Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Huawei P8 Lite czy Samsung Galaxy A3 (2016) - proszę o pomoc.

20.05.2016 00:10
Długowłosy Metal
1
Długowłosy Metal
103
Konsul

Huawei P8 Lite czy Samsung Galaxy A3 (2016) - proszę o pomoc.

Szukam smartfonu dla dziewczyny do 1000 (+/- 200) zł. Korzysta tylko z ogólnych opcji telefonów komórkowych plus WhatsApp, Messenger, Fejs, net, mapy no i aparat jak to każdy.
Szukałem ogólnie wszystkiego i ostatecznie wybór padł na dwa modele:
Huawei P8 Lite - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/huawei/p8lite/
Samsung Galaxy A3 (2016) - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/galaxya32016/
Który waszym zdaniem jest lepszy a który gorszy? Może ktoś ma któregoś i coś o niem powie? A może w ogóle brać coś innego? Z góry dziękuję za pomoc.

post wyedytowany przez Długowłosy Metal 2016-05-20 00:11:11
20.05.2016 00:27
2
odpowiedz
Frixes
12
Legionista

Ja ze względu na designe bym brał a3 chociaż p8 też ładny. Na twoim miejscu kierował bym się wyglądem. Specyfikacja podobna a do podstawowych funkcji jakie wypisales różnicy nie będzie. Android jak to android i tak po czasie jak zasyfisz telefon bedzie mulil. A3 ma na plecach szklo i się strasznie palcuje ale dla mnie mimo wszystko wizualnie wygrywa. Sam mam s6 ze szklem na plecach i mi osobiscie palcowanie nie wadzi ale zawsze wygląda lepiej jak nie ma śladów.

20.05.2016 03:07
mgr. Kuba
3
odpowiedz
mgr. Kuba
159
-

Technicznie lepszy jest Huawei a i dobrze wygląda, jest elegancki, myślę że bardzo odpowiedni dla kobiety. ALE. Sam bardzo swego czasu chciałem mieć P8Lite, bardzo mi się podobał, jest dobry technicznie i w rozsądnym budżecie natomiast gdy przyszło mi z niego trochę pokorzystać bo "kolega ma" to telefon mnie absolutnie do siebie nie przekonał, nie wiem, kwestia tego że Huawei nie ma menu, wszystko jest na pulpitach, kwestia tego że w sumie to chińczyk (tak tak wiem, wszystko jest produkowane w chinach), kwestia tego że w sumie P8 i P8Lite to pierwsze telefony tej firmy warte uwagi i kwestia ogólnego odczucia z korzystania z tego telefonu bardzo mnie od niego odrzuciły. I kiedy miesiąc temu stanąłem przed wyborem, P8Lite czy Samsung Galaxy J5 (wciąż trochę słabszy technicznie od P8Lite, podobny technicznie do tej A3), to wybrałem J5 i jestem bardzo zadowolony. I zdecydowanie brał bym tego A3 (Ale ten z linka, bo są też wersje dużo słabsze, z 1GBram i tego bym nie brał za cholerę).
Tak więc zdecydowanie A3, albo polecam J5 :)

Ale około tysiąca złotych to dobry budżet na telefon, można znaleźć coś jeszcze innego, Sony Xperie z serii Z (ale to raczej używane by trzeba było kupować), z serii M (dobre technicznie, wygląd kwestia gustu, mi się bardzo nie podobają te kanciaki :) ). Może jakiś HTC m8, LG z serii G... Są jeszcze Lumie gdzie miałem okazję korzystać z trzech, dwie były z tych pierwszych sortów jeszcze pod szyldem Nokii i tragedia ale jedna z jaką miałem doczynienia, z tych nowszych była naprawdę spoko, sam mimo wszystkich bolączek kupił bym androida ale jakbym dostał jakąś Lumie już spod skrzydeł Microsoftu to bym korzystał i się cieszył. Iphony to telefon dla gimnazjalistów dla lansu i choćby mnie pałowali to nie zmienię zdania o tym telefonie a miałem okazje korzystać z pierwszego, drugiego i czwartego. Ma to swoje plusy ale NIE.

Pewnie już jesteś zorientowany i zostały tylko dwa modele ale jeśli nie to parę pomysłów ode mnie :) Z tych dwóch A3 ale da się znaleźć alternatywy w tym całkiem dobrym budżecie, lepsze technicznie i być może ładniejsze (kwestia gustu).

post wyedytowany przez mgr. Kuba 2016-05-20 03:22:50
20.05.2016 08:59
Langert
4
odpowiedz
Langert
128
Generał

Wiele P8 lite ma nierozwiazany problem z strasznie słaba jakością rozmów i dublowaniem znaków przy szybkim pisaniu na klawiaturze czego nie da się wyeliminować. Miałem ten telefon z tymi wadami, mieli je również moi znajomi wiec branie go jest mocno ryzykowne. Ja swojego oddałem i kupiłem a5 pierwszej generacji I szczerze powiedziawszy działa wszytko idealnie bez żadnych przyciec, w gry nie gram wiec się nie wypowiem

20.05.2016 10:32
IGG
5
odpowiedz
IGG
60
Hohner

Mam A3 2016 - moge odpowiedzieć na każde pytanie i każde będzie negatywne, nie bierz tego telefonu :/ chłam

plusy:
- ładny

minusy
- tak cienki i ŚLISKI, że nie ma go jak w ręku trzymać bo wylatuje
- brak diody informującej o smsie/połączeniu
- taki sobie aparat bez stabilizacji
- mała czułość ekranu w obrębie klawiatury, czasami nie wskakują litery (sprawdzałem na kilku egzemplarzach)
- kiepskie strasznie motywy
- bardzo kiepsko działające automatyczne podświetlenie ekranu
- bateria 1 dzień
- cała reszta

post wyedytowany przez IGG 2016-05-20 10:36:35
20.05.2016 12:28
k42a_
6
1
odpowiedz
k42a_
91
so it goes

- tak cienki i ŚLISKI, że nie ma go jak w ręku trzymać bo wylatuje
akurat smukłość telefonu to duży plus, wiele osób zwróciło już na to uwagę, osobiście trzymam go w etui i tobie tez to polecam, ogólnie w przypadku dotykowców jest to dodatek raczej niezbędny; ale w momentach kiedy mam go luzem w dłoni nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu, może masz spocone dłonie

- brak diody informującej o smsie/połączeniu

w sumie nigdy nie zwracałem uwagi na takie coś i podejrzewam, że niezbyt wiele telefonów ma taką funkcję

- taki sobie aparat bez stabilizacji

jak na moje aparat sprawia się tak jak powinien działać dobry komórkowy aparat - zdjęcia wychodzą okej (13 megapikseli daje radę), jak chcesz zrobić sesję zdjęciową to załatw odpowiedni sprzęt, a nie narzekasz, że nie da się tego zrobić za pomocą telefonu

- mała czułość ekranu w obrębie klawiatury, czasami nie wskakują litery (sprawdzałem na kilku egzemplarzach)

dziwnie masz te egzemplarze, bo w moim jest akurat na odwrót - bardzo czuła klawiatura dotykowa, jak ogólnie cały ekran

- kiepskie strasznie motywy

nie zwracam uwagi na takie coś, ale jak ktoś estetą - okej, niech mu będzie

- bardzo kiepsko działające automatyczne podświetlenie ekranu
co to za problem ustawić sobie ręcznie?

- bateria 1 dzień

owszem, długo nie trzyma, ale też zależy jak się korzysta z telefonu - u mnie internet, odtwarzacz, rozmowy i smsy, raczej zero gier i te 3 doby na jednym ładowanie raczej wyciągam; inna kwestia, że bateria w P8 jest jeszcze słabsza, ale to wystarczy spojrzeć w parametry

Ja proponowałbym A3 - bardzo ładny telefon, idealnie sprawujący się w codziennym użytkowaniu.

Forum: Huawei P8 Lite czy Samsung Galaxy A3 (2016) - proszę o pomoc.