...Napisz tutaj ! Tutaj muzycy ( obecni, przyszli bądź niedoszli ) z pewnością pomogą, doradzą, pokażą i wytłumaczą. ZAPRASZAMY !
Wątek oficjalny
Moderator: ReMo18, znany również jako Hoover.
Zaczynamy !
Ciekawe sklepy internetowe - gitary:
www.thomann.de <-- największa i NAJTAŃSZA oraz najporządniejsza europejska centrala muzyczna. Kupisz taniej i często zamówienie otrzymasz szybciej niż z Allegro. POLECAM, SPRAWDZONE !
www.guitarcenter.pl POLECAM
www.fabrykadzwieku.pl POLECAM
www.muzyczny.pl
www.sklepmuzyczny.pl POLECAM
www.musicman.pl
www.e-musicshop.pl
www.fan.pl
www.musicaudio.pl
www.sklep.all4m.pl
www.kami.sklep.pl
Innym, jednak nie polskim ciekawym sklepem jest www.musik-schmidt.de. Również POLECAM, strona działa również po angielsku, żadnych problemów z zamówieniami nie odnotowałem.
Perkusje:
www.drumcenter.pl POLECAM
www.perkusje.pl POLECAM
www.bratpol.pl
www.musicandmore.pl
www.artmusic.pl
NA POCZĄTEK DOBRA RADA: NIE KUPUJCIE BUBLU Z ALLEGRO, CZYLI SPRZĘTU ZA 200-300 ZŁ. TE KAWAŁKI DREWNA DO NICZEGO SIĘ NIE NADAJĄ I NA DODATEK BĘDĄ SPRAWIAĆ SAME PROBLEMY. ZAINWESTUJCIE W JAKĄŚ PORZĄDNĄ, SPRAWDZONĄ FIRMĘ.
NAJGORSZE FIRMY:
- SkyWay
- EverPlay ( również perkusje )
- Sounder
- Dimavery.
To są tylko kawałki drewna, nie nadające się do niczego.
Inne linki ( pobrane z wątku Gitara, Bas i Bębny ).
1. www.mysongbook.com ------- ogromny zbiór tabulatur
2. www.gibson.com -------------- oficjalna strona firmy GIBSON
3. www.epiphone.com ----------- oficjalna strona firmy EPIPHONE
4. www.marshallamps.com ------ oficjalna strona firmy wzmacniaczy MARSHALL
5. www.bossus.com -------------- strona producenta jednych z lepszych efektow gitarowych
6. www.fender.pl ----------------- naprawde musze cos pisac?? :)
7. www.gitara.org ---------------- obszerny serwis gitarowy
8. www.gitara.pl ------------------ jak wyzej
9. www.holdys.pl/sklep.html ---- sklep internetowy
10. www.sound.pl ---------------- serwis, sklep ogolnie rozumianej muzyki
11. www.harmony-central.com - opinie, komentarze, recenzje sprzetu
12. www.metaltabs.com --------- tabulatury
13. www.exar.com.pl ------------ polski producent efektow gitarowych
14. www.allmusic.com ------------ serwis muzyczny
15. guitar.pac.pl ------------------ serwis gitarowy
16. www.musik.prv.pl ------------ tabulatury i teksty
17. www.guitartabs.cc ----------- ogromne zbiory tabulatur,chwytów.
18. www.basstabarchive.com --- taby na bas
Ciekawe firmy gitarowe:
- Epiphone
- Gibson
- Fender
- Squier
- Ibanez
- Jackson
- Schecter
- B.C. Rich
- Flame
- Hamer
- ESP / LTD
- Washburn
- Cort
- T.Burton
- Indie
- Spector
- Hoyer
To jeśli chodzi o gitary.
Wzmacniacze:
- Mesa/Boogie
- Marshall
- Randall
- VOX
- Orange
- Laney
- Cornford
- Bugera
- Peavey
- Ampeg
- Krank
- Laboga
- Rivera
Ciekawe firmy perkusyjne:
- Mapex
- TAMA
- Pearl
- Gretsch
- Yamaha
- Basix
- Dixon
- Ddrum
- DW / PDP
-------------------
Wątek ten jest nieoficjalną kontynuacją wątku "Gitara, Bas i Bębny", który zmarł kawałek czasu temu. Zaś GOLowi Muzycy to nowa nazwa wątku Golowi Instrumentaliści ( zmieniłem nazwę z powodów oczywistych ).
Link poprzedniej części Golowych Instrumentalistów: https://www.gry-online.pl/forum/golowi-instrumentalisci-2-szukasz-sprzetu-gitary-basu-perki/zb9abfa8
Link do ostatniej części "Gitara, Bas i Bębny" https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5730734
-------------------
Ode mnie: Po pierwsze, jak widać dla stałych bywalców, nie umieściłem list GOLowiczów. Zajmują one za dużo miejsca, a i tak pewnie nikt ich nie czyta :).
Długo mnie nie było na tym forum. Z sentymentem popatrzyłem na prowadzone kiedyś przeze mnie wątki seryjne... Szukałem "Golowych Instrumentalistów" w archiwum, jednak bardzo się zdziwiłem. WĄTEK UTRZYMYWAŁ SIĘ OD 28 MARCA 2010 DO 21 MAJA 2011. To kawał czasu, ponad rok, a nowe wpisy powoli się pojawiały... Dobrnęliśmy do prawie 320 postów.
Dużo się zmieniło w moim życiu. Zacznę więc od tego, że zmieniłem profesję. Już prawie rok jestem basistą. Zakupiłem też nowy sprzęt - mam obecnie 2 basy - Spectora Performer, 4 struny oraz - moją miłość - Fendera Jazz Bass Standard, w wersji pięciostrunowej. Mam nadzieję umieścić zdjęcia mojej nowej piękności jak najszybciej.
Na zdjęciu pięknie zajechany Fender - sygnatura Stevie Ray Vaughana - oczywiście Stratocaster.
PZDR
Hoover
PS: A, jeszcze link do mojego obecnego zespołu, w którym zaczyna się powoli coś dziać...
http://www.facebook.com/Neichband
To nie moja maska, graliśmy Before I Forget. I mimo, że maska całkiem zabawna, wyszło znakomicie.
Ja figuruję w zasadzie tylko w najnowszym zdjęciu - chłopaczek w czerwonej koszuli i czarnych bojówkach z głupkowatą miną.
Obiecałem umieścić zdjęcie moich instrumentów, a oto i one.
Po lewej: Fender Jazz Bass Standard, 5 strun, mexico
Po prawej: Vintage - V52 albo V62, nie jestem pewien. Tak czy inaczej - Telecaster.
Jazz Bass właśnie wrócił od lutnika ( Wojtek Przybylski z Warszawy, www.44guitars.com - polecam ! ). Progi okazały się być wyjątkowo równe, lecz akcja strun była "kosmiczna". Tak więc Pan Wojtek ustawił menzurę, akcję strun, mostek, przeszlifował siodełko, zmienił strunki, posmarował smarowidłami korpus i gryf. Różnica jest OGROMNA, a zapłaciłem jedyne 170 zł.
Jakiś czas temu sprowadzałem też do JBss'a pickguard z niemieckiego Musik-Schmidt.de. Jest to jedyne miejsce w Europie, gdzie w ogóle znalazłem jakąkolwiek płytkę do JB w wersji 5cio strunowej.
W Telecasterze zmieniłem płytkę, a także struny ( zdecydowałem się na rozmiar 10-46, wcześniej mając 11-48... I nie żałuję ). Planuję wymianę pickupów na TESLA Pickups, ale to w dalszej przyszłości.
A, przepraszam, że zdjęcie robione kalkulatorem :)
spoiler start
Spector jeszcze nie wrócił z pracowni. Zamieszczę zdjęcie od razu gdy tylko trafi w moje ręce :)
spoiler stop