HTC desire
Co sądzicie o telefonie HTC Desire ?
Moje pytania:
1) jakie są wasze ogólne wrażenia z użytkowania tego telefonu ?
2) czy ten telefon posiada pełny multitouch ( nie wiem na najnowszym Androidzie ) w grach czy przeglądaniu neta. Czy aby "pincz tu zum" ?
3) Jak sobie radzi z grami w 3d ? Bo na filmikach to nie za bardzo... ale nie wiem jak na najnowszej na ten tel wersji Andka.
4) Jaka jest najnowsza wersja Androida na ten tel ? 2.2, 2.3 ?
5) Czy to ogólnie dobry wybór ?
są dwie wersje tego telefonu ? Z wyświetlaczem AMOLED i zwykłym ?
http://www.youtube.com/watch?v=LqkMxWEAG_E&feature=related
o co kaman ?
Który waszym zdanie4m lepszy ?
1) Bardzo dobre. Solidne wykonanie - plastikowa obudowa co prawda, ale nic nie trzeszczy, wszystkie przyciski działają bez problemów. System działa sprawnie, a dodatki HTC Sense są wygodne w użyciu. Można się tylko przyczepić do dwóch rzeczy: optycznego trackpada, który się czasem przypadkowo smyra nieumyślnie i względnie krótkiego czasu pracy na baterii. Przy moim przeciętnie intensywnym używaniu - non-stop podłączenie do internetu, surfowanie po www albo granie około 2-3 godzin dziennie (wykłady :D), słuchanie muzyki, itp. rzeczy, do których telefon nie służy ;) - musi jednak każdy wieczór spędzić w ładowarce. Ale lżej wykorzystywany wytrzyma 2-3 dni.
2) Posiada multitouch. Ponoć nie tak precyzyjny, jak w niektórych telefonach - np. Galaxy S - ale ja nie zauważyłem żadnych problemów. Po roku praktyki już nawet umiem w miarę precyzyjnie trafiać palcem w linki na stronach przy minimalnym zoomie ;)
3) Działają. Dużo się nie bawiłem tym, ale jakieś dema chodzą płynnie. Zresztą jest to odpowiednik referencyjnego Google Nexus One, więc podejrzewam, że jeszcze przez długi czas twórcy oprogramowania będą pisali pod możliwości tego telefonu. Świetnie natomiast działają emulatory GBA i SNESa :)
4) Obecnie 2.2, ale HTC zapowiedział jakiś czas temu, że będzie 2.3.
5) Swego czasu był to najlepszy telefon z Androidem. Myślę, że dalej jest to świetny wybór, choć oczywiście znajdą się już lepsze modele.
A o wyświetlaczach nic nie wiem. Moja wersja ma AMOLED i jest świetny - kolory, kontrast pierwsza klasa, bez porównania z różnymi tańszymi telefonami. Choć oczywiście w pełnym słońcu g*** widać :)
To ja się podepnę pod temat i zapytam: jak wygląda integracja kontaktów z Facebookiem? Konkretniej chodzi mi o zdjęcia w kontaktach :) Da się to zrobić?
@Tomcio_666
Tak. Kontakty łapią dane i zdjęcia z wszystkiego, co się da - nawet awatary z Google Talk :)
- A jak jest z aplikacjami ? Chodzi większość ?
- No i właśnie: czy może ktoś użytkował obie wersje i wie która wersja jest lepsza ? SLCD czy AMOLED ? Może ma ktoś swoje odczucia na ten temat.
A, że są lepsze to oczywiście, ale ten na allegro można dostać w bdb stanie za 8 i pół stów już.
Desire ma jedna, dosc zasadnicza wade.
Mala pamiec na aplikacje, a ze ciagle jeszcze nie zawsze mozna instalowac aplikacje na sd, pamieci bardzo szybko zaczyna brakowac.
Mała pamięć czyli jaka ? Dlaczego właśnie nie można instalować aplikacji na sd ?
I co to jest rootowanie ? Co to da jeśli zrootuje telefon ?
http://openmobile.pl/2010/05/jak-to-zrobic-root-w-telefonie-htc-desire/
Podobno jest już sposób na to ;)
pamięć jest OK, karte można mieć do 32GB, aplikacje instalują się na karte, albo można je tam przenieść - może są problemy jeśli ktoś instaluje 500 aplikacji - ale po co..?
ja mam wyświetlacz SLCD, nie widziałem amoleda, ale ten też jest OK, ponoć lepiej widać w słońcu - jedyne co mi przeszkadza to straszne nasycenie kolorów, poprzednio w HD2 miałem naturalne chłodnawe barwy i było super - tu jak zdjęcie jest ogólnie nasycone u źródła, to wygląda kiepsko..
w telefonie zrootowanym można wgrywać "ugotowane" systemy tworzone przez community - zastąpić firmowy np tym z desire HD z sense 2.0, albo zupełnie inne - są ich dziesiątki czy setki - każdy twórca coś tam wprowadza swojego, usprawnia, dodaje, odejmuje aplikacje, motywy, wygląd, tematy...
przeglądanie netu ciągle jest najszybsze, nawet szybsze niż w HD czy Z, kiepski jest już chip graficzny, ale niewiele jest gier na razie, które wymagałyby szybszego...
nagrywanie filmów w HD klatkuje, ale to samo jest na szybszym desire HD
jeśli dołożenie iluś stów nie jest dylematem, to może warto poczekać do kiwetnia - wejdzie do sprzedaży następca - desire S
wewnetrzna pamiec to nie tylko aplikacje, ale rowniez na przyklad maile, jezeli uzywa sie protokolu pop to szybko schodzi, powyzsze problemy znam z autopsji, dlatego o nich pisze.
To trzeba w końcu rootować by zapisywać aplikacje na kartę pamięci ?
Co to jest dokładnie ten sense? W ogóle opłaca się rootować ten telefon ?
Desire S ? Pewnie będzie z 2000 tysiaków na start kosztował. Chyba, że masz jakąś wiedzę na temat ewentualnej ceny ? ;)
ginger tez jest (co prawda nieoficjalny ale kto czeka na oficjalne)
http://forum.android.com.pl/f153/gri40-cyanogenmod-7-0-0-rc2-lub-nightly-dla-htc-bravo-45820/
nic nie trzeba rootować
telefon ma fabrycznie dostępne updatey - androida do 2.2 i oprogramowania i obsługuje instalacje lub przenoszenie aplikacji na SD
gingerbread ma tak niewielkie modyfikacje, że warto poczekać na fabryczną optymalizacje - będzie latem :)
htc sense to fabryczna nakładka interfejsu użytkownika - troche inna niż standard androida, pare widżetów - wszystko cudnie ładne i intuicyjne - wiele osób twierdzi, że UI sense jest najlepszy na świecie :)
można dostać w android markecie podróby różne, ale firmowe HTC nadal przeważają dokładniejszym i ładniejszym wykonaniem, nie zżerają tak baterii itd
niestety - jest już wersja 2.0 tego interfejsu ale nie na zwykłego Desira - ma pare poprawek
taki drobny komentarz odnośnie multitouch: http://www.youtube.com/watch?v=MbFj8SV1XEE
posiadam telefon i powyższy problem jest przeszkodą jeśli chodzi o niektóre gry; poza tym użytkowanie telefonu nie nastręcza trudności