Cześć
Mam problem mianowicie moje menu wygląda w tym momencie jak na zdjęciu numer 1 ,a chciałbym aby wyglądało jak na zdjęciu numer 2. Mogę to zrobić za pomocą po prostu zwiększenia rozmiaru tła menu w szerokości jednak wtedy na innej roździelczości (np. większej niż moja obrazek nie jest roźciągnięty do końców monitora). Tutaj kod z menu :
#menu
min-width: 100%
width:100%;
height:39px;
clear:both;
margin:auto;
position:relative;
padding:0px;
background:url(images/menu_bg.gif) no-repeat center;
#menu ul
list-style:none;padding:0 0 0 30px;margin:0px;display:block;
#menu ul li
list-style:none;display:inline;float:left;width:auto;padding:0px; font-size:15px; line-height:39px;
#menu ul li a
float:left;text-decoration:none;padding:0px 10px 0 30px; margin:0px;color:#fff;text-align:center;
#menu ul li a:hover
text-decoration:none;color: #fff; background:url(images/menu_bullet.gif) no-repeat left;padding:0px 10px 0 30px;
#menu ul li a.current
float:left;text-decoration:none;background:url(images/menu_bullet.gif) no-repeat left;padding:0px 10px 0 30px;color: #fff;margin:0px;
Skoro nie działa width 100%, znaczy to, że nadrzędne pudełko ma określoną wielkość i menu nie może poza nie wyjść.
Co to oznacza, że nie możesz całej zawartośći wrzucić w jeden pojemnik, a co najmniej 3:
wszystko nad menu,
menu,
wszystko pod menu.
Polecam użyć np. Firebuga, wskazać odpowiedni element i poeksperymentować live na stronie - bardzo pomaga w "szukaniu winnych".