Witam,
Planuję wymienić kartę graficzną, myślałem o GTX1070 a konkretnie o Mini ITX OC 8GB.
Reszta komponentów w moim blaszaku to:
- płyta główna Gigabyte H61M-S1
- procesor i5 3470
- pamięć 8gb ram ddr3
- zasilacz 500 W
Obecna karta graficzna tutaj chyba nie jest istotna.
Pytanie brzmi:
1. Czy do tego procesora opłaca się kupować taką kartę? I co sądzicie o wersjach mini kart graficznych?
2. Zasilacz pewnie też będę musiał wymienić bo szkoda będzie katować nową kartę jakimś nonejmem dołączonym do obudowy XD. Możecie coś polecić co pociągnie kartę i resztę komponentów w rozsądnej cenie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Imo raczej nie. Ogólnie będzie szybsza od 1060, ale ten procesor to nieco za mało.
ITXy są bez sensu jak nie wkładasz ich właśnie do ITXa. Małe rozmiary radiatora i jeden wentylator uwalają OC, karta bardziej się grzeje i jest głośniejsza. Dodatkowo przy odsprzedaży są mniej warte. W tej samej cenie masz wersje od Palita/Gainwarda lepsze pod każdym względem.
Z tańszych zasilaczy np. https://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-xt-500w-p1-500b-xtfr-857272/
Zasilacz i procek do wymiany, a i DDR3 z dobrym prockiem i taką karta wygląda... dziwnie.
Dlaczego chcesz kupić wersję mini? Masz małą obudowę?
Hmm, czyli tak jak podejrzewałem, lepiej uzbierać więcej kasy i od razu całego blaszaka wymienić.
Co do wersji mini to kiedyś próbowałem wcisnąć kartę standardowej wielkości i najzwyczajniej w świecie mi nie wchodziła. Ot tak, jakoś dziwnie zaprojektowana.