Jest taka sytuacja:
Jestem poza zasięgiem wifi obecnie, ale chciałbym sobie zainstalować na telefon z Androidem pewne aplikację, gry itp. Moje pytanie brzmi: czy da się jakoś zainstalować coś na telefonie poprzez podłączenie telefonu do laptopa ( USB ), który jest podłączony do internetu ? Pamiętam, że kiedyś tak robiłem, ale teraz coś nie rabota... Po prostu czy da radę instalować apki na smartphone przez laptop ?
Jak tak to jak to zrobić ?
Da się. Wrzucasz np. na kartę pamięci wewnętrzną / zewnętrzną i odpalasz. Użyj sobie ASTRO File Managera.
Być może będziesz musiał w ustawieniach zaznaczyć też odpowiednią opcję dotyczącą innych źródeł niż Google Play
Podłączam telefon, wchodzę w sklep, klikam w zainstaluj aplikację, wybieram swój tel i takie coś mam przykładowo:
Aplikacja Angry Birds Transformers zostanie wkrótce zainstalowana na Twoim urządzeniu.
I nic się nie dzieję...
Bo przez market to jest tak jakby zlecenie pobrania na telefon. Jak podłączysz urządzenie do internetu to sklep play sam zassie i zainstaluje aplikacje.
Jeśli chcesz bez internetu to musisz ściągać instalki *.apk z nieoficjalnych źródeł, np. ipmart forum.
Ściągnij plik na pc wchodząc w download i przerzuc na pulpit. Podłączasz telefon przez USB. Wchodzisz w mój komp. Tam gdzie masz dysk c d itd. Powinien być twój telefon. Jesli nie ma to nie masz driveru. Ściągnij driver wpisując model swojego tel i to pc. Jak już będziesz widział tel w moj komp. To wchodzisz w telefon i internal storage. Przerzucasz plik byle gdzie tylko pamiętaj gdzie. I teraz albo instalujesz automatycznie przez file manager albo recznie przez cwm. Cwm to wyłącznie tel. Przy is kasy kombinacje 2 lub3 przycisków zależnie od telefonu. Wybierasz install from internal. Znajdujesz plik i akceptujesz. Poszukaj jaka sekwencja przycisków jest do twojego tel googlujac telefon i cwm. Popatrz filmiki od razu żebyś wiedział jak się poruszac