HTC Desire
Dziś kupiłem sobie telefon i mam pytanie: Czy trzeba formatować baterię jeśli tak to w jaki sposób??
Wyciągnąć z telefonu i położyć w lodówce pod główką czosnku, skierowaną złączem na północ, w noc przed pełnią księżyca. Wyciągnąć w noc po pełni i trzy razy obrócić przed włożeniem do telefonu.
spoiler start
A tak na poważnie: nowoczesną baterię litowo-polimerową wystarczy za pierwszym razem naładować do pełna, potem można korzystać normalnie.
spoiler stop
Po 1 - tak mi się coś kojarzy, że HTC Desire posiada 1400 mAh Litowo-Jonową, a nie polimerową.
Po 2 - teraz baterii się nie formuje. U mnie w instrukcji HTC HD2 pisali, żeby baterii NIE formatować.
Są oczywiście na wielu forach debile, którym się wydaje, że od 10 lat nic się nie zmieniło i że nadal posiadamy baterie niklowo-wodorkowe, które trzeba formować.
Ale w obecnych czasach jest wręcz odwrotnie - często rozładowywanie do zera skraca żywotność baterii litowo-jonowej, więc staraj się nie dopuszczać do tego. Jak masz tam 30-40 procent i kontakt w pobliżu to śmiało ładuj :-) A obecne ładowarki posiadają system zabezpieczający przeładowywaniu - czyli 100% i telefon przestaje się ładować (mimo, że ładowarka podłączona do prądu) - czyli to, że podłączysz telefon na 10h nic Ci nie da w kwestii baterii, będzie to samo, co po 2h.