Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Halo, halo, Polskie Radio Warszawa, fala 480

18.04.2011 10:37
😊
1
mirencjum
66
Legend
Wideo

Halo, halo, Polskie Radio Warszawa, fala 480

85 lat temu, 18 kwietnia 1926 roku o godzinie 17:00 popłynęły słowa; "Halo, halo, Polskie Radio Warszawa, fala 480". Tak narodził się pierwszy program polskiego radia. Był z narodem w najcięższych chwilach polskiej historii, jest i dzisiaj.

Ostatni program, bez ciągle tych samych, do znudzenia "przebojów" zagranicznych nadawanych w stacjach komercyjnych. Ostatni program, gdzie promuje się teatr radiowy, słuchowiska, reportaże i naukę.

Dlaczego tylko ja jeden z tego forum słucham tego radia? Czy dlatego, że płacę abonament? A może dlatego, bo nie dałem się ogłupić komercji?

Przy okazji zacnego jubileuszu wypada się zastanowić, jakim cudem jeszcze nie zniszczono tego radia? Jeszcze nie sprzedano, sprywatyzowano, przerobiono na dochodowe radio reklamowe? Przeoczenie rządu?

http://www.youtube.com/watch?v=rRRjuFWCUjY

18.04.2011 10:59
2
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Tylko dlaczego na forum tylko ja słucham tego radia? Czy dlatego, że płacę abonament? A może dlatego, bo nie dałem się ogłupić komercji?

Nawet na początku chciałem coś miłego powiedzieć, ale po tym wyżej - jak zwykle - lecz się.

18.04.2011 11:08
DanuelX
3
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

No cóż - jak zwykle sposób na wywołanie rozróby. Jeśli znów chcesz agitować swoimi poglądami politycznymi - jest od tego odpowiednia kategoria której wyświetlanie mam wyłączone.

18.04.2011 11:19
Lukis'
👎
4
odpowiedz
Lukis'
128
POZnańska Pyra

Kurw...mirencjum jesteś zaiste prawdziwym Polakiem...

A badania jakieś prowadziłeś że wiesz że tylko ty słuchasz?!

Ja słucham często bo mają Studio S-13 i inne relacje sportowe. I dyskusje. A często jeszcze zmieniam na lokalne Radio Merkury, czyli Pń Polskie Radio...

Jesteś jak Kaczyński. Każdy wątek o ciekawe rocznicy możesz spieprzyć przez politykę...

18.04.2011 11:31
5
odpowiedz
vlodek2532
6
Senator

Kurw...mirencjum jesteś zaiste prawdziwym Polakiem...

A ja takimi gardzę - bez wyjątków. Małe narzekające robactwo, które na każdym roku chce udowodnić swoją wyższość i "mondorość" a jak zacznie zarabiać 2000 tysie na rękę to o la boga - pan na włościach.

Czy dlatego, że płacę abonament?

Nie, nie dlatego płacisz abonament a przynajmniej to nie jedyny powód. O ile go w ogóle płacisz.

18.04.2011 11:35
😐
6
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Miłe!

18.04.2011 11:50
7
odpowiedz
Sinic
240
Legend

mirencjum -->
Z calkiem milego wspomnienia i watku ktory mogl byc sympatyczny na starcie robisz bagno w swoim stylu i oczekujesz poklasku?
Czy ty musisz wiecznie i bez ustanku narzekac nie potrafisz chociaz raz sie usmiechnac?

18.04.2011 11:54
8
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Trzeba byc dziadem, aby sluchac takiego beznadziejnego radia!

18.04.2011 11:54
.:Jj:.
9
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Błagam- nie karmcie trolla.

18.04.2011 11:56
DanuelX
10
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Ja nie wiem czego wy oczekujecie. Przecież wiadomo że Mirencjum należą się brawa i uwielbienie. Ohh wielki wspaniały jedyny słuchaczu radia! Przenajmądrzejszy i jedyny prawdziwy polaku jedynie płacący abonament! O najmądrzejszy krytyku władz i wyrocznio wszelkiej wiedzy!

18.04.2011 12:50
Hayabusa
👍
11
odpowiedz
Hayabusa
243
Tchale

Dobry stary Trolencjum :)
Ale fakt, Polskie Radio jest całkiem przyjemne - też słucham ale możliwe że to po prostu sentyment.

18.04.2011 13:01
12
odpowiedz
zanonimizowany620918
22
Generał

Coście się tak tego Mirka uczepili?

18.04.2011 13:09
13
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Dlaczego tylko ja jeden z tego forum słucham tego radia?

Czy 4 gwiazdki i wiedza jaką prezentujesz na forum tak bardzo przysłoniły Ci widok że widzisz tylko swoje "Ja"? Może warto w końcu przestać ślepo kierować się swoim ego, a otworzyć oczy i się trochę rozejrzeć? Jeśli jeszcze się nie domyśliłeś dla czego to piszę- nie tylko Ty słuchasz na tym forum tego radia. Nie wiem w ogóle skąd taki wniosek wysunąłeś.

A pomijając Twą gafę- radio dobre, często słucham, szczególnie z sentymentem powracam do archiwalnych nagrań audycji Mini-Max prowadzonej przez Piotra Kaczkowskiego. Te nowe to jednak nie to co kiedyś, ale duży plus dla pana Kaczkowskiego że w swoich audycjach puszcza po prostu to co mu się podoba.

Swoją drogą nie orientuje się ktoś czy można słuchać Polskie Radio tak jak np. Rmf Fm, czyli w odtwarzaczu a nie w oknie przeglądarki?

18.04.2011 13:11
14
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

"Lato z radiem" - kiedys sie sluchalo, nie powiem. Do dzis pamietam jak puszczali w odcinkach "Niezwyciezonego" Lema - gosc mial tak sugestywny glos, ze choc znalem te minipowiesc, to i tak codziennie sluchalem w napieciu. Zaczalem we Wrocku, potem u jednej babci (pamietam, lezalem na polu truskawek i podzeralem prosto z krzakow), potem u drugiej, a final juz we Wrocku ponownie dosluchalem. :)

Potem tez dawali zdaje sie "Eden" po paru latach.

Obecnie szczerze mowiac w ogole nie slucham radia, zadnego - pomijajac ze mam radiobudzik, wiec 10-20 minut Tok FM ew. Zlote Przeboje sie wlacza codziennie. Mam dosc glupawych reklam (znacznie bardziej wk... niz w TV, bo mogac atakowac tylko glosem musza tym samym byc znacznie agresywniejsze i glupsze) (*), plus gadka-szmatka "didzejow z bozej laski" (Jak masz na imie? Anka? Swietnie! A dlaczego nie w szkole? Kogo chcesz pozdrowiec?) plus pare 'przebojow na krzyz'. Mam 80 GB muzyki w odtwarzaczu mp3 i to mi cale radio zastepuje.

Kiedys jeszcze Trojka byla ale tez to juz nie to...

(*) szczytem bylo gdy lektor przez jakies 30 sekund bez przerwy powtarzal coraz szybciej cos w rodzaju "OsiedleZlotaBramaOsiedleZlota Brama" coraz wyzszym tonem, a potem zapytal "kupisz tam mieszkanie, czy mam tak mowic dalej?!" - nie wiem czemu ale naprawde wtedy szlag mnie trafil i tylko dlatego nie jeblem radiem o sciane, ze nie bylo moje i stanowilo element wiezy
.

18.04.2011 13:16
15
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Joshi aka Endeavour --> "...Jeśli jeszcze się nie domyśliłeś dla czego to piszę- nie tylko Ty słuchasz na tym forum tego radia. Nie wiem w ogóle skąd taki wniosek wysunąłeś."

Zawsze, wszystko, każde wypowiedziane lub napisane słowo traktujesz tak jednoznacznie i poważanie? Czy jak np Lech Wałęsa mówi "obaliłem komunę", to znaczy, że on sam to zrobił? Trochę trzeba rozluźnić pojmowanie czytanego tekstu i wypowiedzi. Można też uczyć się dostrzegać w takim sformułowaniu przekory, ukrycie zachęcającej do pochwalenia się - "ja też słucham!". I ty to zrobiłeś nieświadomie.

18.04.2011 13:24
j-bobo
👍
16
odpowiedz
j-bobo
131
Bobek
Image

też słucham Jedynki...

18.04.2011 13:26
17
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

mirencjum czytając co piszesz stwierdziłem że być może masz jednak rację, mało tego- byłem skłonny Cię przeprosić za atak w Twoją stronę. Szybko jednak się rozmyśliłem, dla czego?

(...)zachęcającej do pochwalenia się - "ja też słucham!". I ty to zrobiłeś nieświadomie.

Z tego wynika że nikt nie powinien przyznawać się w tym wątku iż słucha Polskiego Radia bo będzie się po prostu przechwalał. Po co w takim razie założyłeś ten wątek? A ja nawet nie użyłem sformułowania że ja też słucham tego radia, oznajmiłem Ci tylko że nie Ty jedyny go słuchasz.

18.04.2011 13:28
18
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Joshi aka Endeavour --> Dobra, dobra! Wypuść powietrze!

18.04.2011 13:33
19
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Usunąłeś to co napisałeś, tak i ja wycofuje swoje słowa. Zakończmy spór;)

18.04.2011 13:53
Sizalus
20
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Z Polskiego Radia wolę Trójkę ale Jedynka też jest spoko. Dużo lepiej mi tego się słucha niż zapętlonych dwudziestu łomoczących kawałków przeplatanych dużą ilością reklam i przygłupawych rozmów ze słuchaczami co ma miejsce w stacjach typu zetka, rmf czy eska.

Forum: Halo, halo, Polskie Radio Warszawa, fala 480