Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gry na PC portowane z konsoli?

16.07.2013 21:33
1
Madmix
3
Legionista

Gry na PC portowane z konsoli?

Cześć, po wielu latach gry w MMO przełamałem się i chcę pograć w różne hity, która mnie ominęły. Kupiłem na steamie wiedźmina 2 oraz skyrim i sterowanie wydaje mi się strasznie dziwne... czy te gry są portowane z konsoli? bo po prostu takie mam wrażenie a pada do PCta nie mam ;/ no chyba, że za dużo grałem w MMO i się muszę przyzwyczaić. Sypnijcie jakimś tytułem wartym uwagi ;)

16.07.2013 21:45
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Chyba chodziło ci raczej o RPG

https://www.gry-online.pl/encyklopedia-gier.asp?KAT=6 <- tu masz spis

16.07.2013 21:45
3
odpowiedz
zanonimizowany932371
1
Legionista

Robione są tak aby wygodnie się grało na padzie. Weźmy na przykład Morrowinda - wtedy w grach TES interfejs, ekwipunek był dostosowany tylko i wyłącznie do myszki, można było robić różne wywijasy myszką po całym ekwipunku, a teraz w grach TES ekwipunek jest zrobiony tak aby można go było używać kręcąc kółkiem czy czymś tam od pada, przez co jest nieczytelny, obrzydliwi i strasznie denerwujący

Np. W Max payne 3, Wiedźmin 2, Far cry 3 jak wiadomo broń zmienia się w takim kółku w którym się kręci dookoła i zatrzymuje na wybranej broni. To jest zrobione specjalnie dla konsol, gdyż jakby zrobili normalny interfejs z ekwipunkiem tak jak w starych dobrych grach RPG, to takiego pada można by sobie wtedy w dupę wsadzić.

16.07.2013 21:52
4
odpowiedz
zanonimizowany714315
111
Legend

Nie znam się za bardzo na programowani itp. więc zastanawia mnie jedno - jak robi się taki port? Gra jest tworzona powiedzmy pod Xboxa i później oni tą wersję jakoś przerabiają (modyfikacja plików) na wersję pc/ps3?

Forum: Gry na PC portowane z konsoli?