Tak więc planuję zakup gtx 950 i mam pytanie czym różnią się wersje tej karty mam na myśli strix, msi,gaming 2g itp (trochę tego jest) Czy to tylko różnica ceny, poboru mocy podwójnego wiatraczka i głośności pracy? Czy może np wersja gaming lepiej sprawdza się w grach i jak szukać tego gtx to tylko w wersji gaming? Bo przyznam że im taniej tym dla mnie lepiej a różnice w cenie to nawet 200 zl
Strix do ASUS, Gaming to MSI, sa wersje fabrycznie podkręcone, nie podkręcone, z lepszym chłodzeniem, z gorszym chłodzeniem, wszystko ma swoją nazwę, musisz poszukac recenzji danej karty.
No właśnie próbowałem ale są zwykle recenzje "zwykłej" gtx 950 albo w wersji gaming i nie wiem jak to się ma do innych wersji tej karty
Wszystkie te wersje różnią się po pierwsze chłodzeniem, a po drugie bazowymi taktowaniami rdzenia/pamięci.
Dopiski "gaming" "oc" "super hiper ultra" to tylko marketingowe brednie. Zawsze można podkręcić wyżej niż wszystkie te karty bazowo mają, nie dopłacając nawet paruset złotych do napisu na pudełku.
Warto patrzeć na chłodzenie, jednowentylatorowe lepiej odpuścić, w większości przypadków karta będzie się grzała i huczała.