Witam,
Mam laptopa Lenovo g580 (swoje lata ma już). Od jakiegoś czasu wentylator strasznie głośno chodzi, pomimo że mam otwarte tylko przeglądarkę, Word, czyli nic co mogłoby zmusić do ciężkiej pracy. Nawet jak nic nie robię przy kompie, to i tak słyszę głośną pracą wentylatora.
Sprawdzałem temperaturę za pomocą HWmonitor i temperatura procesora jest w okolicy 65 stopni (zrzut ekrany zrobiłem)
Czy mogę prosić o radę co zrobić, żeby wentylator nie pracował tak dziko :)
Przeczyscic z kurzu. wymienic paste pod prockiem/gpu . Wymaga to otwarcia lapa wiec polecam serwis.
Wczoraj koledze wymieniłem wentylator w laptopie. Dlaczego o tym wspominam? Bo wentylatory też się zużywają i może to być po prostu jego wina :)
Chociaż nie musi. Wymienić pasty też nie zaszkodzi
69'C w czasie wykorzystania tylko 13% procesora to dużo.
Zacznij od sprawdzenia i przeczyszczenia układu chłodzenia (najlepiej jakbyś laptopa rozebrał jak to zrobić masz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=ErClxH7rCkI, można też sprężonym powietrzem, ale trzeba to robić z rozwagą, bo możesz również pogorszyć sytuację - oczywiście jak nie czujesz się na siłach to po prostu zanieś laptopa do jakiegoś serwisu komputerowego w twojej okolicy).
Jak to nie pomoże to można usunąć starą pastę termoprzewodzącą i nałożyć nową. Może też tak być, że układ chłodzenia lub wentylator pada, a wtedy zostaje wymiana części.
A czy w Biosie mogę coś pokombinować? Niestety, serwis ma terminy na nowy rok...
W biosie raczej nic nie wykombinujesz (w laptopach biosy są w większości bardzo okrojone i nie ma tam opcji, które by pozwoliły na zmniejszenie głośności wentylatora), a jak się nie znasz na kompach to raczej polecam nie bawić się z ustawieniami , bo tylko narobisz sobie problemu. Z bezinwazyjnych sposobów zostaje ci tylko postawienie laptopa na np. książce ( tak aby powietrze miało lepszy dostęp do kratek wentylacyjnych u dołu laptopa i zostawienie dużej wolnej przestrzeni z lewej strony laptopa) lub zakupienie podstawki chłodzącej do laptopa - oczywiście nie jestem w stanie zagwarantować, że wentylator w twoim laptopie stanie się cichszy po tym.