Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Igrzyska Śmierci. W Pierścieniu Ognia.

22.11.2013 02:21
Maziomir
😊
1
Maziomir
39
Senator
9.5

Igrzyska Śmierci. W Pierścieniu Ognia.

Każdy ma jakieś słabości. Jeden lubi belgijskie truffle, inny chrupki bekonowe - byle klepało i było dużo endorfin. Wszyscy lubimy sobie uprzyjemnić jakoś życie, bo często bywa nudne i długie jak dupa węża. A jeśli dodać do tego jeszcze widza z brakiem wyrobienia, potrzebnym aby zachwycać się Bergmanem (a to z lenistwa, a to z wyrachowania), to piszę to jako fan trylogii Suzanne Collins.

Nie znaczy to, że będę się przebierał za cosplaye z filmu i pojadę na konwent wielbicieli, ale wkręcony jestem autentycznie i tak ciepło-dziecinnie, jak kiedyś, gdy zbierałem plakaty na ścianę. The Mr. Grumpy mode off - przynajmniej na te parę chwil.

Pierwsza część trafiła mi się przypadkiem, w telewizji. Spodobała się i kupiłem całą książkową trylogię. Zgodnie z obietnicą na okładce i paroma recenzjami z netu, przeczytałem ją jak dawniej, trzy tomy w trzy kolejne dni. Prawie jak za czasów Allistaira MacLean'a, czy Fryderyka Forsythe'a. Sam fakt, że można napisać dobrą powieść w pierwszej osobie liczby pojedynczej i w czasie teraźniejszym, był dla mnie zdumiewający w swojej prostocie. Nie przypomnę sobie teraz spośród wielu lektur, czy to częsty zabieg, ale z pewnością dodaje akcji szybkości, a narracji emocjonalnego charakteru. Coś jakby zostać wpuszczonym do czyjegoś intynmnego świata. W którym nie ma jednak mowy o klimacie serii Harlequin. A akcja w świecie Panem toczy się wartko.

Na część drugą filmu czekałem już więc z wytęsknieniem, tym większym, im bliższa data premiery. I wreszcie - tadaa! ... Już po filmie. Pierwsze wrażenie: chciałbym wyjść teraz z pracy i obejrzeć go ponownie. Film moim subiektywnym zdaniem jest świetny! Moja mała recenzja świeżo upieczonego fana, no może odświeżonego fana:
:)

Uwaga tu mogą być spojlery:

spoiler start

Wspaniała ekranizacja, z dbałością o szczegóły i na bajecznym poziomie wizualnym.

Gra aktorska przednia, Jennifer Lawrence - ognista. Moje wątpliwości, jak rozegra skomplikowane i sprzeczne uczucia i rozterki Katniss, rozwiane po mistrzowsku. Ogień w oczach inspirujący i porywający. Pozostali uczestnicy opowieści równie fantastyczni i o większości można po filmie powiedzieć coś ciepłego:
Effie - aż się chce uściskać, tak nieporadnie kochana, Haymitch - strzeliłbym z nim cokolwiek tam lubi sobie golnąć, Cinna - ciągle ten sam, Finnick - pełen życia, Johanna - a girl with atitude, Mags - urocza, Gale - tradycyjnie nijaki, Primrose - trochę kosmitka, Snow - zaczyna topnieć, Peeta - kochany pierdoła. ;)

Wszyscy odegrali swoje role tak, jak ich odbierałem czytając. Ale to nie wszystko - Arena! Poprzeczka w drugiej części poszła w górę, ale zawodnik pokonał ją ze sporym zapasem. Skomplikowana idea zegara w połączeniu z dżunglą, pułapki i wszystko co z tym związane: świetne! Technologie godne zazdrości, choć wydają się na wyciągnięcie ręki. Świat Panem pokazany plastycznie, bez ucieczki w tanie zbliżenia. Z rozmachem i bezpretensjonalnie. Ogólnie - efekty specjalne nienachalne i tak trzymać! Zniknął nieco już wyeksploatowany motyw "trzęsącej się kamery", żegnam go bez żalu.

Realizm opowieści czasem aż przeraża i chodzi mi tu głównie o realizm wizji potencjalnego świata przyszłości. Może nieco za mało krwi, ale film ma trafić do grup wiekowych, gdzie nie jest ona mile widziana. Nie ma zresztą żadnych innych ukłonów w stronę milusińskich. Choć trzeba było pożegnać się z wieloma detalami z książki (wiadomo - prawda ekranu jest nieco inna niż ta, z książkowej karty), nadal jednak to ta sama opowieść. Z podobną dynamiką i atrakcyjnością, i nawet znajomość dalszego ciągu nie odbiera przyjemności przeżywania akcji razem z bohaterami.

Nie jest to dzieło, które zmieni kino, nie zmieni też niestety świata (choć mogłoby), ciągle tak i sam gatunek, jak niemożność sprostania oczekiwaniom wielbicieli filmów o człowieku w łódce, sprawiają, że nie każdy zechce go obejrzeć. A szkoda, bo trylogię Suzzane Collins warto przeczytać i jej ekranizację warto zobaczyć, choćby po to, żeby wiedzieć jak nie chcemy, żeby potoczyła się nasza przyszłość. No i dla fajerwerków także! ;))

Polecam.

ps. zapomniałem dodać, że film jest bardziej mroczny i wychodzi mu to na plus!

spoiler stop

22.11.2013 02:33
Shadowmage
2
odpowiedz
Shadowmage
252
Master of Ghouls

Jak pisaliśmy w wątku Martinowskim cieszy mnie, że gra aktorska jest ok, bo na trailerach (obu części) wygląda to kiepsko. O samym filmie wypowiadać się nie będę, bo nie oglądałem - tylko czytałem książki.

22.11.2013 02:39
Maziomir
3
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Z niecierpliwością poczekam na recenzje innych - premiera w Polsce już dzisiaj. Od siebie dodam, że z pewnością druga część trylogii radosnym kinem już nie jest: podczas całego seansu publiczność siedziała bardzo cicho, w milczeniu też wychodziła z kina. Nie mówię, że ludzie płakali, a jeden krytyk wyrwał sobie wszystkie włosy z głowy, ale nie wyglądali na rozczarowanych i nie przeżywali też misterii Katniss w strzelaniu z łuku... Zmiana reżysera wyszła ekranizacji na plus. Teraz chętnie poczytałbym co wy o tym sądzicie, jeśli oczywiście zechcecie się podzielić.

22.11.2013 02:48
Łyczek
4
odpowiedz
Łyczek
228
The Chosen One

Byłem na pierwszej części (książki nie czytałem) i strasznie się zawiodłem. Ani historia nie była dla mnie ciekawa, ani gra aktorska tym bardziej. Druga część o klasę lepsza czy nie ? :) Bo jeżeli podobnie lub trochę lepiej to poczekam najwyżej na wydanie Bluray.

22.11.2013 02:56
Maziomir
😜
5
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

To moja subiektywna ocena Łyczku. Mi pierwszą część oceniam na mniej, tak na siedem, ale to ona zachęciła mnie do książki i cała opowieść bardzo się podobała. Nie jestem zbyt obiektywny, ale moim zdaniem warto zobaczyć. Tylko pamiętaj - za bilety nie zwracam!

22.11.2013 07:44
Matt
👍
6
odpowiedz
Matt
268
I Am The Night

Książkę przeczytałem troche z przypadku, bo ktos powiedział ze fajne, a ze akurat nic innego nie było pod reką... fakt faktem, ze dwa pierwsze tomy naprawde mi sie podobały, trzeci niestety znacznie mniej. Do filmu podchodziłem z rezerwą, spodziewając się raczej skoku na kase niż czegos naprawde niezłego, tymczasem rzecz okazał sie całkiem sprawnie zrobiona i przyjemna w odbiorze, takze ciesze sie ze "dwojka" juz za progiem - na pewno obejrzę z chęcią.

22.11.2013 09:03
😊
7
odpowiedz
Apelacyjny
3
Legionista

jak druga część jest równie dobra jak pierwsza to nie ma się co zastanawiać tylko marsz do kina bo jedynka była świetna mimo sceptycznego nastawienia do tego filmu

22.11.2013 09:16
👍
8
odpowiedz
zanonimizowany885743
14
Generał

Poradnik pozytywnego myślenia też jest spoko.

22.11.2013 09:30
9
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

Jako ze ogladalem Battle Royale lata wczesniej to Igrzyska Śmierci wygladaly mi na amerykanski remake Battle Royale :) ogolnie moim zdaniem jedynka byla slaba, dwojki raczej nie ogladne.

22.11.2013 10:59
claudespeed18
10
odpowiedz
claudespeed18
213
Wszechwiedzący

Jedynka jest całkiem fajna. Trailery dwójki nawet mnie nie zachęcają a wręcz odrzucają niestety.

Ciekawe, że komu wspomnę o tym filmie/książkach to się krzywi. Myślałem, że trylogia ma jakieś grono fanów, tymczasem nie mogę znaleźć ani jednego :/

22.11.2013 11:06
Bezi2598
11
odpowiedz
Bezi2598
152
Legend

Czytałem książki i mi się podobały. Pierwsza część filmu była dla mnie strasznie słaba. Na dwójkę chyba nie pójdę. Dla mnie ta ekranizacja jest dosyć słaba.

Chyba, że dwójka stoi na zupełnie innym poziomie niż jedynka. Mógłby się ktoś wypowiedzieć?

22.11.2013 13:05
12
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Jestem fanem literatury fantastycznej (przede wszystkim sf), ale nie sięgam już raczej po pozycje młodzieżowe, a chyba z czymś takim mamy tu do czynienia.

Jennifer Lawrence to młoda aktorka dramatyczna, która zachwyciła kreacją w wybitnym obrazie "Do szpiku kości" (nominacja do Oscara). Do efektownych filmów rozrywkowych jakoś mi nie pasuje, ale rozumiem, że robiąc karierę w Hollywood trzeba i takie propozycje przyjmować.

22.11.2013 17:57
mariaczi
👍
13
odpowiedz
mariaczi
152
One with everything
Wideo

Gdybym wiedział wcześniej, że jest to film młodzieżowy na podstawie książki dla młodzieży to raczej bym sobie odpuścił:)Na szczęście nie wiedziałem i jedyneczka bardzo mi przypadła do gustu. Trylogię nabyłem, przeczytałem i również bardzo mi się spodobała. Oczywiście wybieram się na dwójeczkę. Powinno się dziać:)

Ps. Bardzo spodobał mi się kawałek z części pierwszej http://www.youtube.com/watch?v=XMqI0qwossQ

22.11.2013 19:10
Stra Moldas
😃
14
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Mam w otoczeniu kilka fanek tej sagi. Strasznie wszystkim zachwalają, aż trzeba kiedyś sprawdzić.

No i Jennifer Lawrence fajna jest. :D

22.11.2013 19:14
NewGravedigger
15
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

pierwszy film w porównaniu do książki był strasznie biedny. A, że sama książka również jakoś wybitna nie jest, to można sobie wyobrazić jakoś ekranizacji...

22.11.2013 19:28
16
odpowiedz
zanonimizowany938949
4
Legionista

infantylizowana mieszanka orwella pottera i zmierzchu, więcej nie chce mi się pisać;

średnio, urok dżennifer trochę ratuje sytuację - przeciętne kino, wtórne, zmierzch - Mazio zauroczyłbył się samiczką jak sądzę - ekhem - de gustibus etc. = film nie bolał, ot, wpadł gardłem wyleci = ...

22.11.2013 19:30
Stra Moldas
17
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Znaczy w sumie nawet się wpasowuję w klimat, lubię taką fantastykę a'la "superbohaterowie". Nie ma to jak thrillery i filmy psychologiczne, ale jednak czasem mogę. Kiedyś spróbuję.

22.11.2013 22:31
Maziomir
👍
18
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Ech, żeby tylko jedną!

To bardziej złożone gronkowcu, niż Ci się wydaje, ale nie mam teraz czasu na kompa.

22.11.2013 22:38
19
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

ten film wpisuje się w aktualny trend. jest kupa. byłem na części pierwszej bo mnie dziewczyna namówiła teraz nie ma opcji wydania na to złotówki. z reszta bardziej czasu szkoda

24.11.2013 08:59
Maziomir
20
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Takie komentarze jak gronkowca sprawiają, że rozumiem już czemu Lem napisał swoją słynną opinię o Internecie.

24.11.2013 09:55
Trael
21
odpowiedz
Trael
229
Ja Bez Żadnego Trybu

Książki nie czytałem. Film obejrzałem przez przypadek w TV i ... niestety wrażenia nie zrobił, także dwójkę sobie odpuszczę.

P.S Zazdroszczę Mazio szybkiego czytania. Gdybym tak potrafił o ile mógłbym więcej w roku przeczytać a tak to lipa :|

24.11.2013 10:05
Maziomir
22
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Dzięki, ale znam czytających szybciej, z pełnym zrozumieniem. Z pierwszego postu jakoś zginęła większa część spojleru, więc zamieszczam ją jeszcze raz:

Film jest absolutnie świetny! Wspaniała ekranizacja, z dbałością o szczegóły i na bajecznym poziomie wizualnym.

Gra aktorska przednia, Jennifer Lawrence - ognista. Moje wątpliwości, jak rozegra skomplikowane i sprzeczne uczucia i rozterki Katniss, rozwiane po mistrzowsku. Ogień w oczach inspirujący i porywający. Pozostali uczestnicy opowieści równie fantastyczni i o większości można po filmie powiedzieć coś ciepłego:
Effie - aż się chce uściskać, tak nieporadnie kochana, Haymitch - strzeliłbym z nim cokolwiek tam lubi tam sobie golnąć, Cinna - ciągle ten sam, Finnick - pełen życia, Johanna - a girl with atitude, Mags - urocza, Gale - tradycyjnie nijaki, Primrose - trochę kosmitka, Snow - zaczyna topnieć, Peeta - kochany pierdoła. ;)

Wszyscy odegrali swoje role tak, jak ich odbierałem czytając. Ale to nie wszystko - Arena! Poprzeczka w drugiej części poszła w górę, ale zawodnik pokonał ją ze sporym zapasem. Idea tego skomplikowanego, skądinąd, zegara w połączeniu z dżunglą, pułapkami i wszystkim co z tym związane: wykonane świetnie! Technologie godne zazdrości, choć wydają się na wyciągnięcie ręki. Świat Panem pokazany plastycznie, bez ucieczki w tanie zbliżenia. Z rozmachem i bezpretensjonalnie. Ogólnie - efekty specjalne nienachalne i tak trzymać! Zniknął nieco już wyeksploatowany motyw "trzęsącej się kamery", żegnam go bez żalu.

Realizm opowieści czasem aż przeraża i chodzi mi tu głównie o realizm wizji potencjalnego świata przyszłości. Może nieco za mało krwi, ale film ma trafić do grup wiekowych, gdzie nie jest ona mile widziana. Nie ma zresztą żadnych innych ukłonów w stronę was - milusińscy! ;) Choć trzeba było pożegnać się z wieloma detalami z książki (wiadomo - prawda ekranu jest nieco inna niż ta, z książkowej karty), nadal jednak to ta sama opowieść. Z podobną dynamiką i atrakcyjnością, i nawet znajomość dalszego ciągu nie odbiera przyjemności przeżywania akcji razem z bohaterami.

Nie jest to dzieło, które zmieni kino, nie zmieni też niestety świata (choć powinno), ciągle tak i sam gatunek, jak niemożność sprostania oczekiwaniom wielbicieli Ingmara Bergmana, sprawiają, że nie każdy zechce go obejrzeć. A szkoda, bo trylogię Suzzane Collins warto przeczytać i jej ekranizację warto zobaczyć, choćby po to, żeby wiedzieć jak nie chcemy, żeby potoczyła się nasza przyszłość. No i dla fajerwerków także! ;))

Polecam.

ps. zapomniałem dodać, że film jest bardziej mroczny i wychodzi mu to na plus!

24.11.2013 10:20
boskijaro
23
odpowiedz
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

Ja podobnie, po obejrzeniu pierwszej części (która była niezła, spodobał mi się jej pomysł ale wykonanie już mniej) sięgnąłem po trylogię, którą dość szybko przeczytałem i spodobała mi się. Wbrew pozorom nie jest to tak do końca 'młodzieżowa literatura' ;) na drugą część czekam dość mocno, bardzo chętnie obejrze.

12.12.2013 15:42
Łyczek
😊
24
odpowiedz
Łyczek
228
The Chosen One
7.0

Tragedii nie było :) Przysypiałem na pierwszych 30 minutach, ale później jako tako szło. Daje mocne 6.5 / 10, słabe 7 / 10. Były to środy z Orange, zatem cena 12 zł za bilet była w sam raz jak na jakość filmu.

12.12.2013 15:53
25
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend
4.0

Z gory mowie, ze na film poszedlem bez zastanawiania sie - ogolem znajac historie pierwszej czesci. Film byl po prostu nudny. Gra aktorska nie powala, dziwnie sie to ogladalo i przez 2.5h po prostu ziewalem - mialem wrazenie, ze film trwal co najmniej ze 3h. Zakonczenie wywalo u mnie usmiech politowania, a kiedy dowiedzialem sie, ze identycznie skonczyla sie ksiazka, mialem ochote przebic glowa mur - fakt, ze autorce by to nie pomoglo, ale jednak... Wiem, ze tym, ktorzy lubia ta serie, film sie spodobal - podobno dosc wierna adaptacja, ale glupota bohaterow, nudne i w ogole niewciagajace akcje, watek milosny lepiej wyglada w codziennych serialach naszej telewizji, do tego film mozna bylo skrocic - i to znacznie, a tak powstal dluzacy sie tasiemiec, przy ktorym ciezko bylo wysiedziec.

15.12.2013 18:19
👍
26
odpowiedz
Grzesiek
78
Legend
9.5

Dobry film :)

15.12.2013 18:24
marcus alex fenix
27
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus
7.5

Podobało mi się bardziej, niż pierwsza część, której dałem pół oczka niżej, ale nie powaliło też na kolana.

Fajna historia, postacie spoko, dużo akcji, na którą trzeba czekać ponad pół filmu. Zakończenie mnie zaskoczyło, bo nie czytałem książek, dlatego czekam na trzecią część.

15.12.2013 18:26
EpicFATHER
👍
28
odpowiedz
EpicFATHER
22
Otaku
8.0

Nawet dobre

15.12.2013 18:29
29
odpowiedz
zanonimizowany858571
9
Generał

Jennifer Lawrence jest niezła, warto obejrzec chociaz dla niej i jej plonacej sukienki.

No i sceny w ktorej Katniss trenuje lucznictwo, jest bardziej efektowna niz same igrzyska.

15.12.2013 19:07
marszym
30
odpowiedz
marszym
98
Let The Sky Fall
9.0

Moim zdaniem film świetny, znacznie lepiej zrealizowany od ekranizacji pierwszego tomu. "W pierścieniu ognia" oglądałem po przeczytaniu pierwszego tomu sagi i obejrzeniu pierwszego filmu, nie znając dalszej fabuły. Rozwój wydarzeń niesamowicie mnie wciągnął i z zapartym tchem czekałem co będzie dalej. Po filmie byłem tak zaciekawiony dalszym rozwojem wydarzeń, że natychmiast pożyczyłem od dziewczyny ostatni tom książki, który dość szybko ukończyłem :)

15.12.2013 19:40
31
odpowiedz
zanonimizowany636606
89
Generał
5.5

Film nie odbiega od książki. Jest prawie wierną adaptacją a przez to BEZNADZIEJNIE NUUUDNY.
Pierwszą część przeczytałem z zainteresowaniem, film bardzo mi się podobał. Drugą część wymęczyłem, ale przeczytałem recenzję na forum, że film wymiata. OK. Poszedłem.
Oddajcie mi 2.5h życia!

15.12.2013 19:41
32
odpowiedz
Highlighter
8
Pretorianin

Część pierwsza mi się podobała, druga może trochę mniej, ale także byłem zadowolony.

7,5/10

15.12.2013 19:48
Jeremy Clarkson
33
odpowiedz
Jeremy Clarkson
137
Prezenter
4.0

Nuda, nuda, nuda, fabuła przewidywalna, marny film dla gimbusów.

15.12.2013 20:02
34
odpowiedz
zanonimizowany938949
4
Legionista

Maziomir - nie obraziłem się - broń Boże! Lem jest moim ulubionym autorem i miał absolutną rację co do internetu; co do mojego intelektu - ekhem, ciężko dyskutować o czymś co nie istnieje - ale... film nie powala etc. itd. p.s. r.i.p. c.d.n....

22.12.2013 20:53
twostupiddogs
35
odpowiedz
twostupiddogs
257
Legend

Moim zdaniem film trzyma poziom I części. Może nie powala, ale też nie rozczarowuje. 6/7.

Forum: Igrzyska Śmierci. W Pierścieniu Ognia.