Mam w biosie ustawione na cd-room podczas uruchamiania chce bootować cd ale po naciskaniu klawiszy sytem normalnie uruchamia się. Płytka na pewno jest dobra. Cd-room przy normalnej pracy czyta cd. Kilka miesięcy temu instalowałem XP normalnie. Co teraz może być powodem że nie uruchamia mi się cd?
Nie, istniejacy system operacyjny nie ma znaczenia dla sekwencji bootowania. Albo cos zle ustawiles, albo plyta jednak nie jest 'dobra', albo nie wciskasz klawisza gdy wyswietla sie komunikat.
Wyskakuje komunikat, żeby w celu rozruchu z płyty CD należy nacisnąć dowolny klawisz? Jeżeli tak, a po naciśnieciu nic się nie dzieje, to masz pewnie klawiaturę na USB.
Masz dwa wyjścia. Na czas instalacji podłączyć klawiaturę na stare wejście PS/2, albo zmienić w BIOSie opcję, która pozwoli na korzystanie z peryferiów USB od samego początku (USB Legacy support, Enable USB keyboard and mouse lub coś takiego)
Upewnij się co do kolejności bootowania, sprawdź czy twoja klawiatura działa w biosie(w przypadku kiedy to nie Ty ustawiałeś sekwencje bootowania).
O Cześć chłopaki ;) Jak zwykle szybciej ;p
Ale nie pierwszy raz to robię! Klawiatura jest na usb. Tego nigdy nie robiłem "...z peryferiów USB".
Komunikat o rozruchu cd jest.
Narmo - miałeś rację, zmieniłem w biosie ustawienie klawiatury. Instalacja przebiegła prawidłowo. Tylko zastanawiam dlaczego musiałem to zrobić kiedy klika miesięcy do tyłu instalowałem bez takich zmian?
Dzięki bardzo.
W międzyczasie mogłeś resetować/aktualizować BIOS.