Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Google chat i jego autyzm

10.09.2013 10:50
Minas Morgul
1
Minas Morgul
252
Szaman koboldów

Google chat i jego autyzm

Niech na google za te ich hangouty ogromna kupa spadnie.

W końcu wyrwałem się ze stanu zaprzeczenia istnienia smartfonów i kupiłem jednego. Patrzę na listę aplikacji o - google hangouts. Uroczo, mogę sobie popisać, nie katując kręgosłupa przed blaszakiem. Zaznaczę, że używam "starych hangoutów" (na PC), bo mam dostępną opcję "wypróbuj nowe hangouty" - ich jednak nie chcę stosować, bo miałem jakieś dziwne problemy z niemożnością wyłączenia dźwiękowych powiadomień z chatu.

I zaczęło się. O ile na telefonie wszystko wydaje się śmigać dobrze, tak na komputerze:
Zupełnie przestałem dostawiać wiadomości z chatu, gdy jestem off line. Dawniej, gdy byłem off line - przychodził mi po prostu podświetlony mail, z kilkoma linijkami wiadomości lub po prostu okienko chatu robiło pop out. Obecnie nie dzieje się nic - no, prawie nic. Mam kategorię "Czaty", które dla każdego kontaktu muszę sprawdzać sobie manualnie - czy mi czasem czegoś nie dopisano, bo to pokraczne wynaturzenie nie raczy chociażby pogrubić tekstu, co dałoby mi znak o jakiejś niedawnej aktywności.

Obecnie jedynym sposobem na sprawdzenie, czy ktoś z dość istotnych dla mnie kontaktów cokolwiek mi napisał, jest manualne otworzenie trzydziestu chatów i sprawdzenie, czy przed moim zalogowaniem się, ktoś raczył coś napisać.
Zgroza, smród i kłęby kłaków.

Na sam koniec mam to:
"Ups! Nie można włączyć niewidoczności, ponieważ w celu zalogowania się do Google Talk użyto klienta, urządzenia lub lokalizacji bez obsługi niewidoczności."

Ok, jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że możliwe, że w komputerowej wersji mam "Google Talk", a w smartfonowym Androidzie "google hangouts" i MOŻLIWE, że interakcje między nimi idą jak stosunek seksualny wielbłąda i płetwala błękitnego.

Jakie widzicie rozwiązania, żebym znów miał funkcjonalny chat na obu urządzeniach? W obu zainstalować nowe hangouty, czy po prostu zrobić downgrade hangoutów w telefonie do pierwotnej wersji google talk (jeśli to możliwe i w ogóle w czymś pomoże).

Długie to trochę, ale musiałem wylać żale.
Po prostu no... jakby to pies zjadł, to by zdechł. Mam wrażenie, że jestem jedyną osobą z mojego otoczenia, która zesłałaby na to 10 plag.

P.s. przeglądarka na PC to chrome.

10.09.2013 10:58
2
odpowiedz
xywex
113
Senator

Kwintesencja Androida :)

10.09.2013 11:03
3
odpowiedz
zanonimizowany165753
4
Generał

Na iPhonie byś tak nie miał.

iPhone nie dość, że nigdy się nie wiesza i ma dopracowane aplikacje, to co 4 godziny sam z siebie robi Włascicielowi laskę (warunek - trzymasz go w kieszeni jabłkiem do uda).

10.09.2013 11:23
4
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Zaktualizuj talk na komputerze.

[2]

Co z tego, ze autor nie ma problemow z androidowa aplikacja, tylko z ta na komputerze, trzeba pisac pierdoly nie na temat jaki to android jest niedobry

10.09.2013 11:24
Minas Morgul
5
odpowiedz
Minas Morgul
252
Szaman koboldów

[2] Po Twojej pełnej poświęcenia pomocy, zrobiłem dokładnie tak, jak zasugerowałeś. Usunąłem sobie usługę google+ i chat wrócił do normy na PC, jednocześnie zachowując pełną funkcjonalność w telefonie - z którym, jak wspomniałem w pierwszym poście - współpracuje i współpracował fenomenalnie od samego początku. Dziękuję.
Przypomniałem sobie, że ten sam problem wystąpił u mnie kilka miesięcy wcześniej, jak po "wypróbowaniu hangoutów" i powrocie do pierwotnej wersji, google złapał jakąś mutację, która zupełnie roztrzaskała funkcjonalność starego google talka. Dopiero usunięcie profilu google + (i jakichś tam kręgów) pomogło. Podsumowując, wygląda to tak, że robiąc jakikolwiek downgrade z hangoutów na stary chat, trzeba usunąć przy okazji konto google+, wraz ze wszystkimi modyfikacjami i innym badziewiem, jakie ten moloch wprowadził. Albo po prostu korzystać z nowych hangoutów, których nie lubię.
Zgadzam się też, że po jabłkach zdrowa kupa jest. Są też świetne do szarlotki i pochrupania o każdej porze dnia.

---
[4] EDIT - nie odświeżyłem przed Twoim postem. Valem, masz do czynienia z religią. Raczej tam nie przekonasz nikogo. Swoją drogą, dziękuję za pomocną odpowiedź.
Póki co, spróbowałem tego, o czym sam napisałem, ale spróbuję Twojego rozwiązania :). Może w końcu dojdę do jakiegoś konsensusu.

10.09.2013 12:41
6
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Hangouts juz jest od dluzszego czasu i moim zdaniem dziala bardzo sprawnie, spokojnie mozna sie juz ze starego talka przesiadac.

10.09.2013 21:37
Minas Morgul
👍
7
odpowiedz
Minas Morgul
252
Szaman koboldów

Dzięki za poradę, Valem. Faktycznie, odkąd ostatnim razem testowałem nowe hangouty, bardzo usprawnili kilka rzeczy, które mnie irytowały. Teraz jest idealnie :).

Forum: Google chat i jego autyzm