Historia | jak poznać?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
15.07.2013 23:45
1
odpowiedz
zanonimizowany882115
16
Konsul

Historia | jak poznać?

Witam,
chciałbym poznać historię być w niej nie taki zielony, chodzi mi tu głównie o przedział lat trochę przed 39 aż do czasów współczesnych.
Jest może jakaś dobra książka na ten temat? Strona internetowa?

15.07.2013 23:51
2
odpowiedz
116
3 grosze

Znajdź starego człowieka i posłuchaj co ma do powiedzenia, potem znajdź następnego ...
Najlepiej zostań wolontariuszem w domu spokojnej starości lub "czymś" co opiekuje się starszymi.

To wyżej, to NIE żart.

16.07.2013 00:02
3
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae
16.07.2013 00:18
HUtH
4
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

[2] to fakt, jak ma się takich w miarę normalnych dziadków, co to lubią się wygadać(tym bardziej jak żyją samotnie), to wystarczy siedzieć przy kawie i słuchać. Książki oczywiście że się bardzo liczą, ale to są suche fakty i analizy.

16.07.2013 00:26
5
odpowiedz
116
3 grosze

dziadków, co to lubią się wygadać

Teraz to bezpieczne ;) Pamiętam, gdy pierwszy raz zobaczyłem Niemca (miałem chyba 4 lata) zapytałem Tatę dlaczego nie ma karabinu (mój Dziadek został rozstrzelany nieskutecznie, wyczołgał się spod trupów, trafił do lasu, ..., ..., mam jeszcze gdzieś schowaną kulkę którą wyciągneli Mu z okolic d... z powstania wielkopolskiego - taka pamiątka rodzinna ;) )

dopisek - moja kuzynka za opwiść o Dziadku dostała nawet jakąś nagrode na szczeblu państwowym (na serio)

To głupie, ale najbardziej zapamiętałem, że jeśli zostaniesz ranny, to koledzy muszą obsikać ci ranę, bo inaczej - lub gdy sam to zrobisz - dostaniesz gangreny. Taka naturalistyczna lekcja survivalu ;)

16.07.2013 00:48
HUtH
6
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

jeśli zostaniesz ranny, to koledzy muszą obsikać ci ranę, bo inaczej - lub gdy sam to zrobisz - dostaniesz gangreny.
Yyyy, a jakieś naukowe uzasadnienie tego??

16.07.2013 01:08
7
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

Chyba żołnierskie sposoby podtrzymywania morale raczej niż medycyna polowa, ale i tak ciekawe :)

16.07.2013 03:07
kzwwdo
8
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

Oglądaj tvp historia, history, i discovery historia, codziennie nadają od rana do wieczora o drugiej wojnie, i ogólnie historii nowożytnej.

16.07.2013 10:58
Jedziemy do Gęstochowy
👍
9
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

W tych czasach zdobyć wiedzę np. na temat historii jest bardzo łatwo.

-TVP Historia w tv, świetny kanał, sam oglądam go co dziennie, masa świetnych programów, najlepszy to ,,Było nie minęło: kronika zwiadowców historii" - polecam, gość chodzi tam po np. miejscach bitew itp. i mówi o tych zdarzeniach, rozmawia ze świadkami, szuka pozostałości np. łusek naboi, raz szukali czołgu FT-17 w polu.

- Internet - masa stron, na czele z Historycy.org

16.07.2013 11:11
kzwwdo
10
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

"Było nie minęło" bardzo dobry program, leci również na tvp 3 (czyli ta regionalna).

http://historykon.pl/ świeża strona dopiero co powstała, wcześniej działała tylko jako fp na fb z 17k lików.

16.07.2013 12:24
11
odpowiedz
116
3 grosze

Yyyy, a jakieś naukowe uzasadnienie tego??
+
Chyba żołnierskie sposoby podtrzymywania morale raczej niż medycyna polowa, ale i tak ciekawe

Jakiś lekarz może by to wytłumaczył, ale "substancja" o której mówimy ma właściwości (chyba) bakteriobójcze. Nie rozumiem dlaczego koledzy, a nie sam ... ale dziadek "sprawdził to doświadczalnie w warunkach rzeczywistych" - mówił, że ci co się tego nie trzymali, po prostu ... jak muchy.

Druga ciekawa historia - wujkowie zbierali grzyby, dorwali ich Niemcy i zaprowadzili do swojego polowego "sanatorium" dla rannych, których zwozili z całej Europy, aby przywrócić zdolność bojową ;) - wzięli ich za szpiegów (albo chcieli się z dzieciaków ponabijać). Zobaczył ich tam jakiż żołnierz i powiedział, że wypuszczą i dadzą spokój, jeśli będą codziennie nosić grzyby - więc nosili (dostawali za to puszki z wojskowym żarciem).
Kilka dni później dorwał ich jakiś inny patrol, wyrzucili im grzyby, a młodym wp... Poszli do żołnierzy w "szpitalu" i powiedzieli, że ni znaleźli grzybów. Koleś się zainteresował ich "wyglądem". Opowiedzieli mu - podobno wyciągnął z walizki mundur - wujek mówi, że gdyby sprzedał na złom medale, to byłoby od cholery kasy ;) Znalazł ten patrol i zagroził postawieniem przed sądem polowym za niszczenie żywności w warunkach wojennych. Gości chyba o mało na front wschodni za to przenieśli ... wujkowie mieli od tego czasu i spokój ale i przej... Na szczęście "sanatorium" się przeniosło.

ps - właśnie sobie przypomniałem - pamiętacie czym laseczka smarowała ranę Banderasa w "13-tym wojowniku" - z tym działaniem wspomnianej substancji jednak coś musi być na rzeczy.

16.07.2013 14:06
12
odpowiedz
zanonimizowany486144
68
Generał

Jeśli się czujesz na siłach, to są świetne publikacje czołowych polskich historyków - Wolski (starożytność), Manteuffel (średniowiecze), Wójcik (wiek XVI-XVII), Rostworowski (wiek XVIII), Żywczyński (1789-1870). Są też ich nowocześniejsze odpowiedniki (również z PWN) - m.in. świetna "Starożytność" Ziółkowskiego i "Wiek XIX" Chwalby.

Jest też cykl Wydawnictwa Poznańskiego - "Zrozumieć dzieje" (z bardzo dobrym średniowieczem). Idealnie nadaje się jako wprowadzenie. Mają mniejszą objętość i nie zawalają czytelnika szczegółami - za to elegancko wyjaśniają najważniejsze procesy dziejowe.

16.07.2013 23:30
13
odpowiedz
zanonimizowany882115
16
Konsul

Telewizji jako tako nie oglądam. Jak już to wiadomości i pogode. A co za tym idzie nie mam wykupionych w tv tych dodatkowych programów typu TVP Hisoria DC itp. Interesują mnie bardziej książi lub strony www.

16.07.2013 23:45
Lindil
14
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

"Polska. Losy państwa i narodu 1939–1989", A. Friszke. Krótkie, przystępne bardziej "profesjonalne" niż podręczniki szkolne. Z tych ostatnich też zresztą można się sporo nauczyć.

17.07.2013 00:08
15
odpowiedz
Nathandrel
52
MOLON LABE!

Zerknij do katalogu wydawniczego Bellony i IPN. Nie będę wskazywał konkretnej pozycji, po prostu przejrzyj i wybierz to, co interesuje Cię najbardziej.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl