Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Internet w UPC z WiFi na ich sprzecie, korzysta ktoś?

13.07.2013 01:31
Dryf Wiatrów Zachodnich
😊
1
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Internet w UPC z WiFi na ich sprzecie, korzysta ktoś?

Dzien dobry :)

Od wielu lat jestem klientem UPC, wczesniej Aster City ktore to zostalo przez UPC przejete. Teoretycznie wedlug rachunkow siedze na pakiecie asterowskim "twoj dom" ktory juz nie istnieje, pora przeniesc sie na jakis "normalny" pakiet UPC.
Zainteresował mnie pakiet 2w1 "Super Pakiet", 135 zł na miesiac, 149 kanalow w tym 28HD, internet Fiber Power do 60Mb/s z WiFi. I wlasnie o ten internet chcialbym sie czegos dowiedziec...
Jesli dobrze czytam, dostane router i modem w jednym urzadzeniu, jakis Thomson U-TWG870U (przynajmniej to jest tutaj http://www.upc.pl/internet/uslugi-dodatkowe/bezprzewodowy-internet-upc/ dla "od 50 Mb/s"). Korzysta ktos z tego cuda? W internecie widze ze ludzie dosc ostro na to pare lat temu narzekali, dalej jest tak zle?
Docelowo chcialbym podlaczyc 2 komputery stacjonarne (bardzo czesto uzywane), z rzadka laptop, sporadycznie smartfona, jeszcze sporadyczniej jakis "obcy sprzet" jak bede chcial jakiemus gosciowi uzyczyc sieci. Wszystko bez kabli. Ma ktos doswiadczenia z takim obciazeniem tego sprzetu?
Jak wyglada kwestia stabilnosci pracy i predkosci internetu, duzo sie traci przez brak kabla?
Oplaca sie wogole rozwazac korzystanie z WiFi od tego Thomsona czy od razu dac sobie spokoj i nastawic sie na koniecznosc uzycia wlasnego routera podlaczonego kablem do UPCowskiego routera?
I jak to wyglada z takim "uzyczaniem" routera od dostawcy - mam nadzieje ze nie ma jakis poblokowanych opcji? Naprawde nie chcialbym sie po zamowieniu dowiedziec ze nie bede mogl np ustawic filtrowania MAC, zmienic hasla albo bedzie limit podlaczenia paru sprzetow naraz....

Z gory dziekuje za pomoc.

13.07.2013 16:21
Dryf Wiatrów Zachodnich
2
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Nikt? :(

13.07.2013 16:28
3
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Lepiej po kablu,ja mam 60 mbit i dali mi chyba wlasnie tego thompsona, pc mma po kablu, laptop rodzicow po wifi z tym ze router jest u nich wiec syngal zawsze max , jako samo w sobie urzadzenie dziala, nie wiesza sie. Limitow nie ma, robisz co chcesz, filtorwanie czy inne bajery robisz , w koncu masz login i haslo i zarzadzasz tym sam :)

13.07.2013 16:37
4
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Teraz dają sprzęt Cisco, a przynajmniej firma jedna dostała gdzie konfigurowałem sieć i dwóch znajomych co przeszło z Vectry na UPC też dostali Cisco. Te thompsony są stare jak świat. Co prawda sam używam i nie narzekam. Rozdzielone na 2x kabel i 1x wifi.

13.07.2013 17:01
Dryf Wiatrów Zachodnich
5
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

[3] Wiem ze po kablu lepiej, niestety nie ma takiej mozliwosci. Router bedzie zamontowany na korytarzu, jeden stacjonarny w jednym pokoju, drugi w drugim, odleglosc po pare metrow.

[4] Podejrzewam ze chodzi o Cisco EPC3925? Bo jak tak patrze to pytania o ten sprzet sa na stronie UPC w temacie obslugi klienta. Mhm, to w sumie dobre wiesci, jeszcze do nich zadzwonie w najblizszym czasie i dopytam.

Jeszcze tak dopytam dla pewnosci - to co dostane to zwykly router z modemem, gdzie jak chce sie podlaczyc wpisuje login i haslo i juz jestem, bez zadnych koniecznosci wykonywania dziwnych manewrow typu oczekiwanie na akceptacje nowego sprzetu ze strony UPC? Albo ze np router ma na sztywno wpisane ze tylko kilka numerow MAC moze sie polaczyc i bez interwencji UPC tego nie przeskocze?

13.07.2013 19:36
Paudyn
6
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Mam tego Thomsona i nie narzekam. Ja po kablu, rodzice na wifi.

to co dostane to zwykly router z modemem, gdzie jak chce sie podlaczyc wpisuje login i haslo i juz jestem

Nie wiem, jak to jest z Cisco, ale na Thomsonie dokładnie tak to działa.

Forum: Internet w UPC z WiFi na ich sprzecie, korzysta ktoś?