Ludzie z Insimilion twierdzą że Disciples jest lepsze od Heroes 3. Dla mnie to herezja. W Disciples mało który element mi się podoba:-/ A wy uważacie że co lepsze?
Heroes 3- 4ever
Mi bardziej podoba się Disciples. Przede wszystkim ze względu na design i ogólnie całe universum. Właściwie to mechanika gry też bardziej odpowiada mi w disciples - typowa erpegowa turówka, bez "szachów" i bez wielu żołnierzy na jednym polu.
@Iselor (Łódź)
No i się nie mylą. Latami grałem w H3, dopóki nie odkryłem Disciples 2. (głównie z powodu oczekiwania na H5). Gra jest świetna, ma klimat: jest mroczna i nie tak cukierkowata, jak H3.
Dla mnie bije H3 na głowę, co nie umniejsza faktu, że H3 jest również grą dobrą, jednak klimat i wykreowany świat w D3 daje tej ostatniej druzgocącą przewagę.
Heroes 3 vs. Disciples 2 +1 dla D2
Grafika mi nie podchdzi w Disciples, system walki tragiczny, to nie są armie tylko jakieś, nie wiem drużynki....Gram od 10 lat w H3 a Disciples wywaliłem po paru dniach.
Najlepszą grą komputerową w historii JEST Heroes of Might & Magic 3. No w. Torment. Każde inne zdanie w tej kwestii uważam za bluźnierstwo.
Ana Insimilionie zdania są dosyć podzielone.
Disciples 2 z mrocznym klimatem, muzyką ,ponurością , potworami i systemem leveli niszczy !
Popieram Iselora.. jednak Disciples ma wg mnie lepszą fabułę niż H3
Heroes 3 zdecydowanie. Disciples swietne, ale mimo wszystko do krola troche brakuje. Plusem serii Disciples jest przede wszystkim fabula, bardzo przyjemnie gra sie w kampanie. Jesli chodzi o HoMM to tylko multiplayer, kampanie ukonczylem tylko w 1 i 2. W sumie nawet nie wiem to czy w Disciples jest opcja gry sieciowej, to chyba tez troche o grze swiadczy ;)
Ja tam bym brał H3.
Disciples jest grą tylko na single player i tylko na kampanię. Czyli raczej na raz, potem odstawić i wrócić po jakimś czasie. Mutli w tej grze wygląda tak, że spotykają się gracze głównymi bohaterami i ten który przegra, kończy grę jako pokonany, bo nie ma możliwości nadrobienia strat.
W heroesie jest ten plus że nawet jeśli bohater ucieknie z pola walki, to armie sobie może odbudować, w disciples nie odbuduje, bo przeciwników nie przybywa, jak oczyścił tereny wokół zamku, to już nie ma na czym awansować nowych rekrutów.
Heroes 3 bije pod tym względem disciples na tysiąc głów. Po prostu w H3 można grać latami, w Disciples tego się nie da robić, bo zwyczajnie się znudzi. Pojedyncze scenariusze są marne, poza tym bohater zawsze się tak samo rozwija, nie ma znaczenia czy gra się wojownikiem czy magiem, pod koniec niczym się ich umiejętności nie różnią.
Dodatkowo same walki z czasem robią się koszmarnie schematyczne, ja za każdym razem pod koniec kampanii stosowałem autowalkę.
D2 jest świetne, ale H3 jednak swoimi możliwościami przechyla szalę na swoją korzyść.
hahah!!!Disciples jest 100x lepsze!H3 to dziecinna gra dla nOObów którzy wolą grać w śmieci niż w klasyke!Disciples Mroczne Proroctwo wymiata tak samo jak inne czesci
Ci którzy wolą grać w ten bezsens jakim jest h3 niech lepiej spierdalają
Mutant ---> TO prawda że armii po przegranej walce się nie odbuduje dlatego imo najlepiej najpierw wytłuc wszystko co jest na mapie a później zmierzyć się z przeciwnikiem. Jak dla mnie to wcale nie jest minus taka przegrana natychmiastowa. Zdobycie poziomów bohaterem, rozwinięcie jednostek w przypadku gdy gra się z człowiekiem a nie komputerem trwa o wiele dłużej. Pamiętam że z kumpel przyniósł raz laptopa i kilka godzin graliśmy. Frajda niesamowita.
Disciples 2 z dodatkami jest zarąbisty.H3 jest takie bez klimatu i za kolorowe jak dla mnie.
PS.wie ktoś może kiedy Disciples 3 wyjdzie
.wie ktoś może kiedy Disciples 3 wyjdzie
Z tego co się orientuje to terminy premiery są cały czas przekładane/odwlekane. Na dzień dzisiejszy nie wiadomo chyba kiedy gra się ukaże.
Obie gry są świetne, chociaż Disciples 2 po przejściu podstawki, dodatków i zadań po prostu nudzą... Tak więc nieco wyżej oceniam trzecią część sagi bohaterów mocy i magii.
Macco™-dzięki za info.Mam nadzieje że nie został skasowany albo wstrzymany bo zapowiadał się fajnie.
Heroes oczywyiście. W Disciples grałem u kumpla, jakos nie przypadł mi do gustu, bardzo mało rozbudowany, brak mozliwości stworzenia tak potężnych armii jak w Heroes`ach. Wg mnie to, chyba żadna turowa strategia nie przebije HoMM, a zwłaszcza "trójki".
PS. Heoroesy, mozna grać z kimś na jednym kompie godzinami i sie nie znudzi, nie tak jak w Disciples, po niespełna godzinie gry mam juz dosyć.
disples mnie nie przyciagnelo .. nie jest złe, ale to nie to samo co mityczne hirołsy trójeczka ;)
.H3 jest takie bez klimatu i za kolorowe jak dla mnie.
Disciples 2 dwa przebija Heroesa klimatem i całym światem. (dorosły, mroczny. Cholernie klimatyczny, ciemne barwy, fenomenalne miasta i jednostki. Do tego mroczna mapa)) Hereos za to jest bardziej hmm grywalny?
Słuchajcie ma ktoś do sprzedania całą kolekcję Disciples 2 (podstawka + dodatki)? Na Allegro pojedyncze części chodzą po 5 dych, ja bym chciał wszystko za ok 40 dychy :)
Heroes 3 i tylko to z tego gatunku.
Nie uwierzycie jaką potężną armię stworzyłem , bez kodów. bo nie znałem.
Ale czasem trzeba sobie od H3 zrobić przerwę, więc takie D2 z dodatkami świetnie się do tego nadaje. No i zamiast tysięcy jednostek, mamy do5 sztuk obstawy bohatera :)
Disciples II miało tak przepotęzny klimat niz w niejednym horrorze, ponury szary itd..
W Heroesach za to baśniowy , przyjemny kolorowy :D
Dwa swiaty inne każdy równie dobry, ale lepiej się grało w DII bo awans jednostek jest kapitalny.
Zależy co komu leży. Dzieci wolą ładną grafikę, a reszta mroczny klimat. Jestem za Disciples
Disciples jest grą fenomenalną pod każdym względem. Nie mówię, że Heroesy są słabi, ale jednak Disciples przebija ich klimatem, fabułą i grywalnością.
Singiel = Disciples. Gra ma genialny klimat, na który skłąda się przedstaiwnie świata (głównie artworki itd.) oraz muzyka (choć soundtrack jest dość krótki), całkiem sympatyczną fabułę, i ciekawy system rozgrywki. Ale jeśli chodzi o grę wieloosobopwą - to naturalne terytorium hirołsów. Trudno to właściwie opisać, ale gra ze znajomymi w trybie hot seat to genialna zabawa, tego Disciples przebić po prostu nie jest w stanie. Chociaż samemu też gra się przyjemnie, klimat jest baśniowy a roboty dużo, ale tu jednak stawiałbym na pierwszą produkcję. Zdecyduj sam :)
Heroes 3 JEST najlepszą grą komputerową w historii i wszelkie sprzeciwy nie wchodzą w grę. Ta gra ma klimat prawdziwego fantasy, takiego baśniowego, najlepszego. Mam tu 9 miast, mnóstwo istot, mnóstwo wspaniałych miejsc, przepiękną muzykę. Po ponad 10 latach gra mi się w to tak samo fajnie jak wtedy gdy zacząłem grać. Gra idealnie wyważona - świetne kampanie i genialna rozgrywka multi. Gra jest dla dzieciaków? Cukierkowy ? Każdy kto tak twierdzi ma chyba mózg ze styropianu. Klimat jest taki jakie ma być klasyczne baśniowe fantasy. W Disciples jest za mała różnorodność stron walczących:-/ W dodatku w Herosie mam armie, prawdziwe armie, a w Disciples to nie za bardzo wiadomo co to, jakieś oddzialiki złożone z mega herosów.
H3 to legenda, arcydzieło. Nikt nigdy nie stworzy lepszej gry. Nie przypadkiem zajął w rankingu CDA 1 miejsce na najlepszą grę lat 1996 - 2006, nie przypadkiem wciąż są w nią turnieje i grają w to nawet dziewczyny:) Najlepsza strategia jaka istnieje i nic nigdy jej nie dorówna. 10/10. Piękne.
A ty kamilu mocarny pierdolisz. Słowa nOOb używają głównie 13 letnie dzieci które same są nOObami (cokolwiek to znaczy) Nigdy nie słyszałem Disciles = klasyk. Za To Heros = klasyk - owszem. Heros 3 to jest prawdziwa klasyka o której będą pamiętać za 20 lat, o twoim Disciples nikt już pamiętać nie będzie. Dziecinna gra? Z herosem jest jak z szachami: zasady poznasz w 15 minut ale będziesz podwyższał swe umiejętności przez resztę życia. Ja po ponad 10 latach (ani nikt kogo znam) jeszcze nie osiągnąłem mistrzostwa i nie wiem czy kiedyś osiągnę:)
Uderzyłeś się w głowę? Rodzice Ciebie nie kochają? Zbili Ciebie w szkole? Czy co?
Heroes 3 JEST najlepszą grą komputerową w historii
wg. Ciebie
Nikt nigdy nie stworzy lepszej gry
wg. Ciebie
o twoim Disciples nikt już pamiętać nie będzie.
wg. Ciebie
Zrozum kolego że twoja racja nie jest zawsze prawdziwa. A tutaj prawdziwość i tak nie gra żadnej roli. Nie ma prawdziwej opinii na ten temat, może to być tylko Twoja własna opinia, co nie jest równoznaczne z tym, że Twoja racja jest Twojsza, a ktoś inny nie ma racji. Racji w sumie nikt nie ma, są tylko zbiory opinii, każdy prezentuje swoją. Nie musisz "wyznawać" jakieś teorii, ale warto ją tolerować. Bo aktualnie wszystko wskazuje że jesteś cholernym ignorantem (i nie tylko Ty, ale ze względu na to ze to Twój pierwszy post przeczytałem i to Twój post jest najbardziej agresywny postanowiłem skierować tejże słowa do Ciebie.). Gra którą atakujesz może sprawiać komuś innemu przyjemność, może być grą jego życia (gdy równocześnie dla Ciebie jest nią Heroes 3 i nic mi do tego). Obrażanie osób niezgadzających się z Tobą jest poniżej pewnego poziomu i powinieneś wyjść na dwór się przewietrzyć. Nie zmienisz czyjeś opinii, ale toleruj to że ktoś ma odmienne zdanie od Twojego.
Co innego kulturalna dyskusja do której sam jestem w stanie stanąć. Wymiana pogląd i spostrzeżeń.
najlepszego.
"Lepsiejsiego" dla Ciebie
Ta gra ma klimat prawdziwego fantasy
Scharakteryzuj prawdziwe fantasy. Heroes to coś w stylu Epic/Heroic fantasy, Disciples to dark fantasy. Obydwa gatunki to najprawdziwsze fantasy.
takiego baśniowego
I to właśnie w sumie charakteryzuje fantasy. W Disciples również to uświadczysz.
mnóstwo wspaniałych miejsc, przepiękną muzykę.
W Dsiciples również to masz, oczywiście zależy od gustów. Mi się podobają obydwa densingi, aczkolwiek jako iż bliżej dla mnie jest właśnie dark fantasy i dzięki czemu czuję więcej klimatu stawiam na Disciples.
Każdy kto tak twierdzi ma chyba mózg ze styropianu.
Fakt, może zarzuty z dupy wyjęte, aczkolwiek jednak to iż ktoś tak uważa nie oznacza że jest on totalnym debilem.
Klimat jest taki jakie ma być klasyczne baśniowe fantasy.
Przed fantasy wstaw epic/heroic i będzie picuś glancuś.
W dodatku w Herosie mam armie, prawdziwe armie
Przedstawioną jako jakieś zwykłe ludziki i liczbę nad nimi. Tak samo realistyczne jak system z Disciples.
jakieś oddzialiki złożone z mega herosów.
Bądź co bądź fantasy to często herosi :) Ale ok, nie kłócę się.
H3 to legenda, arcydzieło.
Nie przeczę.
Nie przypadkiem zajął w rankingu CDA 1 miejsce na najlepszą grę lat 1996 - 2006
To mnie akurat nie interesuje. Zwycięzca jest wynikiem opinii prywatnej jakiegoś recenzenta. Mogli kogoś innego za jego miejsce wstawić i wygrałaby Tibia. Cała filozofia. CDA nie jest wyznacznikiem najprawdziwszej prawdy.
grają w to nawet dziewczyny
Argument że hoho. W WoWa, Call of Duty, Europę Universalis również zapewne graja kobiety coś to zmienia? To nie te czasy kiedy kobieta umie co najwyżej włączyć pasjansa.
Słowa nOOb używają głównie 13 letnie dzieci które same są nOObami
Sam siebie nazwałeś w tej chwili 13-latkiem.
Nigdy nie słyszałem Disciles = klasyk
A widzisz, ja słyszałem.
Heros 3 to jest prawdziwa klasyka o której będą pamiętać za 20 lat
Niekoniecznie, popularność cały czas spada, aż w końcu pozostanie paru starych pryków. Tak samo z każdą klasyką.
Ja po ponad 10 latach (ani nikt kogo znam) jeszcze nie osiągnąłem mistrzostwa i nie wiem czy kiedyś osiągnę:)
Życzę powodzenia, ja nie mam tyle samozaparcia :)
ppaatt1 ---> z ust mi to wyjąłeś, a raczej sprzed palców. ;P
Iselor (Łódź) ---> dorzucę tylko, że walczenie drużynami a nie armiami jest uzasadnione fabularnie ;> A co do lepszego zbalansowania w H3 to się nie zgodzę. Potwory z zamków różniły się praktycznie tylko wyglądem. Może miały jakieś różnice w statach, ale podczas normalnej rozgrywki w ogóle się tego nie odczuwało. Co innego w D2, gdzie jedna drużyna świetnie nadaje się do niszczenia stolic, ale z armią przeciwnika o takim samym lvl-u może być trudniej.
Oczywiście, to i tak nie zmienia faktu, że H3 to gra absolutnie zajebista przy której spędziłem naprawdę wiele godzin.
według mnie lepsze jest Disciples 2. Ma wspaniałą muzykę, grafika też lepsza(wolę taką niż bajkową). W ogóle w Disciples ludzie wyglądają normalnie a nie jakieś płaskie papierowe firurki.
Głosuję na DISCIPLES 2
ppaatt1,ale potrafisz dzieciom dowalić. podziwiam ;)
Mam Disciples 2 na płycie bodajże z Cyber Mychy, jak dla mnie ta gra to gó*no. Bardzo słaba, nie posiada tak dużej dozy grywalności jak Heroes 3, który jest o wiele bardziej przystępny. Aha i H3 ma lepszą muzykę :D
H3 4 ever, siedziało się wiele dni ... i wiele nocy :) w D2 pograłem może ze 2 dni ... a teraz wychodzi D3 ... wierna kopia H5 ... fajnie co :)
kluha666 ---> nie ma to jak argumenty.
GregorK1986 ---> zajebiście. A i może cię w szkole nie nauczyli, ale na końcu zdania stawia się 1 (słownie: jedną) kropkę.
GregorK1986 ---> zajebiście. Może Cię w szkole nie nauczyli, ale na końcu zdania piszę się JEDNĄ kropkę.
Disciples 2 a ci którzy głosują na H3 nie grali w Disciples widocznie...
Zdecydowanie Disciples 2 , pomimo że jestem ogromnym fanem heroes 3
Heroes 3. Wiele godzin na niej straciłem.
Disciples jest grą bardzo fajną, ale nie wciąga równie jak H3.
A z innej beczki wywalę, że i tak Age Of Wonders rządzi :P
UP
W Disciples 2 nawet nie grałem, ale Hiros 3 to naprawdę jedna z najlepszych gier kiedykolwiek stworzonych i do tego praktycznie się nie starzeje.
Uzasadnienie :
Według mnie disciples 2 w przeciwieństwie do h3 ma świetną fabułę. Fabuła natomiast jest dla mnie w grach najważniejsza. Ogromnie podoba mi się wplecenie w wspaniała historię fantasy problemów średniowiecznego świata.
Obie gry to giganty, ale stoją po przeciwnych stronach strategi turowych. Są imo maksymalnie różne na tyle na ile pozwalają im ramy gatunku. Disciples wygrywa klimatem, fabułą itp. Świetnie sprawdza się w singlu, w multi już nie tak dobrze jak Herosi. Za to Heroes 3 rządzi w całej reszcie, a szczególnie grywalnością w multi. To imo przesądza o wygranej Heroes, choć Disciples 2 tylko niewiele im ustępują.
Może ci się bardziej disciples podobać ponieważ na pewno jest ładniejsza i nowsza itp., ale heroes to klasyka. Właśnie muszę zagrać w disciples :P
Bez porownania Disciples 2. Niesamowite opowiesci o ktorych mogla by powstac nie jedna ksiazka. W H3 ciezko sie zaklimatyzowac i nie wciaga tak jak Dis.( polecam Gorskie Klany )
Porównajmy poświęcony czas:
Przy Disciples 2 - zarywałem tydzień grania na miesiąc życia,
Przy HoMM3 (z modami jak WoG) - odwrotnie ;)
a dla mnie jest lepszy heroes3
D2 moim zdaniem Wymiata i gralo mi sie w tamtych czasach duzo lepiej niz teraz w D3.
Pamietam jak po szkole przechodzilem wielokrotnie D2 a H3 pare razy gralem u kolegi w multi i srednio mi sie podobalo moze dlatego ze wole takie mroczne klimaty.
W Heroes III praktycznie nic mi się nie podoba. W disciples mamy wspaniałą fabułę, która wygląda jakoś bardziej realistycznie niż w Heroes III. Hirołsi są na poziomie fabuły "umarł król, niech żyje królowa", "królowa odjechała, królowa przyjechała" Śmiech xD
Heroes 3 to klasyka ale mi się bardziej podoba Discipels 2.
ahhh.... zrobiliście mi smaka, chyba se zaraz odkurze H3 sciagne WoGa i bede grał :P
disciples 2 jest tak samo fajne co heroes 3 tylko że jeden szczegół heroes próbuje odzyskać fanów przez tam małe przerabianie ale by było podobne do 3 części i tym się zajmuje ubisoft bo tam 3do według większości i jak tam czytałem zwalił 4 mimo że mi się tam fajnie grało ale tam jedno wzieli z disciples że bohaterem można było atakować
więc gry są według mnie równe ale od sacred land do rise of elves bo disciples 3 ruskie studio zwaliło bo usunęło najbardziej charakterystyczną rzecz jaką strategy first (które chyba pod upada) utrzymało to to że jednostki się atakowały i niechodziły a przez to że sprzedali autoryzacje to tamto studio które zrobiło 3 część do disciples zrobili krok do kopii herousuw.
przy tym ci którzy uważają że disciples to kopia herousuw od sacred land do 3 części to niech się rąbnie bo to oznacza żę herous jest kopią warlordsuw a tylko z tego że to turuwka gdzie dzieje się w fantazy.
Brawo archeologu