Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Głosniki z wieży podpięte pod komputer na aux przestały działać.

07.11.2011 19:19
1
smokinnhobo
78
czolgista

Głosniki z wieży podpięte pod komputer na aux przestały działać.

Jak w temacie, wieża polaczona z komputerem z jednej strony przez chinche, z drugiej przez minijacka. Awaria nastapila nagle, ostatniego ranka, wylaczylem muzyke i nic nie slyszalem. Dodam, ze radio w wieży działa normalnie ( slychac dźwięk ), aux jednak jest juz ciche. Co mogloby byc przyczyna? W komputerze nie bylo zadnych zmian, poprostu przestalo dzialac i tyle.

07.11.2011 19:26
2
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Czasami i u mnie się tak zdarza (wieża również podpięta pod PC). Nie mam pojęcia dla czego. Co dziwne pomaga wyłączenie i ponowne włączenie komputera. Próbowałeś już?

07.11.2011 19:32
3
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Tak, bez dźwięku jestem od soboty ranka...

07.11.2011 19:49
4
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Podstawowa sprawa: podepnij pod PC słuchawki, by zobaczyć czy w ogóle działa karta dźwiękowa. Wtedy będziesz wiedział że problem leży po stronie wieży a nie komputera.

07.11.2011 20:55
5
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Problem leży po stronie komputera, testowalem to sluchawkami. Na dodatek nie trybią 2 porty usb.
Powtorze ze komputer wykrywa podpięcie minijacka jako "urzadzenie audio" czyli jako glosniki, ale dzwieku brak.

07.11.2011 22:15
6
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał
Image

Upewnij się na 100% czy wszystkie ustawienia nie są pozmieniane, źródło dźwięku nie jest zmienione etc. Jak zawsze powtarzam- komputer też człowiek i swoje odchyły ma;) Co za tym idzie coś się mogło samo poprzestawiać. Jeśli w tym samym czasie przestały działać porty USB warto sprawdzić kondensatory na płycie głównej. Porównanie dobrych i psujących się masz na zdjęciu które załączam.

Co jest źródłem dźwięku? Karta dźwiękowa czy dźwięk leci bezpośrednio z płyty głównej (zintegrowana karta dźwiękowa)? Jeśli to drugie- podepnij pod płytę kartę dźwiękową i zobacz czy masz dźwięk. Jeśli masz już kartę dźwiękową wyjmij ją i podepnij wieżę pod zintegrowaną kartę. Nie zapomnij w ustawieniach zmienić źródła dźwięku.

08.11.2011 07:00
7
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Ok, wieczorem bede kombinowal, i sie odezwe. Thx

08.11.2011 21:27
8
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Sprawdzilem, i nie działa. Wiec płyta jest uszkodzona. Po 2 miesiącach!!! Ale tak jest, jak idzie sie po taniosci i kupuje jakis shit. Teraz nie wiem czy zechca mi wymienic mi ta plyte glowna na jakas inna za dopłatą. Albo w ogole zmienic podstawke z s775 na Am3...
Moj pierwszy i ostatni Asus w kazdym badz razie. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

09.11.2011 10:07
9
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Nie śpieszył bym się tak z tą wymianą. Warto próbować wszelkich możliwości. W tej sytuacji sprawdził bym czy coś ze sterownikami się nie posypało i po prostu je przeinstalował.

09.11.2011 17:26
10
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Przeinstalowałem sterowniki także, i dalej jest to samo...

No ale z drugiej strony, jak wejscie na glosniki moze byc zepsute skoro po odlaczeniu wyskakuje mi komunikat w windowsie ze "urzadzenie zostalo odlaczone" a po wlaczeniu pisze ze "urzadzenie zostalo podlaczone" ?

14.11.2011 16:50
11
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Po paru dniach mordęg zdecydowalem sie wymienic MOBO, ale okazuje sie ze dzwieku nadal nie bylo:D Przeinstalowalem system, dzwiek byl, do czasu ponownego uruchomienia komputera. Zainstalowalem sterowniki i co zauwazylem - aktywny w sterownikach jest FRONT PANEL ( ktorego nie mam. po drugie nie pamietam czy przed wymiana mobo tez byl aktywny ) . Potrzebuje wiedziec, jak w tych dupiatych sterownikach zmienic FRONT PANEL na BACK PANEL, jak to sie uda zrobic to mam nadzieje ze bedzie po bólu.

14.11.2011 17:02
12
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Razem ze sterownikami do dźwięku/karty dźwiękowej powinieneś mieć możliwość zainstalowania odpowiedniego oprogramowania. Tam będzie możliwość konfiguracji w której będziesz mógł zmienić z front pannel na back. Używasz teraz kartę dźwiękową czy zintegrowaną?

14.11.2011 22:35
13
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Uzywam karte zintegrowana. No wlasnie, bede musial raz jeszcze zainstalowac sterowniki, i wtedy zobaczymy:) ale duzo przeczepalem googla, i wiele osob ma z tym problem...

Ale to juz jutro zrobie, dzieki za zainteresowanie.

15.11.2011 18:48
14
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Jednak nie doszedlem do tego jak ustawic panel tylni. Przeinstalowalem system na xp, i dzwieku nadal nie ma:] W dodatku wydaje mi sie, ze cos jest na tak, w sterownikach wyglada to jakby wykrywal jednoczesnie panel przedni i tylni...

http://imageshack.us/photo/my-images/401/27148223.jpg/

Na win7 przynajmniej nawet w menedzerze urzaden bylo napisane czarne na bialym, ze moj sterownik dziala tylko na panelu przednim, niestety nie umiem niczego zrobic aby dzialal na tylnim. Wracam na win7 i walczę.

16.11.2011 22:18
15
odpowiedz
smokinnhobo
78
czolgista

Doszedłem do wniosku ze znajomym informatykiem, ze plyta jest poprostu uszkodzona. Czy uszkodzenie moglo byc spowodowane wadą zasilacza? Jutro zamierzam sprawdzic napięcia - będe to robił pierwszy raz.

Pomiar napiec programem everest
http://wyslijto.pl/files/download/2l0db84x1c

Wydaje mi sie ze w porownaniu do napiec na "zdrowym" kompie sa one o wiele za duze. Jakies sugestie?

Forum: Głosniki z wieży podpięte pod komputer na aux przestały działać.