Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Głośniki, a TV

01.10.2013 20:21
żelazna_pięść
😊
1
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Głośniki, a TV

Witam,

Z racji tego, że nie jestem zadowolony z jakości dźwięku na moim TV,
mam w planach zakup głośników przeznaczonych do niego. Chodzi mi o taką konfigurację, aby po podłączeniu konsoli, czy PC dźwięk grał z owych głośników. Cena? Jeszcze nad tym nie myślałem ile gotów jestem za nie zapłacić. Proszę o opinie.

01.10.2013 21:50
żelazna_pięść
2
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Up

01.10.2013 21:57
3
odpowiedz
zanonimizowany935281
0
Konsul

wszystko zależy od ceny. Masz zamiar wydać 200zł czy 5000zł?

01.10.2013 23:32
żelazna_pięść
4
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Chciałbym się zamknąć w tak ok. 600 - 800 zł.

02.10.2013 10:19
5
odpowiedz
meloncom
118
Graczu

pytanie jest jeszcze takie jaką chcesz mieć konfigurację - 2.1 czy 5.1...jeśli 2.1 to polecam Logitecha z serii Z np. starszy model 2300 (ma naprawdę zajefajny woofer) lub 623 (satelitki lepsze ale woofer już słabszy). Jeśli chcesz 5.1 za taką cenę to poszukaj sobie drewnianych głośników Geniusa

02.10.2013 18:25
6
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

[5] W czym woofer z 623 jest słabszy od tego z 2300?

02.10.2013 18:42
żelazna_pięść
7
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Interesowałaby mnie konfiguracja 5.1. Co oprócz głośników będę musiał zakupić by osiągnąć taki efekt?

03.10.2013 12:05
żelazna_pięść
8
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Up

03.10.2013 13:17
PrzemoDZ
9
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Musiał byś dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową 5.1 z wejściem optycznym- w tej cenie (szczerze- w ogóle nie kojarzę by na rynku coś takiego było), z przyzwoitymi głośnikami- niemożliwe.
Możesz polować na Allegro używany amplituner i kolumny, ale tak czy inaczej dostaniesz starego klocka bez współczesnych dekoderów i HDMI i co najwyżej chińskie Kody...

03.10.2013 13:23
10
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Musiał byś dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową 5.1 z wejściem optycznym

Po co? Podłączasz komputer do TV przez HDMI, który cyfrowo wysyła obraz jak i dźwięk, a w TV powinieneś mieć wyjście optyczne do kina domowego.
Przekazywanie dźwięku przez TV ma jeszcze tę zaletę, że dostaje on taki sam input lag jak i obraz, więc nie będziesz miał sytuacji, że dźwięk wyprzedza obraz. Oczywiście wiele zależy od TV, bo w części modeli "tryb gry" znacznie ogranicza ten negatywny efekt.

03.10.2013 13:24
żelazna_pięść
11
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Przemo -> Czyli w tym zakresie cenowym jedyną opcją jest kino domowe, które dźwięk 5.1 nadawałby tylko z odtwarzacza bluray?
Likfidator -> Jeśli dobrze rozumiem tak dałoby się zrobić w przypadku PC, a konsola?

03.10.2013 13:50
PrzemoDZ
12
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Likfidator --> Mówisz o konfiguracji w której TV po prostu służy za komputerowy monitor.

W takim wypadku, przy oglądaniu telewizji, czy graniu na konsoli, nadal dźwięk będzie miał z telewizorowych głośników.

Czyli w tym zakresie cenowym jedyną opcją jest kino domowe, które dźwięk 5.1 nadawałby tylko z odtwarzacza bluray?

Nie. Telewizor ma wyjście optyczne (konsola też), a amplituner wejście (nie wszystkie starsze- miej to na uwadze).
W takim przypadku, Konsolę łączysz do TV po HDMI, a TV optykiem do amplitunera. Dźwięk jest wysyłany z TV do amplitunera i z niego na głośniki.
Normalnie schemat powinien wyglądać trochę inaczej- konsola -> Amplituner -> TV, ale amplitunery z HDMI, nie starsze niż te 4 lata, to minimum 500-600zł- nie zmieścisz się w budżecie z kolumnami.

No chyba, że zdecydujesz się na jakiś gotowy zestaw kina marketowego producenta- za 800zł powinieneś dostać już coś, co się do czegoś nadaje. I od razu będziesz miał odtwarzasz DVD/BD.

03.10.2013 13:55
żelazna_pięść
13
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Przemo -> Czyli zakup kina domowego, będzie tym czego szukam? Będę miał dostępny dźwięk 5.1 z konsoli, TV i komputera?

03.10.2013 13:57
wysiak
14
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Tak, jesli te urzadzenia podepniesz do tego kina przez hdmi (znaczy konsole, kompa i zrodlo sygnalu telewizyjnego - pewnie jakis dekoder). TV w ogole nie bedzie wydawal dzwieku, wszystko bedzie szlo przez glosniki kina.

03.10.2013 14:03
żelazna_pięść
15
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Dzięki za pomoc.
Mam tylko ostatnie pytanie.
TV mam na jakieś chińskiej antence i nadaje mi te 20 podstawowych programów. Czy w takim razie źródłem sygnału TV będzie sam telewizor, czy po prostu nie uzyskam zamierzonego efektu (nie żeby mnie to specjalnie bolało priorytetem jest konsola i komputer, telewizji nie oglądam prawie w ogóle)?

03.10.2013 14:04
16
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Mówisz o konfiguracji w której TV po prostu służy za komputerowy monitor.

Nie. Mówię właśnie o takiej opcji, że dźwięk idzie z PC do TV, a z TV dalej do amplitunera. Wszystkie nowe karty graficzne mają wbudowane karty dźwiękowe i wysyłają cyfrowy dźwięk poprzez HDMI.
Coś takiego:
PC -HDMI-> TV -optyczne-> amplituner.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak masz ograniczony budżet, to lepszym wyborem są słuchawki niż głośniki. Za te kilkaset złotych kupisz już coś naprawdę porządnego, a do tego odpadną problemy z akustyką pomieszczenia. W mieszkaniu dźwięk nawet z dobrych głośników pozostawia wiele do życzenia, bez odpowiedniego wytłumienia ścian nawet z najlepszymi głośnikami nie osiągniesz poziomu średnich słuchawek.

03.10.2013 14:07
żelazna_pięść
17
odpowiedz
żelazna_pięść
113
Hala Madrid!

Likfidator -> Jednak skłaniam się w stronę kina domowego, a co do słuchawek to odpadają, bo z reguły gram, czy oglądam filmy z kumplami.

03.10.2013 15:05
PrzemoDZ
18
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Likfidator --> Najwyraźniej sam się zamotałeś- w poście do którego się odniosłeś, mówię o potrzebie posiadania przetwornika do którego można wyprowadzić dźwięk z telewizora i konsoli (oba urządzenia mają wyjście optyczne), i z braku takich kart dźwiękowych, do których można podłączyć głośniki komputerowe, proponuję kupno amplitunera/zestawu kina domowego. Co się nie zgadza?

żelazna_pięść --> kino domowe staj się centrum- PC i konsole podłączasz do amplitunera, z TV wyprowadzasz do niego dźwięk optykiem.
Jak używasz konsoli, lub PC, sygnał idzie do amplitunera- ten dźwięk podaje na głośniki, a obraz na TV.
Jak oglądasz telewizję, masz obraz na TV, a dźwięk jest po optyku wyprowadzany do amplitunera a z niego na głośniki.

Forum: Głośniki, a TV