Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Internet LTE Cyfrowy Polsat - potrzebuję pomocy

03.12.2013 17:24
1
focal
85
Konsul

Internet LTE Cyfrowy Polsat - potrzebuję pomocy

kończy mi się umowa nesotardy 6 mb, i tak się zastanawiam nad LTE od Polsatu, aczkolwiek trochę się boje o ten limit. Generalnie tak - nie ściagam filmów, muzyki, innych danych wogóle, granie przez internet tak samo - wcale. Głównie odwiedzam fora internetowe, poczta wiadomo, no i dość sporo Youtube. nawet duzo, jak również vod.pl czy tvn player. Dziennie na powyższe serwisy spedzam około 4 godzin, reszta to ewentualne wiadomości i poczta, fora itp. I teraz mam pytanie czy się w to pchać czy nie, na bank bedzie to szybsze od obecnej neostrady gdzie ściąganie mam 5 mb, aczkolwiek czy np 20 GB limitu starczy czy nie ? bo nie chce po 2 tygodniach zostać z wyczerpanym limitem, dodatkowo siostra korzysta z laptopa więc będe potrzebował modemu z Wi Fi (nadmienie że internet bedzie uzywany tylko w domu) więc ona raczej też sporo siedzi w ciągu dnia, wiadomo jak to nastolatki facebooki itp więc laptop też swoje bedzie ciągnął. z góry dzięki za pomoc

03.12.2013 17:35
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Moja siostra ma LTE z limitem 10GB(w nocy dodatkowe 50) bo żaden kabel do Niej nie sięga,

Ogólnie jeśli wchodzisz na wiadomości, pocztę gg, facebook i inne internety to się sprawdza
Ale wszelkie oglądanie filmów na YT czy Ipli kończy się źle.
Akurat ona mieszka na takim terenie gdzie połączenie jest w miarę stabilnie i prędkość jest dobra. Ale jeśli masz możliwość to zostałbym na kablu. Neo może niedługo przyspieszyć, a na większe limity się nie zapowiada.

03.12.2013 17:39
3
odpowiedz
focal
85
Konsul

no własnie, oglądam sporo rzeczy typu youtube, vod, ipla, także jak mam wziąc od nich pakiet za około 100 zł i modlić się żeby mi starczyło to to chyba mi się nie opłaca, w sumie jak nie ściagam nic to ta prędkość co mam mi starczy, aczkolwiek mam świadmomosć że przy LTE miałbym 10 razy szybciej. A generalnie jak się przegląda strony typu onet, wp czy fora internetowe to też ciągnie ? bo psize na stronie że www są darmowe

03.12.2013 17:43
4
odpowiedz
focal
85
Konsul

a może jest jakiś inny internet który jest dość dobry i jest bez limitu ? nie wiem czy nie szukam czegoś co nie istnieje, ale może jest opcja mieć coś szybszego i bez limitu. Generalnie zalezy mi na stabilności, przy Neo jest ten plus że deszcz czy snieg chodzi tak samo, rozłaczy się raz na dzień maksymalnie i tyle, w nocy w necie nie siedze tylko w godzinach w których pewnie jest najwięcej osób przed komputerem

03.12.2013 17:51
siwy346
5
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

LTE to tylko chwyt reklamowy. Nie wiem, gdzie mieszkasz i jaki masz zasięg, ale o prędkości 10 razy szybciej to możesz zapomnieć. Chyba, że mówi tu o centrach dużych miast.
To Ci da lekki pogląd:http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/mapa-zasiegu.cp

Serwisy społecznościowe są darmowe z tego co pamiętam.

Jak Ci się Neostrada na ADSL rozłącza to może trzeba zgłosić problem na linii albo wymienić router na mniej czuły.
Ostatnio zamieniłem Netgeara, ktorego dawało Orange na Dlinka(taki radio-budzik o nazwie go dsl) i internet u klienta zapieprza bez żadnego zacięcia, w dodatku zasięg wifi większy. A w przypadku netgeara trzeba było go resetować kilka razy w tygodniu.

Generalnie ja bym sprawdził co Neostrada Ci zaproponuje.

03.12.2013 17:55
6
odpowiedz
focal
85
Konsul

jeśli chodzi o neo to mam router z Wi Fi ZTE ZXV10 W300. Generalnie na laptopie zasięg na maksa chodzi super. Jeśli chodzi o rozłaczanie - są dni że chodzi od rana do wieczora weekendami i ani razu się nie rozłaczy a jak go coś złapie to przez pół godziny co kawałek, i potem się stabilizuje i chodzi ok. Ale taka sytuacja jest raz na tydzień, na codzien nie mam z nim aż takich problemów

03.12.2013 18:31
7
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Przy neostradzie z 1 Mb/s to jeszcze by się można zastanowić nad internetem mobilnym, ale jak masz 5 Mb/s to żaden mobilny internet lepszy nie będzie. Reklamują prędkości do 100 Mb/s, ale równie dobrze można powiedzieć, że każda neostrada jest do 20 Mb/s, bo tyle technologia ADSL2 wyciąga. W praktyce prędkość internetu mobilnego zależy od odległości od nadajnika, przeszkód terenowych i ilości ludzi jacy w danej chwili korzystają.
Do tego stacje bazowe nie zawsze posiadają światłowody, czasem ich jedyne łącze ze światłem to radiolinia 8-16 Mb/s, którym to transferem muszą zadowolić się wszyscy użytkownicy tej stacji bazowej, a do tego w pierwszej kolejności idą rozmowy telefoniczne i SMSy.

Kolejna rzecz. CP ma wiele chwytów w umowach. Youtube bez limitu? Jasne, ale tylko w 360p, jak strona sama przełączy na wyższą jakość to poleci z limitu. Na neostradzie 5 Mb/s 720p idzie z dużym zapasem.

Korzystanie z TVN Player, Ipla itd. to 0.5-1 GB na godzinę w zależności od jakości. Strony internetowe też się utuczyły w ostatnich latach. Operatorzy internetu mobilnego radzą sobie w taki sposób, że z automatu kompresują wszelką grafikę na stronach do niskiej jakości JPGów. Co oszczędza zarówno pasmo, jak również daje złudzenie, że strona wczytuje się szybciej.

Kolejna rzecz, jak neostrada idzie na 5 Mb/s, a do tego masz jakieś okazjonalne rozłączenia, to znaczy, że stan linii nie jest idealny. Synchronizacja powinna trzymać się bez żadnych przerw na sprawnej linii. Najlepiej byłoby popatrzeć na parametry, wówczas będzie widać, czy z linii można coś wyciągnąć więcej, bo czasem jest tak, że ktoś mieszka blisko centrali, a linia pozwoliłaby na 10-15 Mb/s, ale jest jakieś uszkodzenie to parametry połączenia są znacznie zmniejszone, żeby połączenie było stabilne.

03.12.2013 18:39
8
odpowiedz
focal
85
Konsul

własciwie to ja mam Neostrade do 10 mb/s, aczkolwiek ciągnie pomiedzy 5 a 7 mb. dzięki za rzeczowe wyjaśnienie, odpuszcze to LTE bo z tego co piszesz na bank nie starczy mi transferu

Forum: Internet LTE Cyfrowy Polsat - potrzebuję pomocy