Krótko: co moglibyście mi polecić do napisania pracy maturalnej na temat:
"Rożne sposoby budowania nastroju grozy w literaturze i w filmie."
Chodzi mi zarówno o książki wprowadzające w temat (literatura przedmiotu), jak i te konkretne do omówienia oraz filmy.
Co do książek, to myślałem nad "Wampir" Reymonta, "Frankenstein" Mary Shelley, jakieś opowiadanie Poe, "Dziady" i ewentualnie coś od Kinga (pewnie Lśnienie).
Filmy - najpewniej "Nosferatu" i "Lśnienie" Kubricka (jeśli wywalę powieść Kinga).
Pomożecie?
groza to jak najbardziej lovecraft i poe, sa znani i powazani wiec pasuja do pracy maturalnej - zreszta widze po wyborze materialow ze kombinujesz podobnie:P
king obowiazkowo i nie zapominaj o alfredzie hitchcocku,
Włączyłbym H.P. Lovercrafta:
- wymyślił mitologię Starych Przedwiecznych - coś niesamowitego
- korzysta ze specyficznych form językowych, które niesamowicie potęgują grozę, budują nastrój, mieszają w głowie na równi z bohaterami książek
- pisarze tacy jak King, Masterton i wielu innych wzoruje się na nim
- Zew Cthulhu, W Górach Szaleństwa, itd. itp. to niekwestionowana klasyka gatunku
Co ciekawe - w/g "Zew Cthulhu" nakręcono film (w konwencji czarno-białej i niemy ale za to jak się to ogląda) - tu mógłbyś rozwinąć temat odwołując się do tego oryginalnego sposobu budowania nastroju (muzyka, gra aktorów - nieraz przesadzona - jak w przedwojennych filmach).
Najbardziej przeraża nas to czego nie znamy i czego nie widać - i to powinna być moim zdaniem myśl przewodnia. Patrz "Predator" - jaki to był wciągający i nawet straszny film do momentu gdy pokazali obcego jako krzyżówkę dzika z człowiekiem.
Propozycje ciekawe. Lovecraft wszędzie jest polecany, wiem, że to czołowy twórca literatury grozy, ale nie wiem czy nie będzie za dużo fantastyki w jego powieściach?
Myślałem bardziej nad grozą jaka istnieje w Drakuli, tzn. typowy motyw wampiryzmu, zamek na wzgórzu, ciemna, głucha noc i grupka śmiałków.
Poe musi być, to dla mnie mistrz grozy.
Ciekawi mnie "Wampir" Reymonta. Jest to dobrze oceniana książka, chociaż ja tego autora znam tylko z "Chłopów".
offtop
YogiYogi--> niedawno wyszedł Whisperer in Darkness w tej samej konwencji co Call of Cthulhu, wieść gminna niesie że co najmniej równie zajebisty.
Dracula Brama Stokera/ film Coppoli
a zastanawiales sie nad Dzieckiem Rosemary w koncu polanski, arcydzielo itd.
no i masz juz dwa przyklady roznic ksiazka/fim jesli chodzi o budowanie nastroju grozy
Lovecrafta podaj na pewno, Zew Cthulhu jest świetny :D
Do tego King (jak mówileś, Lśnienie, ja bym podał jeszcze Cmętaż Zwierząt - z sielanki do piekła), Poe.
DOkladam głos do Maupassant'a i jego opowiadań.
Dzięki za pomoc. Wykombinowałem sobie to tak:
- nowele Edgara Allana Poe,
- opowiadania H.P. Lovecrafta,
- opowiadania Grabińskiego,
- opowiadania Maupassanta,
- "Wampir" Reymonta,
- "Dziady" Mickiewicza,
- "Drakula" Stokera,
- "Frankenstein" Shelley.
Dużo tego, ale podzieliłem sobie to tak, że omówię każdy aspekt horroru na podstawie konkretnych dzieł powyższych autorów. Poe - czarny romantyzm, Lovecraft - może nawet podchodzi pod fantastykę, Grabiński - horrory "kolejowe" - coś niezwykłego, Maupassant - dekadentyzm, Reymont i Mickiewicz - okultyzm, Stoker i Shelley - upiory.
Każdy z nich stosuje inne sposoby na budowanie grozy i to postaram się omówić.
Wy macie większe obycie w tych dziełach, więc jeśli któreś z powyższych mogę sobie darować, bo kopiuje inne motywy to piszcie śmiało. Sam jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądać.
Nie wiem czy coś się zmieniło w maturze ustnej z czasem, ale tyle pozycji to dość dużo i jest możliwość, że się nie wyrobisz ze wszystkim...