Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Grafik poszukiwany! :)

05.06.2015 23:13
preDratronIX
1
preDratronIX
88
Generau
Image

Grafik poszukiwany! :)

A więc jest sobie zdjęcie (zrobione miernym aparatem w telefonie) i problem jest w tym że była grana lampa błyskowa/flesz. Jest tutaj ekspert i/lub ktoś kto ogarnia tego typu rzeczy i jest w stanie usunąć nadmierne naświetlenie tablicy i poświatę/mgiełkę z reflektora świateł stopu? (prawa strona)

Bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. (Nawet redukcja tego niefajnego efektu jest pożądana!).

05.06.2015 23:54
NajPhil
2
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu
Image

Mocno oszukując :)

06.06.2015 00:01
3
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend
Image

Ja stworzyłem takie coś ale chyba sie nie nadaje. Nie potrafie pozbyć się tej jasnej jak 5000 lumenów obwódki wokół tego świecącego światła, dlatego efekt troche kijowy :/

Edit
ale robiłem to na szybko. Będę dzisiaj w nocy siedział to może jak nie będzie nic do roboty to się jeszcze pobawię i sam ten klosz trochę ściemnie tak jak Najphil.

06.06.2015 00:08
preDratronIX
4
odpowiedz
preDratronIX
88
Generau

Super :) Bardzo dziękuję i doceniam angaż

P.S Wiem że oryginalne zdjęcie jakością nie powala, ale wiem że są wśród nas czarodzieje którzy z szajsu potrafią zrobić jedwab. Głównie mi zależy własnie na tej tablicy i mgiełce z klosza. A horyzont/tło mogą zostać taie same, chyba że ktoś potrafi wyostrzyć tak żeby ładnie wyglądało..To już byłoby holy moly :P

06.06.2015 10:35
NajPhil
5
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

@bizon zaznaczasz całe zdjęcie i redukujesz barwę czerwoną, co pozwala pozbyć się przykrego efektu halo wokół reflektora oraz w odbiciach karoserii. Zapisujesz, następnie wycinasz i wklejasz z oryginalnego zdjęcia niebo, co umożliwi zachowanie klimatu zachodzącego słońca.

Podobnie można się pobawić rejestracją, tylko tutaj warto ją najpierw wyciąć, zredukować nasycenia, kontrast i saturację i dopiero z powrotem wkleić. W innym wypadku będzie widać nierówne smugi i wyraźnie zaznaczone granice manipulacji.

Choć pewnie sposobów na zrobienie tego jest kilka, szczególnie, jak komuś się chce odpalić fotoszopa. :)

06.06.2015 10:51
6
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Najphil
Ja to robiłem w PicsArt na Andku :D a tablice i tą "mgiełke" pociemniłem efektem...opalenizny :D takich bajerów że zaznaczam całe zdjęcie i redukuje czerwień itd to nie mam :)

06.06.2015 11:01
NajPhil
7
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Taki bajer można osiągnąć w darmowym IrfanView ;)

Forum: Grafik poszukiwany! :)