Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gradówka.. problem z okiem

25.12.2015 15:22
1
zanonimizowany891786
66
Generał

Gradówka.. problem z okiem

Siemka.. Mam to dziadostwo i staram się uchronić przed zabiegiem;/ Ludzie różnie piszą, czy ktoś z was miał z tym styczność, mógłby opisać przebieg tego, czy dał radę to wyleczyć farmakologicznie a jeśli nie to jak wygląda taki zabieg ? Dzięki.

25.12.2015 18:40
2
odpowiedz
Wen-Chi Lee
42
_

Z tego co słyszałem, to najlepiej pozwolić na wyleczenie się samoistne. Pod żadnym pozorem nie próbuj tego wyciskać ani innych podobnych rzeczy, które spowodują pogorszenie się sytuacji.

25.12.2015 18:48
3
odpowiedz
A_wildwolf_A
226
Senator

miałem, wyleczyłem maściami i kropelkami, na zbieg za cholerę bym się nie zgadzał bo od tego wzroku nie stracisz więc po co masz iść pod nóż i potem nie wiadomo czy przy gojeniu nie wda się infekcja,
słyszałem również, że pomaga pocieranie prawdziwym złotem (obrączką najlepiej bo nie ma krawędzi)

25.12.2015 19:39
piokos
4
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

pomaga pocieranie prawdziwym złotem (obrączką najlepiej bo nie ma krawędzi)

Zabobon

25.12.2015 20:16
5
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

A_wildwolf_A -> ...nie wiadomo czy przy gojeniu nie wda się infekcja...

Gradowka to jest infekcja :P

piokos -> Zabobon

Oczywiscie ze pocieranie obraczka dziala, ale tu nie chodzi tu o fakt pocierania zlotem tylko o umiejetny masaz jaki sie wykonuje. Gradowka to w wielkim uproszczeniu pryszcz tylko na powiece powstaje bo pory sa zablokowane winny jest najczesciej brak higieny i pchanie brudnych paluchow do oczu :P. Ja za malolata mialem jeczmien pare razy i za kazdym razem cieple oklady + pocieranie obraczka w odpowiednim kierunku = max 2-3 dni i po klopocie. Jesli masz dosc dlugo lepiej sie skonsultowac z okulista, a zabieg zapewne bezbolesny poprostu lekarz musi przebic pryszcza w odpowiednim miejscu :P

25.12.2015 20:37
piokos
6
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

Oczywiscie ze pocieranie obraczka dziala, ale tu nie chodzi tu o fakt pocierania zlotem tylko o umiejetny masaz jaki sie wykonuje.

Co ma do tego złoto? Jakiej próby, 999 czy wystarczy 960? Wolę się przejść do chirurga, zabieg 15 minut, jedna nitka i po dwóch dniach zapisz - zapomnij.
Wiem bo miałem. :)

25.12.2015 20:47
master53
7
odpowiedz
master53
100
Legend

Gradówka to nie jęczmień - tego dziadostwa domowymi sposobami się nie pozbędziesz. Też chciałem uniknąć za wszelką cenę zabiegu. Robiłem setki okładów, smarowałem to jakimiś kremami i maściami. Niestety to nie pomogło, a wręcz pogorszyło sprawę. Od okładów skóra na powiece zrobiła się bardzo słaba, przez co w czasie zabiegu chirurg miał problem z założeniem szwów. Polecam od razu iść na zabieg. 15 minut i po problemie.

25.12.2015 21:11
8
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

piokos -> przeczytaj [4] to moze ogarniesz ta czesc mojej wypowiedzi o zlocie :P

master53-> W pierwszych kilku dniach choroby to chyba tylko lekarz moze ocenic czy to gradowka czy jeczmien, bo obie choroby wygladaja na powiece podobnie :P Mozna samemu rozpoznac ale po pewnym czasie -> jeczmien najczesciej sam peka w przeciagu 1-2 tygodni, a gradowka sama sie nie wyleczy, ale zeby lazic tydzien + z gownem na powiece bez konsultacji lekarskiej i leczenia to naprawde miestrzem trzeba byc :P

26.12.2015 11:19
9
odpowiedz
A_wildwolf_A
226
Senator

pocieranie złotem nie PRÓBOWAŁEM, jedynie słyszałem od znajomych, że ponoć pomaga (samo złoto zresztą ma właściwości bakteriobójcze)

26.12.2015 11:24
Belert
10
odpowiedz
Belert
182
Legend

pocieranie zlotem pomaga na jeczmien i to kiedy sie tworzy.Mnie w kazdym razie pomoglo wiele razy, czemu ? nie mam pojecia.
Z gradowka idz na zabieg ale ..najlepiej poszukaj jakiego niezlego lekarza zeby kilka razy do poprawki nie musial chodzic.Tak jak kolega z pracy .

Forum: Gradówka.. problem z okiem