Witam czy warto inwestować? W używany i9-7980XE 18 rdzeni / 36 wątków, 165 W
2.60 GHz - podstawowe taktowanie i 4.20 GHz w trybie turbo. DDR4-2666
W cenie 1500 zł. Przeznaczenie platforma BOINC i gry.
Czy lepiej w coś nowego?
Dla BOINC im więcej wątków tym lepiej, dla gier im szybszy rdzeń tym lepiej.
Nowe CPU mają istotnie wydajniejsze pojedyncze rdzenie i wyższy zegar.
Chyba nie kupię komputera z i9-7980XE płyty główne jak i procesor obsługują maksimum do 128GB ram, a potrzebowałbym maszynę z 256GB.
Chociaż na Reddit piszą, że na niektórych modelach płyt obsługiwane jest ECC R-DIMM do 512GB? Czy będzie rozpoznawana prawidłowo 32GB kość pamięci
Orientuje się ktoś w tym temacie?
Jak chcesz pamięć ECC to odpuść sobie Skylike-X. X299 nie wspiera tych pamięci (niektóre płyty niby wspierają w trybie non-ECC). A jeśli chodzi o maksymalną pojemność to więcej niż 256GB raczej nie ugrasz, chyba że na jakiś obskurnych płytach. Skylike-x to na obecną chwilę martwa platforma i nie warto w ogóle w niego inwestować, sam miałem do końca tego roku peceta na tej platformie (jeszcze wisi specyfikacja u mnie na profilu).
Jak masz takie wymagania to IMHO lepiej zainwestować albo w jakiegoś Xeona, albo w coś na AM4 (Ryzen, TR, Epyc), chyba że bardzo ogranicza Cię budżet, wtedy i9-7980XE za te 1500 zł plus płyta za prawie drugie tyle nie jest złą opcją.
Nie zależy mi na pamięci ECC, a na ilości 11GB na rdzeń. Xeony przy wielu rdzeniach mają niskie zegary bazowe. Są też tanie 24-32 rdzeniowe Epyc w przedziale 200-300€ - tu znowu inwestycja w RAM do ilości rdzeni przekracza możliwości budżetu. Obecnie do BOINC mam trzy komputery. A czwarty miałby być środkiem cena do wydajności tak jak zakup NVIDIA Tesla K80 za 105€. Takie moje hobby.
Dzięki za odpowiedź i rzucenie odrobiny światła w ciemnościach.