Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Google Play Services has stopped razy miliard

25.07.2016 20:40
😍
1
Hadriel
69
Bizon

Google Play Services has stopped razy miliard

Na wstępie chciałem powiedzieć, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem jeżeli chodzi o samodzielne instalowanie oprogramowania Android, robiłem to z drugi raz w życiu, ale radzę sobie dobrze z wyszukiwaniem informacji i postępowaniem zgodnie z instrukcjami. Jednak proszę o wypowiedzi tylko osoby, które naprawdę znają się na temacie. Nie potrzebuję spekulowania, jest go za dużo na forach internetowych, które zdążyłem już przeszukać.

Otóż jest problem.
Po zaktualizowaniu mojego soniaka Xperia P do kitkata 4.4.x (x=próbowałem różne cyanogenmody 11ste) do momentu pierwszych działań na telefonie jest idealnie.
Zrobiłem wszystko zgodnie z większością instrukcji w internecie:
1. Zrootowałem telefon.
2. Unlocknąłem bootloadera
3. Wgrałem CWM
4. Zainstalowałem CM 11 z pliku zip z poziomu CWM (nie bez problemów typu status 6 czy status 7 podczas instalacji, ale poradziłem sobie i z tym)
5. Zainstalowałem GApps
6. Wyczyściłem cache.
7. Restart - działa.

Oczywiście następnie dokonałem pierwszej konfiguracji telefonu. Zadowolony z efektu (telefon chodzi dużo szybciej niż na standardowym oprogramowaniu) uruchomiłem wifi i pozwoliłem mu się zaktualizować. Niestety, po aktualizacji Google Play Services (które odpowiada za poprawne działanie wielu aplikacji opartych o zasadę lokalizacji) przy włączonej lokalizacji w ustawieniach telefonu wywala mi błąd "Google Play Services has stopped" (Google Play Services przestało działać w polskiej wersji). Komunikat pojawia się co chwilę dopóki nie wyłączę lokalizacji. Szukałem wielu podpowiedzi co może powodować problem i wypróbowałem poniższe znalezione na różnorakich forach:

1. Wymuszenie zatrzymania aplikacji
a) + usunięcie aktualizacji i wgranie jej od nowa
b) + wyczyszczenie cache
c) + wyczyszczenie danych
d) wszystko powyżej jednocześnie
2. Wymuszenie zatrzymania Google Services Frameworks + wszystkie podpunkty zastosowane w punkcie 1
3. Wgranie innej wersji Cyanogenmod
4. Wgranie innej wersji GApps
5. Czyszczenie cache i dalvik cache zarówno przed jak i po wgraniu CM i GApps
6. Formatowanie systemu z poziomu cwm i powtórzenie wszystkich operacji
7. Wyłączenie mock locations (pozorowanie lokalizacji) - ew. włączenie i ponowne wyłączenie)
8. Włączenie zgody na instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł.
9. Upewniłem się, że nie mam włączonego privacy guard
10. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie aktualizacji Google Play Services
11. Zmiana konta google
12. Wszystkie powyższe jednocześnie
13. Wszystkie powyższe z dokonaniem restartu urządzenia po każdej operacji

Jedynie dwa już wspomniane rozwiązania powodują zaprzestanie pojawiania się owego błędu:
1. Wyłączenie lokalizacji w telefonie
lub
2. Odinstalowanie update w Google Play Services
lub
3. Oba naraz

Jednak powyższe rozwiązania nie są dla mnie satysfakcjonujące, gdyż potrzebuję używać aplikacji wymagających GPS i zaktualizowanej wersji Google Play Services.

Dodam, że mimo włączonej lokalizacji po aktualizacji Google Play Services lokalizacja GPS nie działa w żadnej aplikacji - bez aktualizacji Mapy Google czy Jakdojade działają. Ale już np gry czy inne nowsze aplikacje wymagają aktualizacji Google Play Services. Może warto dopisać, że jeżeli wielokrotnie kasuję pamięć podręczną w Google play services i frameworks i wymuszam ich zamknięcie problem czasem ustępuje na sekunde do kilkunastu minut [jakby losowo] po czym wraca).

Postanowiłem, że nie poddam się i w końcu znajdę rozwiązanie, niekonieczenie samodzielnie, ale znajdę. Dlatego proszę Was o pomoc, może coś przeoczyłem.

Ze sposobów które znalazłem w internecie (jest mnóstwo wątków opisujących rzekomo rozwiązanie problemu przez wymienione przeze mnie sposoby) nie wypróbowałem jeszcze wgrania wszystkiego przez TWRP zamiast CWM, ale nie wydaje mi się, że ta podpowiedź jest logiczna. Wszystko instaluje mi się bezbłędnie.

W większości instrukcji widnieje jeszcze informacja o wgraniu boot.img przed instalacją CM i GApps. Nie jestem pewien czy to zrobiłem, tyle już tego przerobiłem, ale wydaje mi się, że bez tego w ogóle nie zainstalowałbym nowego oprogramowania o ile rozumiem dobrze jak to działa.

Teraz Wasza kolej - zasugerujcie coś, jeśli macie pomysł, a ja idę wgrać ten TWRP i boot.img od nowa jako ostatnią deskę ratunku.

post wyedytowany przez Hadriel 2016-07-25 20:42:47
26.07.2016 02:29
Dennoss
2
odpowiedz
Dennoss
171
Stellaron Hunter

Z takimi problemami to nie tutaj :P Skoro to jest CM, to zacząłbym od pytania na ich forum.

26.07.2016 02:47
zloteuszy
3
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Daj linki skad pobierales CM i Gapps i pierwsze co powinienes zrobic to podac model telefonu.
Tego typu problemy mialem miliardy razy

post wyedytowany przez zloteuszy 2016-07-26 02:51:15
26.07.2016 08:31
4
odpowiedz
Hadriel
69
Bizon

powyżej mamy przykłady typowych odpowiedzi których nie oczekuję.

pierwsza: "to nie tu" - a niby czemu nie? nieraz otrzymywałem tu niestandardową pomoc w podobnych tematach

druga: "nie przeczytałem ale napiszę" - ziomek przeczytaj post bo napisalem, że próbowalem różnych buildów więc nie w tym problem i że uzywam xperii P

26.07.2016 18:24
5
odpowiedz
Hadriel
69
Bizon

up :P twrp nie pomogło

26.07.2016 19:05
Dennoss
6
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Dennoss
171
Stellaron Hunter

Oczywiście nie bronię ci pytać o pomoc, ale szansa, że ktokolwiek ci tutaj pomoże, jest o wiele niższa niż na jakimkolwiek specjalistycznym forum o Androidzie.

27.07.2016 00:12
zloteuszy
6.1
zloteuszy
51
Generał

Jesli ty wiesz o tym temacie tyle co autor nie oznacza, ze wszyscy na tym forum maja taka sama wiedze co wy

27.07.2016 00:11
zloteuszy
7
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Wyrzuc androida i kup sobie Iphone. Gowno wiesz o romach jak i o rootowaniu i twoja glupota niestety nie pozwala ci sie doksztalcic w tym temacie.
Pozostawiam cie z ta glupota sam na sam

28.07.2016 12:37
👍
8
odpowiedz
Hadriel
69
Bizon

Nie twierdziłem, że coś o tym wiem. To również napisałem i udowadnia to tylko Twoją ignorancję w przeczytaniu posta zanim się do niego odniesiesz, ale skoro nikt nie nauczył Cię do tej pory kultury osobistej i zasad obowiązujących w dyskusji też nie mam zamiaru tego robić. Napisałem wyraźnie KAŻDY CM jaki znalazłem, a znalazłem wszystkie i napisałem jaki mam model, napisałem również, że malo o tym wiem co nie oznacza, że nie jestem w stanie tego zrobić mając odpowiednie wskazówki. A ty skoro jesteś takim znawcą, powinieneś po moim szczególowym opisie z łatwością zinterpretować problem, zmaiast pouczać innych w każdym poście jak niemiłosierny gówniarz.

A mimo tego, że jak twierdzisz gówno wiem w końcu to zrobiłem, próbowałem wszystkich dostępnych cm 11, 12, i 12.1 na xperia p zamiast cm pobrałem rom od dirtyunicorns i na tym romie wszystko śmiga i hula jak ta lala.

I po problemie. Wszystkim z podobnymi problemami polecam ROMy DirtyUnicorns.

Pozdrawiam :)

post wyedytowany przez Hadriel 2016-07-28 12:38:50
Forum: Google Play Services has stopped razy miliard