Witam!
Jak zapewne wiecie, mam problem odnośnie głośników.. a mianowicie dotyczy to tylko "wersji" 2.1 i 2.0, ponieważ nie widzę możliwości właściwego wykorzystania.. 5.0 itp . Głównym warunkiem udanego zakupu są głośniki z możliwością regulacji basów. Ofc, dobrą jakością dźwięku również nie pogardzę. ;] Cena może oscylować w granicy od 150 do 400 zł.
Cokolwiek Creative.
Tanie i w miarę dobrze buczące.
Od pięciu lat chyba podpinam pod laptopa lub zwykłego domowego krzemiaka (w zależności co akurat używam) Inspire P380.
Nadal grają czysto, basik ładnie smyra po nóżkach i zapewne jak zwykle cieszy sąsiadkę z dołu. :3
Microlab Solo 2C
Inspire P380? Hm..
A powiesz/cie na http://cokupic.pl/produkt/Philips-SPA5300 ; CREATIVE 2.0 PURE WIRELESS T12 BLUETOOTH ; CREATIVE GigaWorksT20 SERIES II ; Jakieś od Logitecha? Problem tkwi w basach, a więc dobrze by było gdybym mógł je w jakiś sposób wyregulować (wspomniana regulacja).. Jawne jest to, że mój zakres wyboru jest szeroki, a na tym aspekcie bardzo mi zależy, co jednak nie oznacza, że "inne" odrzucę.
IMO głośniki 2.0/2.1 to tylko lekkie pyrkacze bez żadnych specjalistycznych zastosowań.
Oczywiście można wydać na nie i kilka tysięcy złotych, tylko po co, skoro ich głównych celem ma być tylko wspomaganie słuchania muzyki/oglądania filmów/grania?
Po co płacić kilkaset złotych za coś tak skromnego...
Trochę nie do tematu, ale jeżeli chodzi o 2.0 do kompa to jak kiedyś będziesz w salonie top-hifi czy appla to sprawdź B&W MM-1.
Troche sie zalamuje tym co mery pisze, wydawalo mi sie, ze nikt, kto ma sluch troche lepszy niz binarny, jednoczesnie choc troche interesuje sie muzyka, i kiedykolwiek uslyszal dzwiek w dobrej jakosci, nie da rady zadowolic sie plastikowymi pierdziawkami od creativa. Jeszcze zrozumialbym jakby to byly porzadne plastikowe pierdziawki klasy np logitechow 2300, ale niskie inspire??:/ Juz kuzwa nie majac srodkow czy mozliwosci na przyzwoite glosniki, duzo lepiej jest zainwestowac w sluchawki.. Chociaz to wlasciwie tylko kwestia miejsca, bo cenowo juz dosc przyzwoite glosniki mozna dostac w cenie przyzwoitych sluchawek - chocby wspomniane wyzej microlaby.
No ale nie wiem, byc moze jaka jakosc muzyki, taka wymagana jakosc sprzetu grajacego..
wysiak --> Pozytywnych opinii o produktach od Creative'a jest pod dostatkiem. Czyżby posiadacze są naiwni? W życiu nie słyszałem dźwięku płynącego z modelu, na który teraz spoglądam, dlatego pytam w tej sprawie.. Co oprócz Microlabów?
Pozytywnych opinii o produktach od Creative'a jest pod dostatkiem. Czyżby posiadacze są naiwni?
Tak, właśnie do takich produkt creative jest skierowany.
wysiak >>> Ale my przecież debatujemy tutaj na temat głośników 2.0 do komputera...
Najprawdopodobniej służących tylko i wyłącznie do celów jakie opisałem wcześniej. A do czegoś takiego przecież swobodnie nada się jeszcze coś tańszego i skromniejszego niż te moje P380, które parę lat temu kupiłem za.... err 150zł?...
Do pracy i gdybym miał ochotę słuchać płyt CD zamiast emeptruch na moich P380, zawsze mogę włączyć całkiem niedawno kupione Quested S8R podpięte pod mikser studyjny.
Ale przecież nie czegoś takiego autor tematu szuka.
No na litość...
Wiem, że niektórzy wymagają złotego stolca nawet, ale bez jaj. Pracując jednocześnie na sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy złotych, nie odczuwam spazmów obrzydzenia słuchając sobie tak jak aktualnie empetrójeczki w 192kbps na owych nieszczęsnych P380...
"Co oprócz Microlabów?"
Modecom HF60
edit
"na owych nieszczęsnych P380"
Dobrze to opisales. Jedne z najgorszych glosnikow jakie wyszly, mega dudniący bass zagluszajacy... a moze to i dobrze ze zagluszajacy... satki w których jest dziura od 6000 do 8000hz :)
Pozniej z serią T juz bylo lepiej, ale tylko troche.
Jak ma byc cos taniego i malego to jakies geniusy 1255 ale na Boga... tylko nie P380
Samsung SMS-5100 - genialny stary zestaw, na allegro chodza kolo 50 pln. Dzwiek bajka.
Edit
maja korekcje basow.
Ja nie mówię by miał kupować głośniki sprzed kilku lat...
Mówię tylko, że tanie Creativy, tym bardziej współczesne, nie są kupą dla domowego użytku, jak próbujecie sugerować... ;)
Sek w tym ze te samsungi to cholernie udany model. Jakis czas temu myslalem nad zmiana na cos bardziej "nowego" i jezeli chodzi o brzmienie nie podobalo mi sie nic ponizej sprzetow z okolic 800 pln...
Ale my przecież debatujemy tutaj na temat głośników 2.0 do komputera...
Owszem. Treść 1 postu to sugeruje - "cena może oscylować w granicy"..
mery --> Obawiam sie ze wiele osob mialoby wielka trudnosc, probujac odroznic mp3 192kbps od AudioCD, czy to na creativach, czy to na studyjnych monitorach - podpietych bezposrednio do gownianej laptopowej dzwiekowki, tak jak i ty sluchasz. Nie wiem, ja sobie wlasnie slucham Johna Butlersa na moim zestawie podroznym (dyi usb dac z hong kongu + douszniki Yuin pk1), i szczerze mowiac gdybym mial sluchac muzyki na wbudowanych glosnikach laptopowych, to wolalbym siedziec w ciszy.
"Mówię tylko, że tanie Creativy, tym bardziej współczesne, nie są kupą dla domowego użytku, jak próbujecie sugerować... ;)"
LOL. Owszem, sa kupa, nie nadajaca sie nawet do domowego uzytku, jesli tylko uzytkownik posiada odrobine krytycyzmu.
Jak chcesz 2.1 to te podane przez PanSmok to naprawde stara legenda ktora gra 100 razy lepiej niz wyglada :)
@meryphillia
T20, T40 grają przyzwoicie, nawet bardzo przyzwoicie... a nawet napisze ze BARDZO mnie zaskoczyly jakoscią dzwieku przy malych gabarytach :D
LOL. Owszem, sa kupa, nie nadajaca sie nawet do domowego uzytku, jesli tylko uzytkownik posiada odrobine krytycyzmu.
Złotokupy burżuj i tyle. ;)
Jaki burzuj? Za zblizone pieniadze mozna dostac sprzet grajacy wielokrotnie lepiej, chocby wiele modeli drewnianych aktywnych monitorkow, ktore, owszem, niewatpliwie ustepuja profesjonalnym, ale zjadaja na sniadanie wszelkie plastikowe badziewia z niskich linii creativa.
osobiscie mam 2 zestawy - w pracy i w domu i jeszcze dluuugo sie ich nie pozbede :)
a ja mam takei pytanie:
chce sobie zrobic glosniki 4.1, a ze juz mam wzmacniacz stereo calkiem spoko to z niego bym zrobil front i teraz co by bylo spoko na tyl i subwoofer? myslalem kupic wlasnie jakies 2.1 i podlaczyc jako tyl i subwoofer
te samsungi beda spoko?
nie chce wydawac za duzo kasy, jak mi sie spodoba to pomysle:]
mialem kiedys logitechy x-540 5.1 i bieda straszna ale moze za dlugie kable mialem, i pozneij wpadlem na pomysl zeby bezposrednio podlaczyc do kompa wszystkie glosniki (zamiast przez logitechowy subwoofer)
a zeby byly z subwooferem od razu?
cena tych samsungow mnie bardzo do nich zacheca:] nawet chyba dawno temu mialem podobne ale stereo (wyglad mi cos sie w glowie przypomina)
PanSmok --> Nie omieszkam ominąć tego modelu. ;) 2 zestaw zawsze się przyda.
StefanBurczymucha --> Cena ich zawrotna (Creative T20, 40), to też stosunek cena/jakość jest niski.. Teraz to wiem, że w tej cenie znajdę coś z większym zapleczem jakościowym. Mimo wszystko, dzięki za ciekawe propozycje. ;)
meryphillia --> Wszystko już przemyślałem. Podziękować za twoje wypowiedzi - chciałbym.