Jak wyżej.. Mam zamiar przejść po 8 latach z AMD'ka na jakiś procesor Intela.. Ogólnie są porównywalne w osiągach, a w cenie różnią się o prawie 200 zł. Może ktoś się wypowie?
Nie zależy mi na podkręcaniu. Jeśli znacie lepsze modele proszę podawać, ale głównie chodzi mi o Intela. I3 lub I5. O I7 mogę zapomnieć, nie mój budżet.
K ma odblokowany mnożnik i się łatwiej podkręca.
Wiarołomca- przeczytałem, że ten 2500k - standardowo obsługuje DDR3 do 1333MHz, a ja planuje zakpuć 1600 i nie wiem jakby to ze sobą współgrało.
Co ma procesor do taktowania pamięci? To zależy od płyty głównej.
Polaco --> Przecież już od czasów s1333 wszystkie procesory Intela mają zintegrowany kontroler pamięci...
To jedna z ich największych różnic konstrukcyjnych względem architektury Conore (Core 2 Duo/Quad).
Wiarołomca to mówisz 2500k + 1333MHz w zupełności wystarczy? :)
a możesz polecić jakąś pamięć? Zależy mi na 2 x 4 gb.
Tak i kazdy ci to powie, 1333 styka , i nikt nie widzi roznicy miedzy 1333 a 1600, chyba ze w jakis szeczolowych testach, ja sam mam 2500k i wszystko dziala jak burza, a jak przestanie, kupie dodatkowe chlodzenie i go bede krecil :) Jak chcesz mozesz brac ivy bridge :) Tez sa dobre :)
i5-3570 to dobry wybór w tym momencie. Do tego jakaś niezła płyta główna i można poszaleć. :)
na morele.net aktualnie jest do kupienia i5 2550k za 715 zł, co jest całkiem niezłą ofertą. To praktycznie to samo co i5 2500k, tyle, że z wyłączoną zintegrowaną grafiką i taktowaniem wyższym o 100 MHz.
Jak dla mnie ta 2
Myślę nad 2500K jak pisał "Wiarołomca " Jest również podobny w osiągach co 3570K.
A płytą będzie ASRock P67 Pro3 (B3) .
Gove ten link miałem już wcześniej, a Ty nadal nie pomogłeś... nabijanie pkt to podstawa, nie ?