcie wynajmu około 1000 - 1300 zł/m-c.
Zastanawiałem się o inwestycji w złoto/srebro. Umożliwia to strona bullionvault.pl - gdzie można fizycznie kupować te surowce w rzeczywistych skarbcach i potem je sprzedawać, bez potrzeby ich transportu, wysyłki itp - czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Ktoś słyszał wcześniej o tym portalu?
Giełda w moim przypadku na pewno by odpadła gdyż po prostu się na tym nie znam. Doradcy finansowi ? Raczej wątpie, bo z tego co słyszałem od rodziny, znajomych to niewarto im ufać...
Macie jakieś doświadczenia w inwestowaniu ? Jak byście zagospodarowali kwotę w wysokości 100 tys PLN ?
To zależy jaką masz skłonność do ryzyka. Ma być pewny a zarazem niewielki zysk, czy wolisz zaryzykować, ale osiągnąć potencjalnie wyższą stopę zwrotu?
w Amber gold tez przypadkiem nie kupowalo sie fizycznie zlota? tylko ze okazalo sie, ze jest to sciema
na pewno nie inwestuj w jedno miejsce, wbrew pozorom depozyt/lokata bankowa nie jest takim glupim pomyslem, inflacje mamy obecnie niska, lokata mimo wszystko zabezpiecza pieniadze...
wiec zawsze przy tak duzej kwocie dobrze jest trzymac na lokacie.
pozniej fundusze inwestycyjne... jesli w dluzszym okresie liczy sie na zysk. Tutaj jest w miare ryzykowne
surowce nigdy do mnie nie przemawialy, niby zloto juz sporo spadlo, ale trzeba pamietac ze jesli gospodarka usa/ue sie rozkreci to mozliwe, ze dalej bedzie spadac.
no chyba ze chiny beda za dolary zloto kupowac... wtedy moze w druga strone pojsc znowu